onsdag 31 augusti 2011

Hur man får ett numrerat och signerat ex av Slaktare små

Ni som är intresserade av att lägga vantarna på ett av de hundra första, signerade och numrerade exemplaren av Slaktare små kan nu gå till sf-bokhandelns sida.

Som framgår av sidan så kommer de numrerade exemplaren att lottas ut bland de hundra första förhandsbeställda exemplaren så raska på om ni vill vara med. Jag råkar veta att nästan hälften av de hundra redan är uppbokade. Förfarandet kändes som ett acceptabelt sätt att ge dem som redan förhandsbeställt någon favör.

Dock finns ett fel på sidan som samtidigt innebär en möjlighet: De tio första numrerade exemplaren kommer nämligen att SKÄNKAS till vinnarna i en tävling som jag kommer att anordna inom ett par veckor. Tävlingen kommer att påannonseras på sf-bokhandelns sida och lite varstans (här också förstås) och tillgå så att fem tävlingsuppgifter dyker upp fem dagar i rad klockan 18.00. Först rätt inskickat svar kommer att få tio poäng, nästa nio poäng och så vidare. Högst totalpoäng efter de fem dagarna kommer att få bok nummer ett, näst högst poäng bok nummer två etc.

Tävlingen kommer förmodligen att köras på fria ligans forum: under sektionen "Slaktare små".

Bli nu inte ledsna om ni inte får något numrerat exemplar för jag signerar gladeligen alla böcker som läggs framför min penna om än utan nummer - varför inte på bokmässan den 24 september? Jag kommer att vara i sf-bokhandelns monter vid tretiden och ett par timmar framåt.

fredag 26 augusti 2011

Omslagen


Så här kommer böckernas framsidor att se ut. Texten är satt i ett originaltypsnitt från renässansen. De kommer alltså i andra halvan av september lagom till bokmässan.





torsdag 25 augusti 2011

Den skarpa eggen

I veckan hälsade jag på Peter Johnsson, renommerad svärdssmed med smedja norr om Uppsala. Det är egentligen märkligt att vi aldrig tidigare har kommit i kontakt eftersom vi bor i samma stad, båda har hållit på med rollspel och dessutom har flera gemensamma vänner. Bot blev det äntligen på den saken och många goda idéer och erfarenheter utbyttes. Peter har förstås sin gedigna vapenkompetens medan jag gav synpunkter på deras blodiga resultat ur min veterinära synvinkel. Samtalen hölls sakliga men gled ofta över i sådant som man kanske inte bör diskutera öppet på bussen. Det är viktigt att försöka förstå hur svärdsstrider på liv och död faktiskt kan ha gått till när jag nu ska skriva om dem. Som läsaren vet så har jag försökt hålla en ganska saklig ton rörande våld och även sex - två ämnen som ofrånkomligt och ganska ingående berör en veterinär.

Redan när jag började skriva Svavelvinter lovade jag mig som belöning att beställa ett svärd just av Peter när jag är klar med alla böckerna, ett svärd hämtat från Trakorien då.

Peter är enligt egen utsago ingen fäktare men gav mig en del kontakter och litteraturtips. Bland annat har jag beställt Fem ringars bok, skriven av samurajen Miyamoto Musashi på 1600-talet. Jag frågade mig bland annat om man som Praanz da Kaelve faktiskt kan fäktas framgångsrikt och mot flera motståndare med två svärd och just det ska Musashi ha ägnat sig åt. Några tekniska saker fick jag mig också till livs, t.ex. att man visst kan stöta med en sabel, att den s.k. blodrännan knappast har någon funktion annat än att göra svärdet lättare och att det där vikandet av svärdens stål inte har med skärpa eller hårdhet att göra utan mest var ett knådande av äldre tiders stål för att avlägsna orenheter. Med dagens utmärkta stål behöver man inte vika metallen av kvalitetsskäl, men tekniken kan ge vackra mönster, s.k. damaskerat eller mönstervällt stål. Jag fick också pröva olika svärd och känna på hur tyngdpunktsförskjutningar helt ändrar vapnens karaktär.

En annan rolig sak var att Peter illustrerade åt Äventyrsspel när det begav sig, något jag inte alls kände till. Bland annat gjorde han omslagen till I reptilmännens klor och Nekropolis. Ännu roligare var att han förklarade sig sugen på att göra några illustrationer till det kommande rollspelet Svavelvinter. Han ville också försöka rita några av de svärd som figurerar i spel och romaner. Resultatet ska bli riktigt spännande att se!

måndag 15 augusti 2011

Synopsis för tredje boken

Nu har jag skrivit ihop en tvåsidigt synopsis för bok nummer tre, dvs den med arbetsnamnet Bladverk som kommer efter Slaktare små vilken ni ännu inte läst, den som jag nu ska börja skriva.

Arbetet har varit roligt men så förvånansvärt påfrestande att jag faktiskt haft sömnsvårigheter under de senaste dagarna. Idéer finns det gott om, men tricket är att sammanfoga dem till någon slags sammanhang och följd. Mitt nya kladdprogram Scrivener lyckades hålla ordning på personer och tänkta kapitel, men ändå har jag omgivits av högar med halvkladdade papper, bland annat tolv sidor med sammanfattningar om varje huvudpersons egen berättelse. Sedan ska dessa separata trådar sammanvävas till en helhet, teman tas tillvara, gamla planteringar vattnas och fås att blomma etc. Det är lite som att bolla med ett dussintal bollar vilka ibland delar sig i luften, blir bubblor som flyger iväg, käkar upp varandra eller krockar och studsar åt varsitt håll. Hur som helst känns det skönt att ha något att titta på även om mycket säkert kommer att ändras.

Den akuta anledningen till att jag snabbt var tvungen att skriva synopsis är försöken att få böckerna förlagda i Tyskland. Jag har redan sammanfattat handlingen i Svavelvinter och Slaktare små, men chanserna för utgivning ökar om förlagen ser att det faktiskt finns tankar om fortsättningen. Nästa steg är översättning och glassifiering.

Det är inte så mycket jag kan berätta för er om bokens handlingen, men den kan sammanfattas med rubriken som mina gamla rollspelare brukade sätta på sina spelkrönikor: "Evil Erik's marionetter snubblar vidare".

Slutklämmen är i alla fall att samla alla viktiga personer i staden Isakra för avfärd mot Marjura inför seriens fjärde och sista del. Nu börjar jag skriva synopsis till fyran men det känns lättare eftersom det mest blir fritt fabulerande.

torsdag 11 augusti 2011

Jätterolig uppgift!

Nu kom jag på något riktigt kul, i alla fall för mig! Det är en sak som jag kan fråga nu och egentligen bara nu. Och ni som erkänt att ni bara lurkat på denna blogg måste också svara den här gången, i alla fall några rader, och var inte blyga.


Vad tror ni händer i Slaktare små?


Jag säger inte om ni gissar rätt, men när boken sedan kommit ut så ska jag gå tillbaka och kommentera förslagen. Förmodligen kommer idéer upp som jag önskar att jag själv hade kommit på...

Och nej, ni som redan har läst manuskriptet i någon form eller fått insides får förstås inte svara.

tisdag 9 augusti 2011

Slutredigeringen klar

Sådär, nu har jag och Ola Wallin på Ersatz/Coltso skickat den sista korrekturdelen av Slaktare små mellan oss. Imorgon tar vi en avstämning på telefon för att diskutera någon sista finputsning men annars går boken till tryck inom ett par-tre veckor tillsammans med nyutgåvan av Svavelvinter.

Redigeringen har flutit på mycket bra, inte minst tack vara mina testläsares noggranna förarbete. Olas slutkommentar om texten:
"Stackars läsare! De kommer att längta sig fördärvade efter fortsättningen…" *

Som jag tidigare berättat är texten på sammanlagt 1300 000 tecken att jämföra med Svavelvinters 1100 000. Jag hade räknat med att romanen skulle bli 580 sidor tjock, men eftersom Coltso föredrar en luftigare layout blir det snarare 650 sidor. Lite väl tjockt kanske, men jag tror inte att läsaren kommer att känna att boken innehåller en massa luft som kunde ha klämts ur utan det är helt enkelt mycket som avhandlas.

Boken kommer hur som helst att bli mycket vacker. Omslagbilden av Martin Bergström har ni redan sett. Pärmarna kommer förmodligen att bli av enhetlig färg genom hela serien med mörkt blått och silvertryck på ryggen. Trådbindning av hög kvalitet. Vi tittar på möjligheten att ha Tobias Tranells nya Trakorienkarta i fyrfärg på pärmens insida och förmodligen blir det tvåfärgstryck på inlagans titelsida. Kanske kan vi som sagt också lägga med Trakorienkartan som affish där alla de nya namn som jag har hittat på till spelet kan få plats. Samma karta kommer antagligen att användas i spelet.

Mycket spännande tycker jag!


*Kommentar: Jag ska försöka skriva nästa del betydligt snabbare än denna. Ni blev varnade för att jag skulle bryta berättelsen tidigare än jag först hade tänkt pga längden och att det skulle resultera i cliffhangers.

fredag 5 augusti 2011

Slaktare små - signerade och numrerade ex

När första utgåvan av Svavelvinter kom ut så släppte vi etthundra numrerade och signerade exemplar mot förhandsbeställning. Många har varit stolta över dessa exemplar så därför tänkte vi göra något liknande med Slaktare små. Förmodligen så kommer sf-bokhandeln att hålla i den begränsade numrerade upplagan via sin webshop, men vi har inte riktigt kommit överens om detaljerna än. Det jag har ställt som villkor är att alla i hela landet ska ha samma chans att beställa samtidigt och att numren delas ut i den ordning beställningarna inkommer. Återkommer om detta, men man kan alltså inte ställa sig på kö redan nu.

I sammanhanget föreslog jag att de TIO första exemplaren ska delas ut gratis, som pris i en tävling åt de tio som först inkommer med rätt svar. Jag kommer själv att göra tävlingen.

Vi planerar vidare att trycka upp en fyrfärgsaffisch med en detaljerad karta över Trakorien. Affischen ska, om allt fungerar som vi tänkt, biläggas de numrerade exemplaren och kanske alla böcker i förstaupplagan. Jag lovar ännu inget, men visst vore det coolt!

måndag 1 augusti 2011

Bladverk - planering av nästa bok

Nu har jag på allvar börjat planera nästa bok, den tredje i serien om den femte konfluxen. Den har arbetsnamnet Bladverk, hämtat från det levande skepp som kommer att spela viss roll i romanen. Bladverk blir knappast den slutliga titeln eftersom det låter som en naturlyriskt diktsamling, men det är ett kort och bra arbetsnamn.

Till att börja med så har jag listat alla viktiga personer som överlever Slaktare små i ett dokument för att summera var de står när nästa bok börjar. Mina underrubriker för varje person är:

Situation
Vad har hänt personen och var befinner hon sig för närvarande. I vilken situation. Skadad, förvirrad eller mentalt tilltufsad på något sätt.

Relationer
I vilket sällskap är personen för tillfället. Vilka fiender respektive vänner har hon, vilka har hon fått eller mist. Hur står hon i förhållande till näromgivningen och till eventuella maktgruppering? Efterlyst? Fånge? Förrådd? Stigit i rang?

Vad vill han/hon
Vilka behov och omedelbara och långsiktiga mål kommer att driva personen.

Vad vet han/hon
Vad vet personer om viktiga saker som hänt och händer i omvärlden. Det kan även gälla saker som personen tror sig veta men som hon har missuppfattat. Vad vet hon inte.

Framåt
Vad tar sig personen faktiskt för som första åtgärd i romanen och vad händer henne utan egen förskyllan.


Det här inledande planeringsarbetet är något av det roligaste när man skriver en roman. Alla möjligheter ligger öppna och inga idéer är för vilda för att dras upp på bordet. I detta stadium måste man vada i små lösryckta idéer, kasta upp dem i luften och se dem regna ner för att upptäcka möjliga samband och mönster. Redan när jag började skriva Svavelvinter bestämde jag mig för att ta ut svängarna i handlingen snarare än söka göra den mer realistisk så jag släpper ohämmat loss fantasin. Jag har investerat i ett planeringsverktyg som heter "Scrivener" och som tycks kunna hålla reda på alla olika bitar. Däremot kommer jag nog att fortsätta skriva själva texten i en klassisk ordbehandlare för att behålla full kontroll. Jag har förstås också mina pålitliga Whiteboards där jag ritar flödesscheman över de olika intrigtrådarna - mycket för att kunna hålla koll på tidsflödet så att händelser passar med varandra i tiden.

Återkommer med funderingar.
"Dive thoughts, down to my soul!"