fredag 17 oktober 2014

Läsarnas lösa trådar

Jag skriver som ni vet på Vanderland, sista delen i konfluxsviten och skulle behöva er hjälp.

När serien ska avslutas så vill jag inte lämna några besvärande lösa trådar hängande från väven. Därför skulle jag vilja att ni, läsare, påpekar sådant ni vill se förklarat innan slutet.

Större skeenden, såsom konfluxens avlöpande och huvudpersonernas öden har jag bra koll på, men det finns en mängd mindre trådar som jag själv lätt kan glömma bort. Typexempel: Hur var det egentligen med Shaguls bror Shurgan?

Jag skulle vilja att ni påpekade sådant som ni själva funderat över i berättelsen så här långt, gåtor och obegripligheter som skulle fortsätta att klia om ni inte fick det förklarat.

Jag kan inte lova att alla önskemål tillgodoses - det kan ju finnas skäl till att somt inte förklaras - men å andra sidan kan ni inte klaga i efterhand om ni missar chansen att påverka!

20 kommentarer:

Fredrik Kjällbring sa...

En fundering är ju angående Nin Hallaskas öde (som återuppväckt?). Det känns som det är en tråd som jag funderat en del på.

Erik Granström sa...

Fredrik: Det är en intressant tanke. Du menar att Nin Hallaskas lik skulle ha blivit kvar på Marjura ... Hmmm...

Fredrik Kjällbring sa...

Ingenstans i Svavelvinter står att man gjort något annat än att lämnat hennes kropp på platsen där hon dog (så vitt jag kan komma ihåg) och eftersom de döda får "liv" så... Rosenravnens betydelse lite också...

Erik Granström sa...

Fredrik: Det är sant. Samtidigt tog man hennes blodiga persedlar till fogden om jag minns rätt, så något har ju gjorts. Jag ska se vad som händer.

Joel Haglund sa...

Shaguls bror - definitivt. Sökandet är ett väldigt humaniserande drag hos Shagul, så det skulle vara synd att inte reda ut det.

Anonym sa...

Jag skulle vilja veta mer om bakgrunden till svärden Vau Tamma. Både rent mytisk/historisk och hur de kom att bli smuggelgods.

/Birke

Erik Granström sa...

Birke: Annars kunde det bli en egen novell så småningom?

Anonym sa...

Hemskt gärna! :)

/Birke

Anonym sa...

Seriöst, funderar du på att skriva noveller från Trakorien?

Erik Granström sa...

Anonym: Att skriva noveller från Trakorien är en möjlighet - inget jag räknar bort hur som helst. Kanske ger jag mig först på något annat.

Funderingarna går åt olika håll: science fiction (som jag personligen fördrar att läsa framför fantasy), noveller (med eller utan Trakorien), något mer samtida - kanske med drag av magisk realism, barnbok - kanske tillsammans med någon illustratör alternativt något i stil med Watership Down, kanske en pjäs. Möjligheten finns ju också att göra något helt annat än att skriva.

Joel Haglund sa...

Granström Sci-fi?

YES.

Over and out från Svea Rikes västra kust.

Henke sa...

Som jag nog nämnt tidigare så vill jag gärna veta mer om Didras och Abenazers avkomma. Skulle även vara kul att höra mer om Trodax och isjättarna.

Erik Granström sa...

Henke: Jag kan glädja dig med att du i två av tre fall blir bönhörd.

För övrigt så har Fredrik redan fått sin önskan rörande Nin Hallaska uppfylld just för att han föreslog det.

Joel: Shurgan ska redovisas - redan inplanerat.

Erik Granström sa...

En sak till såvida saken inte redan framgått: Allt detta återknytande och sammanfogande av trådar följer, förutom att reda ut historien, en ambition jag hyser att skriva boksviten just som en väv, eftersom väven är ett bärande tema. Min ambition i sammanhanget är därvid att de fyra böckerna inte bara ska utgöra en sekvens utan att det ska finnas så starka kopplingar mellan dem att de tillsammans bildar en narrativ tetraeder.

Det speglar synen på trakoriens universum enligt detta inlägg: http://erik-granstrom.blogspot.se/2011/11/ny-metafysik-2-livet-och-doden.html

Henke sa...

Då får man hoppas att det är isjättarna som får stryka på foten. Att tex inte få ett avslut kring en klons avkomma vore synd.

Joel Haglund sa...

Vävkonceptet på metanivå är jätteintressant.

Något jag rent allmänt är intresserad av är alla Arhems invånares öden. Vad hände med Guster? Familjen Ornetand? Alla andra?

Vad hände med Ghumgakk i Kraglinda? Förblir han där, ensam och övergiven, fram tills konfluxen?

Erik Granström sa...

Joel: Jag ska inte spoila, men den första frågan besvaras i sista boken. Ghumgakk har jag inte funderat på så mycket, men det är en berättigad fråga, såvida man inte vill ha honom för framtiden i Kraglinda.

Anonym sa...

Något jag undrat över är hur det kommer det sig att man blir lönnmördare i Rhabdo Rana? Hittar en äldre mästare potentiella lärjungar som sen omvänds och tränas eller sker det genom någon sorts uppenbarelse från Inashtar eller Ghumgakk som vem som helst kan uppleva?
Det hade varit intressant att få en liten inblick i detta på något vis.

/Birke

Erik Granström sa...

SPOILER

Birke: Det är sant, fast kanske lite sent i berättelsen nu när egentligen bara Bodonius finns kvar. Kan också bli ämne för en separat historia.

Anonym sa...

Då får jag väl vänta på en sådan. :)

/Birke