måndag 15 augusti 2011

Synopsis för tredje boken

Nu har jag skrivit ihop en tvåsidigt synopsis för bok nummer tre, dvs den med arbetsnamnet Bladverk som kommer efter Slaktare små vilken ni ännu inte läst, den som jag nu ska börja skriva.

Arbetet har varit roligt men så förvånansvärt påfrestande att jag faktiskt haft sömnsvårigheter under de senaste dagarna. Idéer finns det gott om, men tricket är att sammanfoga dem till någon slags sammanhang och följd. Mitt nya kladdprogram Scrivener lyckades hålla ordning på personer och tänkta kapitel, men ändå har jag omgivits av högar med halvkladdade papper, bland annat tolv sidor med sammanfattningar om varje huvudpersons egen berättelse. Sedan ska dessa separata trådar sammanvävas till en helhet, teman tas tillvara, gamla planteringar vattnas och fås att blomma etc. Det är lite som att bolla med ett dussintal bollar vilka ibland delar sig i luften, blir bubblor som flyger iväg, käkar upp varandra eller krockar och studsar åt varsitt håll. Hur som helst känns det skönt att ha något att titta på även om mycket säkert kommer att ändras.

Den akuta anledningen till att jag snabbt var tvungen att skriva synopsis är försöken att få böckerna förlagda i Tyskland. Jag har redan sammanfattat handlingen i Svavelvinter och Slaktare små, men chanserna för utgivning ökar om förlagen ser att det faktiskt finns tankar om fortsättningen. Nästa steg är översättning och glassifiering.

Det är inte så mycket jag kan berätta för er om bokens handlingen, men den kan sammanfattas med rubriken som mina gamla rollspelare brukade sätta på sina spelkrönikor: "Evil Erik's marionetter snubblar vidare".

Slutklämmen är i alla fall att samla alla viktiga personer i staden Isakra för avfärd mot Marjura inför seriens fjärde och sista del. Nu börjar jag skriva synopsis till fyran men det känns lättare eftersom det mest blir fritt fabulerande.

15 kommentarer:

Roney sa...

Härligt att dina skrivdemoner driver på. Jag gillar arbetsnamnet och skulle inte protestera som jag gjorde mot Slaktare små om det blir den färdiga titeln. Börjar acceptera Slaktare små med...

Erik Granström sa...

Roney: du börjar bara bli gammal och för trött för att bråka - som kung Theoden ungefär ;-). Eller så är det första arbetsdagen som sugit musten ur dig.

Roney sa...

Nja, inte värst utarbetad men rejält förvirrad.

Efter att ha läst boken så kan jag acceptera titeln samt att jag kom ju inte med något motförslag.

Carl David Dolata sa...

Hej Erik! Lurkat länge, första kommentaren. Först lite off topic: Läste Svavelvinter i våras (fick den som julklapp), och tycker att den är helt fantastisk. Varje stycke är som en mustig skröna. Trakorien kommer verkligen fram på ett riktigt roligt sätt. Skall bli riktigt roligt att få plöja igenom slaktare små.

När jag läste boken fick jag för övrigt ett ryck och läste igenom den gamla konfluxsviten, som jag av någon anledning inte var så förtjust i när jag spelade den anno dazumahls. Nu tycker jag den är riktigt bra, och med god marginal den bästa DoD-kampanjen. Faktiskt så bra att jag dragit ihop min gamla spelgrupp igen och i dagarna startar upp ett svavelvinter-PBEM!

För övrigt, nu när man eventuellt har ditt öra- finns det något i Konfluxsviten som du skulle ha gjort annorlunda idag?

Erik Granström sa...

CDD: Härligt att du kommit ut Carl och hoppas att Slaktare små kan leva upp till dina förväntningar.

Vad gäller spelen så var jag själv minst förtjust i Kristalltjuren, men uppenbarligen så gillar en del det ganska utflippade Bythos och jag har läst några riktigt roliga krönikor därifrån.

Jag tror inte att jag hade gjort något annorlunda idag - jag menar sviten är ju på inget sätt perfekt, så heller ej romanerna, men precis som vi människor så är de sig själva med sina förtjänster och skavanker. Och vem intresserar sig för det deorantperfekta?

Passa på att stjäla från romanerna till spelen om du drar igång en kampanj. Det har många gjort med framgång. Se alltsammans som ett smörgåsbord.

Erik Granström sa...

Wheee, synopsis skriven även för sista boken i serien! Det ska nog bli bra detta.

Christian sa...

@ Carl David: Du ska inte vänta med kampanjen till det nya rollspelet kommer? Läs mer på:
http://www.frialigan.se/svavelvinter/
och
http://www.frialigan.se/forum/viewforum.php?f=9

Ledsen för den skamlösa reklamen!

-Christian

Magister sa...

@Erik: HURRA!!!!

Anonym sa...

Hej Erik
Jag har som ett flertal andra här följt din blog sedan starten och har uppskattat den mycket. Jag har även bakgrund som rollspelare och hade mycket roligt åt modulen svavelvinter när den kom.

Det jag är nyfiken på nu är följande. När du nu har ett bokförlag i ryggen med mer resurser och som verkar vilja satsa på dina böcker. Hur påverkar det dig i skrivandet? Ökad försäljning ger ex möjlighet till att lägga mer tid på skrivandet samt antar jag även att kraven eller önskemålen om att få ut böckerna inom en tidsram kan finnas. Självklart förstår jag att de inte vill att kvantitet går före kvalité men konflikter där emellan var den gränsen går är kanske inte så enkelt alla gånger. Har ni någon övergripande plan, önskemål eller krav från bokförlaget på utgivningstakten?

Jag är själv en av alla dem som skriver och hoppas att det är bra nog för publicering någon gång och då min bakgrund är fantasy så är det givetvis fantasy som jag skriver. Jag började för 5-6 månader sedan så mycket återstår då jag förstår att envishet och att inte tappa intresset för det man skriver och gör är kanske den svåraste uppgiften då det känns som story och karaktärer växer fram efterhand som man skriver. En så länge är storyn i sin linda då jag för tillfället endast presterat omkring 65 sidor.

Till sist vill jag bara säga att svavelvinter var den bästa bok som jag läst. Till en del så påverkar säkert nostalgin men även om du inte har rollspelsbakgrunden och därmed inte nostalgin så är den riktigt bra och jag ser verkligen fram emot att nya boken släpps snart.

M.V.H Kenneth

Erik Granström sa...

Hej Kenneth, lycka till med det egna skrivandet.

Vad gäller din fråga om förlaget så har vi nog inte hittat rollerna riktigt ännu eftersom själva utgivningen och försäljningen fortfarande återstår, men allt går smidigt så här långt. Vi har talat om att nästa bok kan komma om tre år och det är min ambition att hålla. Jag är så att säga igång med den redan. Som du säger kan jag nu skriva på heltid men det beror inte på intäkter från böckerna - den dagen kanske kommer, vem vet. Ersatz är inställda på att mina böcker inte är några omedelbara succeer men hoppas att de ska växa med tiden och inte minst en utlandslansering skulle förstås öka möjligheterna. Romanerna är ju inte så lättlästa, men förhoppningsvis finns det många som vill ha något att bita i och skulle uppskatta dem om de bara kände till dem.

Det värmer och sporrar hur som helst arbetet att höra av dig och andra!

Erik Granström sa...

Jag kan förresten avslöja en sak efter att ha skrivit synopsis:

Bokserien inleddes med det första mötet mellan Arn Dunkelbrink och draken Blatifagus. Den kommer att avslutas med deras sista.

Carl David Dolata sa...

@Christian

Du behöver inte oroa dig. Jag köper nog Trakorien ändå. Om du lovar att släppa Ikonernas nåd till Coriolis! Just nu sitter boken bara som en vacker stoppkloss i mitt bibilotek

Synopsis för bok 4 redan! Bra jobbat! Har den något arbetsnamn ännu?

Erik Granström sa...

CDD: Arbetsnamnet för sista delen är "Jordblod". Någon tyckte på Facebook att det påminde om tredje rikets "Blut und Boden", men det som avses är förstås jordblodkällan som håller crurerna vid liv på Marjura.

Jag var för övrigt tvungen att skriva synopsis för att skicka till det tyska förlaget, men det var riktigt bra att tvingas samla tankarna för hela serien även om det nog blir en del ändringar.

Carl David Dolata sa...

@Erik: På utsidan av min Svavelvinter står det "första delen i trilogin Krönikan om den femte Kunfluxen". Jag klagar verkligen inte, och du är i gott sällskap (George RR Martin, Robert Jordan, etc). Men näs bestämdes att det skulle bli en tetralogi?

Erik Granström sa...

CDD: Svaret är att frågan aktualiserades i april 2010. Det finns ett separat blogginlägg om saken: http://erik-granstrom.blogspot.com/2010/04/brytpunkt-asikter-efterfragas.html.

Till skillnad (?) från herrarna du nämner har jag dock koll på hela storyn så att jag ser slutet, det var bara att mellanpartiet blev längre än jag hade räknat med. Så här i efterhand tror jag att det blir bättre med fyra delar. Sedan låg ju Abzulvans animister på mig med hot om "skapelsebevarande åtgärder". Detta senare förklaras i boken som kommer, men faktum är att jag kommer att använda indelningen i volymer i själva berättelsen - ni får se hur.