fredag 7 mars 2014

Pulled pork

(Receptet uppdaterat 9 okt 2014)

Nu ett matrecept som omväxling. Jag hade inte hört talas om Pulled pork för ett kvartal sedan men tyckte genast att rätten lät spännande. Sedan dess har jag tillagat den några gånger enligt olika recept online, experimenterat och gjort anpassningar. Detta är en variant som jag tycker blir bra!

Ugnsvärme: 125 °C
Tid i ugnen: 5 timmar

Huvudingredienser:
En bit benfri fläskkarré, ca 1,1 kg
En gul lök
En hel vitlök

Sås – blanda ihop:
½ dl chilisås eller ketchup
1 finhackad chilifrukt
½ msk mald spiskummin
½ tsk mald koriander
1 msk chipotlepasta
1 tsk rökt paprikapulver
½ tsk salt
1 msk mörkt muskovadosocker eller brun farin
2 msk rom eller whisky
1 msk matolja

Gör så:
Sätt ugnen på 125°C
Bryn köttbiten runt om i stekpanna så att ytan får färg
Lägg köttet i en ugnfast gryta med locket på
Smeta såsen över köttet så att det blir indränkt
Skala och skiva löken grovt (typ fyra skivor) och lägg skivorna ovanpå köttet
Grovskala vitlöken hel och skär av klyftornas toppar utan att lossa dem. Lägg löken på köttet
Sätt in grytan i ugnen
Peta ner lökbitarna i såsen efter en timme
Lämna köttet i ugnen under ytterligare ca fyra timmar. Vänd varje timme
Tillsätt ytterligare ½ tsk spiskummin + nypa koriander + ev chipotlepasta när en timme återstår
Köttet är färdigt när det enkelt kan dras till slamsor med två gafflar (hence ”Pulled pork”)
Dra dock inte sönder köttet innan du gjort såsen enligt nedan

Såsen:
Sila ner vätskan i en kastrull - slå tillbaka det som fastnar i silen i grytan.
Reducera vätskan genom kokning till ca 2 dl
Lägg ner lökbitarna och pressa ur vitlökens innanmäte i såsen. Kasta vitlöksskalet.
Mixa grovt såsen med stavmixer. Tillsätt 1-2 msk chilisås för färgens skull. Slå tillbaka över köttet

Dra nu sönder köttet till slamsor i såsen. Man vill att blandningen ska vara saftig men inte rinna eftersom den ska ätas i bröd.

Om kryddighet: Man kan tycka att det är mycket kryddor, men dessa tappar stinget genom den långa kokningen så jag tycker att det blir ganska lagom starkt. Bara att anpassa som man vill.

Servering
Fyll fläsket i varma pitabröd tillsammans med majs och Cole slaw. Man kan hälla på lite rökig barbecuesås eller chilisås. Ofta ännu godare dagen efter!

Lycka till!

11 kommentarer:

Jonas sa...

Jag blev så hungrig att jag nästan började gråta när jag läste detta.

Erik Granström sa...

Jonas: Oj, jag hoppas att det var ett positivt omdöme och att du snart kan äta dig mätt. Själv ska jag snart äta den beskrivna rätten till lunch eftersom jag lagade en omgång för ett par dagar sedan.

Annaklara sa...

Jag säger detsamma, blev otroligt hungrig. Lite extra jobbigt att jag ska spendera hela eftermiddagen på ett tåg och missade lunchen. Låter otroligt gott!

Tobbe sa...

Håller helt med, upptäckte själv den här rätten ungefär samtidigt som du, Erik och den har snabbt en favorit här hemma. Perfekt helgmat med tanke på tiden den tar att göra.

Man måste inte ha fläskkarré även om det nog är allra bäst; sist hade de ingen hel I affären så då tog jag "första bästa" hela stycke gris. Tror det blev en boksida, blev i princip lika bra.

Tobbe sa...

"boksida" - ska ju givetvis vara bogsida :-)

Johanna sa...

Lite lustigt att mattrender sprider sig så snabbt, jag vet en hel del köttätare som gillar det här och nyligen började även det veganska alternativet sprida sig. Pulled Jackfruit, som görs på liknande sätt men med en omogoen jackfruit som köps på konserv på närmsta asienlivs. det smakar nog inte alls samma, men det ser liknande ut och är ju framförallt kryddningen som gör det.

Erik Granström sa...

Torbjörn: Jag föreläste förr tiden bla om "kött som livsmedel" när jag som veterinär jobbat på institutionen för livsmedelshygien på SLU. Minns därifrån att fläsk till skillnad från nötkött dels inte behöver möras, dels inte skiljer sig lika mycket mellan delarna. Bog är nog ganska lika karré som du säger.

(Jag föreläste också om livsmedelsbakteriologi, därav Heneguya, Shigela m.m. ;-) )

Erik Granström sa...

Johanna: Jag skulle gärna prova fler vegetariska recept. Har du (eller någon annan) en riktigt bra vegetarisk kokbok att rekommendera? Jag har ingen riktig tradition på området även om jag förstås lagar vegetariskt ibland. Ett problem är att mina barn aldrig gillat bönor och linser som jag själv är mycket förtjust i.

Fredrik Kjällbring sa...

Får tacka för receptet. Har lagat och ätit nu, det kom precis när jag var i trängande behov av att kunna komma på en maträtt att laga. Mycket uppskattat av såväl mig som de i mitt matlag på jobbet och min familj. Tack!

Erik Granström sa...

Fredrik: Kul och väl bekomme! Ganska lätt att laga till många.

Anonym sa...

Vad Hipster! Jag måste ju gilla det trots att jag är vegetarian. / Mattias