fredag 16 november 2012

Sådant jag sett och läst

Om ni kikar i det gröna fältet här till höger så ser ni att jag har lagt till en rubrik: "Vad Erik har sett och läst". Där tänkte jag börja skriva kort om böcker och filmer jag har tagit del av och som inspirerat mig. Avsikten är inte i första hand att recensera utan att tipsa och kanske förklara hur mitt inhämtande av inspiration fungerar. Fast lite av recensioner blir det förstås ändå.

De fyra raderna under rubriken blir snart egna länkar till varsitt blogginlägg som kommer att fyllas på efter hand*. Jag kommer att separat anmäla Saklitteratur, Skönlitteratur, Filmer och serier, respektive Spel.

Saklitteratur (vilket låter mer korrekt än facklitteratur) innefattar alla böcker som inte är skönlitteratur: biografier, populär historia, språkböcker, filosofiböcker och liknande, vilket utgör merparten av det jag läser. Här är förstås syftet att lära och förstå men också att hämta inspiration till romanernas miljöer, detaljer och idéinnehåll.

Skönlitteratur är förstås just vad beteckningen säger. Jag läser inte så mycket skönlitteratur, främst av tidsskäl, dvs inte för att jag anser skönlitteratur vara slöseri med tid, tvärtom, utan för att det alltid finns annat som känns mer angeläget för mitt arbete. Skönlitteratur ger sällan så mycket inspiration till mitt eget skrivande - den kvoten är på något vis redan fylld sedan tidigare. Jag kan märka att vissa skönlitterära böcker har haft stor betydelse för mitt skrivande, men de är lästa för länge sedan.

Filmer och serier innefattar både spelfilm, TV-serier och grafiska serier medan Spel är både brädspel, rollspel och spel för konsoll och dator. Dessa företeelser konsumerar jag dels för rekreation, dels för intryck av ljud och bild såsom varande direktkanaler till mitt inre Wow!.

Mer snart alltså!


* Jag vet inte om ni någonsin tittar till länken "Recensioner" i högerspalten men den uppdateras på samma sätt såtillvida att jag lägger in recensioner allt eftersom jag ser dem.

2 kommentarer:

Fredrik Kjällbring sa...

Det skall bli spännande att läsa detta. Har tidigare fått ett fint lästips av dig på din blogg, Zweigs bok, gillade den skarpt också.

Jag har förövrigt gjort en kort "recension" eller vad man skall kalla det på min ospecifika blogg om du vill ha med den; http://kjallbring.blogspot.se/2012/09/lasvarda-bocker.html

Erik Granström sa...

Fredrik: Det är klart att din recension ska med också. Jag hade bara inte sett den. Annars brukar min stående sökning på "Svavelvinter" på Google hojta.