När jag arbetade på MySQL skiljde vi på två användningar av ordet "free":
Free som i free beer, dvs gratis
Free som i free people, dvs liberty
Fri forskning innebär det senare men sällan det förra, något jag erfar varje gång jag vill läsa en forskningsartikel. Ändå förefaller det mig både olycksbådande och absurt att nästan allt finns att hitta på nätet UTOM just den omhuldade fria forskningen, där man vill få mig att betala mellan $20 och $200 för att få tillgång till en artikel.
I det aktuella fallet så ville jag läsa en artikel av Hans Sluga (han heter så) om Wittgensteins användning av några specifika begrepp i boken "Filosofiska undersökningar". Jag anade nämligen en kul och oväntad koppling till Frazers kategorisering av primitiv magi i boken "The Golden Bough". Ni som läst Slaktare små vet kanske att trollkarlen som kallar sig Uroboren är modellerad efter Wittgenstein och därför vill jag gärna få in resonemang från denne filosof i Uroborens magiska göranden.
Men icke.
Har någon ett förslag hur detta kunde lösas? Skulle man kunna anmäla sig som forskarstudent vid universitetet för att få tillgång till forskningsdatabaser tror ni?
lördag 11 februari 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
14 kommentarer:
Jag kan avslöja att jag fick ut den specifika artikel som föranledde mitt inlägg via en universitetsanknuten langare vars namn förstås måste förbli hemligt under preskriptionstiden. Ät det FRA! ;-)
Jag tror att du kan skaffa ett konto/bibliotekskort på ett universitetsbibliotek som privatperson och därigenom komma åt det mesta. Sverige är på det viset (så vitt jag har förstått) ganska unikt i och med att forskningens faktiskt ÄR tillgänglig för allmänheten. Så jag tror att det bara är att stövla in på Uppsala universitetsbilbliotek och ta för dig. Eller låta din polare fortsätta langa om det trots allt är smidigare i slutändan... :)
Inte egentligen någon lösning på ditt specifika problem utan mer en vision: borde inte forskningsresultaten vara gratis att läsa men kosta att använda i kommersiellt syfte (lex MySQL)? (Fast då kanske du får problem ändå eftersom du väl vill sälja dina alster... ;)
Man kan komma åt statsfinansierad forskning som privatperson med lånekort på en del universitetsbibliotek i landet — t ex. Stockholm. Jag vet dock att vid Lund så har man kraftiga limiteringar när det gäller vissa databaser.
Gå till UU, Erik, så löser det sig nog!
Vill du få tillgång till lite allt möjligt, så som diverse databaser odyl, utöver artiklar kan du ju alltid anmäla dig som vanlig student en gång per termin på valfritt universitet (utan att gå kurserna).
Detalj i sammanhanget: Här på Chalmers så måste vi numera publicera oss i open access tidskrifter, enligt påbud från rektorskansliet. Fast de flesta här verkar i praktiken skita i det om det är osmidigt för att publicera sig prestigemässigt. Iaf än så länge - det är ganska nytt. Det brukar dessutom kosta en slant, runt 20 000 kr eller så för en artikel, men det finns å andra sidan en speciell fond på Chalmersbiblioteket sedan kanske ett år, som man kan söka ersättning för pengarna från så att det slipper tynga forskningsgruppens budget.
Tack ska ni ha för råd. Jag ska börja med att se om jag inte kan få ett lånekort på universitetsbiblioteket här i Uppsala som Robin föreslog.
Det är förstås ingen långsiktig lösning, men om det är enstaka fall, och handlar om nu levande forskare, kan man alltid försöka mejla dem. De har ofta inget emot att skicka en PDF (och varför skulle de ha det?).
RK: Det är sant och jag har några väldigt trevliga erfarenheter av sådana kontakter, inte bara av forskare utan av musiker och andra som blivit väldigt intresserade och glada när jag har kontaktat dem. En är faktiskt avtackad i Slaktare små: Ceiri Torjussen, filmmusikmakare i Hollywood.
Undrar om jag inte ska skriva ett blogginlägg om saken ...
Marcus: Vi msåte inte publicera oss i OA-tidskrifter, även om vi uppmuntras att göra det (det finns helt enkelt för få rena OA-tidsskrifter ännu så länge). Vad vi däremot måste (om inte goda skäl föreligger) är att publicera i tidskrifter som tillåter parallelpublicering i enlighet med Open Access, vilket de flesta större tidskrifter gör nu för tiden (möjligen med en embargoperiod om 6--12 månader).
Länge leve den fria forskningen! (arxiv.org)
Som halv bibliotekarie (slutförde inte programmet utan blev journalist istället) har jag lärt mig att söka i just sådana databaser åt det törstande folket på högskolebiblioteken. Man behöver inte vara student för att skaffa ett lånekort på högskolebiblioteken och tillgången till databaserna är gratis för låntagaren (men kostar skjortan för biblioteken). Detta garanteras av den utmärkta svenska bibliotekslagen som stipulerar att man inte ska behöva betala för information.
Ett annat tips om du har en massa frågor (om vad som helst faktiskt) är att kontakta bibblan svarar. En ypperlig men relativt okänd tjänst som biblioteken erbjuder helt gratis!
Angående forskningsartiklar så hittade jag följande artikel i ämen http://computersweden.idg.se/2.2683/1.432155/det-ar-dags-att-befria-akademin-fran-overprofiterande-mellanhander. Så det finns tydligen en del aktivister som verkar göra slag i saken för att öppna upp informationen.
Adressen till bibblan svarar är helt sonika http://bibblansvarar.se/
Pär: Där ser man. Jag hade aldrig hört talas om denna tjänst men ska lägga den på minnet.
Den forskning som finnansieras av Vetenskapsrådet msåte förresten publiceras Open Access sedan nåt år tillbaka: http://www.openaccess.se/
Hurra för det!
Skicka en kommentar