fredag 22 mars 2013

Den eviga återkomsten - rekapitulation

De gamla rollspelen från 80- och 90-talen är åter på tapeten. Nu har Riotminds lagt ut samtliga äventyr till gamla Drakar och Demoner för gratis nedladdning från sin hemsida, dvs samtliga utom de jag skrev till konfluxsviten. Som ni kanske minns och annars kan läsa om här så hade jag och Riotminds en tvist rörande rättigheterna till framförallt Svavelvinter, en tvist som PRV avgjorde till min fördel. Jag utgår från att detta är huvudmotivet till att min serie inte har lagts ut även om andra skäl uppges.

För att klargöra och rekapitulera min inställning: Jag har flera gångar sagt att jag är beredd att släppa de gamla speltexterna fria under någon CC-licens. Att så inte redan skett beror främst på att jag inte har rättigheterna till illustrationerna. Det har därför diskuterats om man kunde göra en ny formgivning med nya kartor och illustrationer. Att så inte har skett beror i sin tur på högre prioritering av romaner och nyare spel.

Jag skrev till Riotminds genast när jag blev medveten om deras initiativ, inte minst eftersom de tillhandahöll Trakorienmodulen i min serie för nedladdning, förmodligen pga rent förbiseende. Jag skrev att de måste ta bort länken men öppnade för att hela konfluxsviten kunde läggas ut tillsammans med det andra materialet om bara noteringarna om rättigheter ändrades så att det framgick att jag har upphovrätt till texterna och att Svavelvinter och Trakorien är registrerade varumärken. Jag utgår från att Riotminds har löst alla frågor om rättigheter till produkternas illustrationer.

Något svar har jag ännu inte fått men länken för nedladdning av Trakorienmodulen togs i alla fall bort.

Tillägg 1: Spelutvecklaren Åsa Roos har, tämligen ensam, ställt sig den ganska rimliga frågan: "Hur ska jag förhålla mig om Riotminds faktiskt saknar rättigheter till publicering och inte har införskaffat upphovsmännens tillstånd?" Nu väntar jag på att alla entusiaster som okritiskt hyllat släppet ska ställa sig samma fråga och liksom Åsa ha resning nog att kommentera saken.

Tillägg 2: Stor komik! En av de ursprungliga pirater som scannade in filerna som Riotminds nu har publicerat gnäller på nätet över att RM raderat piraternas namn och istället satt dit sitt eget. Han pratar indignerat om netikett. Obetalbart!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Erik!
Jag är en av alla dessa som spelat dina äventyr på 80-talet och har precis börjat på Slaktare små efter att ha läst ut Svavelvinter. Jag gillade Svevelvinter jättemycket, men saknade en karaktär från DoD-äventyret, balsameraren som talade sitt avlägna hemlands språk. Vi hade mycket roligt i mötet med honom. Här ligger det en gravad hund!

Tack för det du skrivit. Nu fortsätter jag att läsa om Sjublommors afton.

/Pelle

Erik Granström sa...

Pelle: Kul att höra och hoppas att du också gillar Slaktare små! Själv skriver jag just de sista kapitlen på del tre och befinner mig i staden Isakra.

Jag minns inte riktigt balsameraren du nämner, eller drar mig vagt till minnes att det var en parodi på en viss pillertillverkare med förfalskad doktorsgrad som var aktuell på den tiden. Hur som helst får du medge att det knappast saknas personer i böckerna.

Joel Haglund sa...

Hahahahahaha, nämen, så trevligt! Kul att man återkomer till det här. Tankarna flyger iväg til den eviga forumposten på erebaltor.se ang. licens... aja, kul av dem att de lägger upp det. Folk fötjäna att få läsa det!

Joel Haglund sa...

Fin stavning det blev där ;)

Guendolin sa...

Jag antog att de hade fixat alla juridiska aspekter innan de gjorde något liknande.

Sedan när jag kollade på några av PDF:erna så fick jag intrycket att riotminds tagit en torrent och laggt upp.

Erik Granström sa...

Guendolin: Jo, jag fick intrycket att pdf:erna är närmast identiska med de gamla piratade torrenterna som länge funnits i omlopp - folk hade jämfört reporna på omslagen etc. Det i sig spelar mig mindre roll så länge upphovsmännen givit sitt medgivande. Om man, som det tycks, har utnyttjat piraternas arbete så tycker jag mest att det är komiskt.

Det som gör mig en smula beklämd är hur lite folk som vanligtvis berömmer sig över sin moraliska kvalitet verkar vara villiga att diskutera saken.

Erik Granström sa...

Guendolin: Jag har tillgång till både piratversionen och Riotminds pdf av 'Trakorien' och det är definitivt samma inscanning. Vecken på omslagen är identiska, marginalerna ojämna på samma sätt etc. Riotminds har lagt till Trakorienkartan på slutet och en egen copyright-text, det är enda skillnaden.

Nicklas sa...

Herre jävlar, ja. Jag antog också att eftersom de har hand om licensen så borde de haft sinnesnärvaro att ha fixat allt tillstånd. Nu är jag glad att jag inte bloggade om det.

Anonym sa...

Vem äger rätten till kartor och illustrationer i äventyren då?

Erik Granström sa...

Anonym: Respektive upphovsman. Den som påstår annat måste kunna styrka detta med avtal undertecknade av upphovsmannen.

Anonym sa...

Lägg ut den gamla svavelvinter skiten på din hemsida.
Gratis att ladda som pdf, som riotminds gjorde.
Vem bryr sig, allt går ju ändå att ladda via torrent om man nu verkligen vill.
Jag tittar alltid då och då på de pdf er som riot har ute, genererar väl bra träffar på hemsidan ominget annat. Plus kändes sjukt äkta att nån ger gamla rollspelare chansen att ENKELT se alla äventyr som de fortfarande drömmer om. Stor applåd till riot som ger tillåtelse och släpper in hjärterum, när jag läste att de släppt material GRATIS för alla kändes det som att bli inbjuden i sin egen familj och att få uprättelse, att rollspelare faktiskt är och var ett annorlunda släkte.

Mvh mike