Jag har påbörjat ett kapitel om illusionisternas stad HOXOH dit Uroboren och hans följe härnäst ämnar sig. Min tanke är att framförallt besöka stadens illusoriska akademi där man undervisar i ämnen som optisk irrlära, fenomenopati, skönmålning, kvasilogik och allmän vrångsynthet. Jag knåpar som bäst med dessa ämnens filosofiska grundvalar. Den uppmärksamme fick en ledtråd på sidan 340 i Slaktare små där villvävaren Pulcygnus talade om sin lärare Edwyld Hussler som relegerat honom från akademin. Namnet Edwyld Hussler är bildat av Edmund Husserl + hustler. Vår världs Edmund Husserl grundade fenomenologin, dvs den filosofiska inriktning som intresserar sig mer för hur vi föreställer oss saker än hur de är. Jag tyckte att det passade sammanhanget.
En illusionist måste, förutom att lura andra, även lära sig se igenom illusioner. Ett centralt uttryck inom fenomenologin är Epoché. Det låter franskt men är egentligen grekiskt och innebär att man "kliver ur" sig själv för att kunna betrakta sig utifrån och acceptera att man lever i en konstruerad vardag. För att inte mer än nödvändigt belasta texten med konstiga ord så tänkte jag låta akademikerna i HOXOH istället tala om att bryta Den fjärde väggen, dvs den där tänkta väggen på en teater som lyfts bort för att vi åskådare ska kunna titta in på scenen. På det sättet får jag en koppling till DiFolternas folkfostrande teater. Dessutom uppnås animisternas heliga fyrtal där allt har fyra aspekter.
måndag 15 oktober 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
9 kommentarer:
Det här låter riktigt intressant. Fenomenologin är en filosofisk inriktning som jag aldrig lyckats förstå mig på, trots de många gånger som jag undervisat om den. Får se om jag förstår något om denna filosofi via Edwyld Hussler, inte helt omöjligt.
Fredrik: Observera att jag inte påstår att jag förstår fenomenologin, men illusionisternas ambition är å andra sidan inte att förstå sig på något utan att få andra att se något.
Haha! Det låter som det är precis som det skall vara. Men faktum är att bara ditt inlägg gav mig lite insikt i filosofin, precis den knuff som gav mig lite förståelse. Så jag tackar och bockar för det och ser ännu mer fram mot nästa bok!
Kul! Du får gärna komma med lite tips tillbaka. Mitt bröd och smör inom filosofin har under de senaste åren varit serien "A very short introduction to ..." från Oxford University Press. Den rekommenderas varm och är bra att utgå från för vidare studier. Emellertid har de ännu ingen bok om Fenomenologi eller Husserl.
Jag har ett par böcker som funkar bra som start för de flesta filosofiska problem och diskussioner. Det är "Philosophy 1; a guide through the subject" och "Philosophy 2; further through the subject" bägge också från Oxford University Press, redaktör A.C. Grayling. I del 2 finns ett kapitel om Husserl. Två rejäla böcker, tjockare än dina t.o.m. ;)
tycker också att det är kul med de filosofiska flirtarna.(Skriver med penna och det gård-sådär.)Har för mig att fenomenolgin gör anspråk på att 'beskriva något så ordentligt och ur så många vinklar att det blir "'nästan?' ' objektivt sant. Fenomenografin däremot vill mäta uppfattningar om verkligheten- inte verkligheten
Ah, Fenonomenologi. Plötsligt bubblar det upp saker från mitt år som "turist" på Teoretisk Filosofi vid SU. "Att betrakta fenomenen så som de uppträder i sig själva" var en av dogmerna. Minns också att Sartre i Egots Trascendens kommer fram till att all introspektion i sig är en akt, vilket betyder att all introspektion är... jag minns inte. Men intressant var det.
/Andreas H
Jag tycker att det David Woodruff Smith skriver om Husserl är väldigt läsvärt. Hans bok "Husserl" är läsvärd, men boken "Husserl and intentionality" som han skrev tillsammans med Ronald McIntyre är kanske ännu bättre. Tyvärr är den senare nästan omöjlig att få tag på idag.
Det du beskriver om illusionisterna i HOXOH får mig att tänka på den nutida ockultisten Michael Bertiaux som är tydligt influerad utav tysk lieben filosofi.
Möjligt att du skulle finna det intressant att titta på hans voudo gnostiska idéer.
Skicka en kommentar