tisdag 28 juli 2015

Utgivningsdatum spikat för Vanderland

Efter diskussioner med mitt förlag så har vi nu bestämt att Vanderland kommer ut till midsommar 2016 med lansering till bokmässan senare i september. Några viktiga skäl för beslutet:

* Ni läsare (och jag själv) slipper vänta till hösten vilket var ett huvudalternativ. Nu kommer ni istället att kunna ligga i hängmattan och svalka er med glaciärer och snöstormar.
* Redaktioner och recensenter får god tid på sig under sommaren att läsa boken liksom seriens tidigare böcker om de vill.
* Recensioner kan komma under hösten och vara gynnsamma för julförsäljningen.
* Vi kan fortfarande slå på trumman under bokmässan i september.
* Mina agenter hinner förbereda material till Göteborgsmässan liksom till Europas största bokmässa i Frankfurt under oktober.

Jag kommer nu att använda hösten till att redigera texten tillsammans med mina lektörer, ett arbete som planeras vara färdigt till årsskiftet.

Våren tänkte jag sedan ägna åt att redigera om Svavelvinter. Den nya versionen kommer inte hårdinbunden, men är tänkt att släppas i pocket till bokmässan i september för den som är intresserad. Som jag tidigare sagt är min prioritet i sammanhanget att göra det lättare att komma in i serien, samtidigt som jag inte tänker ta bort så mycket i sak.

Ett spännande år väntar. Kul tycker jag!

18 kommentarer:

Fredrik Kjällbring sa...

Låter fint! Nu får man se till att planera den årliga semesterresan till Centraluropa så att man kan få boken med sig, annars undrar säkert familjen varför familjefadern har lustiga abstinensbesvär hela tiden... ;)

Slup över Kopparhavet sa...

Jätteroligt, och ytterligare ett skäl att redan nu se fram mot nästa sommar! Förhoppningsvis kommer Fria Ligan att stå för distributionen?

Angående nästa Svavelvinter låter även det lovande - även om jag verkligen tycker att ni borde överväga en lite mer påkostad deluxeutgåva i samma format som den senaste versionen. Hur skall den annars kunna matcha Världsboken i bokhyllan? ^_^

Anonym sa...

Jag saknar ett hårdinbundet ex av Svavelvinter. Men det får jag väl komplettera med någon gång i framtiden då, antar jag.

Jonatan

Erik Granström sa...

Jonatan: Så är det nog dessvärre om du inte kan hitta ett begagnat ex. De hårdinbundna är slut både hos mig och förlaget. Problemet är att man inte kan trycka upp några enstaka hårdböcker till en rimlig kostnad, medan pocketböcker kan tryckas mer löpande (fast i batcher).

Tommy sa...

Vad kommer hända med den här bloggen? Jag hoppas att du kommer använda den även till dina nästa projekt. Det har blivit en rutin i vardagen att varje dag gå in och titta om det finns något nytt och roligt. Mvh Tommy.

Erik Granström sa...

Tommy: Jag vet inte riktigt vad som ska hända med den här bloggen (dvs om kanske ett par år för ännu ett tag händer ju saker). Namnet blir en smula missvisande om jag inte längre skriver om Trakorien. En möjlighet vore att starta en ny blogg under vad namn som nu kan bli aktuellt. Den här kunde få ligga kvar som dokumentation, men jag misstänker att Google skulle ta bort den om den blev inaktiv. Jag får fundera på det. I alla händelser sparar jag en kopia för det finns en hel del material som jag gärna vill bevara.

Ibland, får jag erkänna, kan det kännas som att skriva ut i tomma rymden när jag inte får några kommentarer, särskilt på inlägg som har lite mer allmänfilosofisk karaktär, där jag iblend inte ens vet om någon läser dem.

Fredrik Kjällbring sa...

Du kan vara lugn Erik! Visst är vi en hel del som läser din blogg, även om det är långt ifrån alltid som man skriver kommentarer. Ofta för att man inte direkt finner bra kommentarer, just de allmänfilosofiska kan för många vara svåra att direkt kommentera, även från min sida (som undervisat en hel del i filosofi). Men bara för att man inte kommenterat så innebär det inte att man inte läst och funderat över det du skrivit.

Erik Granström sa...

Fredrik K: Det låter betryggande och egentligen anar jag nog att inläggen läses, fast humöret åker under ensamskrivande upp och ner så jag är nog mer beroende av tilltal än ni kanske förstår. Därför är det också så värdefullt med recensioner på nätet helt bortsett från eventuellt marknadsföringsvärde – som uppmuntran och ett kvitto på att någon ser det man lägger en massa tid och energi på.

Exempelvis har pocketböckerna legat mycket bra till på AdLibris säljlista över Fantasy hela sommaren. Det är kul, men då har jag istället undrat varför inte dessa köpare lämnar fler omdömen online.

Daniel Gunnarsson sa...

Kul! Men det känns som länge att vänta för oss otåliga...

Kristoffer Nåhem sa...

Hej Erik,

Avnjuter sommaren med att gå igenom böckerna en gång till med vaksamhet på detaljer och små nyanser och vändningar. Passade även på under vistelsen i sommarstugan att läsa Brior Brådfots resor i "Trakorien" och O4Ö. Kul att se hur vissa karaktärer har utvecklats och att jag nu förknippar vissa av dem mer med romansviten.

Känner att Kandurra da Hempelas förbannelse lätt kan drabba en författare/läsare på ett sätt när man är mitt uppe i allt och omvärlden har svårt att greppa hur en bok kan vara så fängslande. Precis som Pulcegynus behöver alla konstnärer hurrarop.

Ofta undrar jag hur många liknelser och paralleller med andra verk/filisofier/religioner jag fortfarande missar men ler, förmodligen självbelåtet, då jag upptäcker något nytt. Det var oerhört kul att se dina fotnötter till konungens hemkost när du lanserade vredesverk och vi sågs i Örebro.

Som Tommy skrev: Lita på att din blogg läses! Det är en rutin i vardagen

Som Fredrik sa: Nu vet man och behöver ej längre leva i ovisshet ;-) Livet utanför Trakorien kan nu planeras.

Erik Granström sa...

Kristoffer N: Kul att höra. Som jag nog tidigare antytt så har jag 200-300 noter per roman rörande anspelningar och citat. Vet i dagsläget inte riktigt vad jag ska göra med dem; om de ska offentliggöras eller få glida in i dimman för de klurande att söka återfinna ...

Kan du inte PM:a mig med eventuella synpunkter på Svavelvinter i förhållande till de andra romanerna eftersom du nu har dem aktuella. Jag funderar som sagt på att redigera om första boken och behöver få andras intryck.

Andreastornqvist sa...

Behåll bloggen, eller gör en ny! Inte ska du stänga ner helt. Även jag har svårt att kommentera filosofi men jag uppskattar läsningen och tycker det är roligt att återkomma till den här bloggen för lite Tankar om Trakorien, så att säga. :) Ser fram emot Vanderland!

Unknown sa...

Du skulle kunna göra som David Eddings, efter att du har skrivit alla romaner du vill om Traktorien så släpper du en bok med bakgrundsmaterial och kommentarer.

Erik Granström sa...

Anton: Detta har faktiskt diskuterats på fullt allvar och förlaget har uttryckt intresse. Frågan är om man vill lägga energi på en sådan bok eller hellre skriva mer fiction. Vi får se.

Kristoffer S sa...

Grattis!
Inför läsandet av fjärde boken skall jag absolut se till att läsa om övriga böcker. Behållningen av dina böcker ökar markant när man läser dem i ett svep. Helheten tycks större än delarna.

Anonym sa...

Grattis Erik!
Hinner ni med detta upplägget fullborda verket inför "de aderton"s årliga utnämning? Det är ju det som är det verkligt viktiga ;-)
Tack för många trevliga lässtunder där jag har minst hälften framför mig....
Emil

Erik Granström sa...

Emil: Ha, ha, tackar, men jag får nog nöja mig med att tillhöra "De nästan aderton", dvs författargänget bakom "Fantastisk podd".

Erik Granström sa...

Kristoffer S: Det är nog en bra (om än förmäten när den kommer från mig) idé att läsa om böckerna därför att väldigt mycket påannonseras innnan man som förstagångsläsare har någon möjlighet att se det. Omläsningsfaktorn tror jag helt enkelt är ganska hög när det gäller serien och jag tror att flera av er skulle hålla med. Jag hoppas också att en hel del ska falla på plats i sista delen även om en del mysterier förstås kommer att kvarstå.