torsdag 5 mars 2015

Requiem 500

Räknaren på min dator visar att jag just nu lyssnar till Mozarts requiem för 500:de gången. Huruvida det är gång 500 sedan den senaste datorn inhandlades eller totalt vet jag inte, men många gånger är det.

Det flitiga lyssnandet beror inte som man kunde tro på att jag älskar detta musikverk över allt annat utan för att det har fått en specifik funktion. Jag skriver som jag tidigare berättat nästan alltid till musik. Sedan jag ätit frukost och hundarna fått sitt, spelar jag regelmässigt Mozarts requiem först av allt. Stycket motsvarar för mig målarens preparering av sin duk – ett nollställande av det underlag på vilket jag arbetar. Det sätter mig inte direkt i stämning utan flyttar mig snarare bort från världen och till Trakorien, signalerar att nu tar arbetet vid. Som pannå fungerar det alltså utmärkt. Någon overtyr till Trakorien är det inte. Det är för mig första satsen i Sjostakovitj första cellokonsert.

6 kommentarer:

Fredrik Kjällbring sa...

Blir det hela requim du lyssnar på eller är det endast en liten del? Det är en fantastiskt stycke och jag kan förstå funktionen för dig.

Erik Granström sa...

Fredrik: Jag lyssnar normalt på hela verket, men i räkneverket så faller antalet genomlyssningar för efterföljande delar eftersom jag alltid börjar från början men ibland måste avbryta för annat.

Anonym sa...

Den melodin som spelades på gamla Svavelvintersidan, finns den kvar någonstans? Och vart kom den från?

Jag minns den som väldigt Trakorien för mig. :)

/Birke

Erik Granström sa...

Om du menar den där mörka musiken så var den komponerad för sidan. Har den inte men den kunde kanske grävas fram. Sedan har ju vaggvisan i Slaktare små en melodi av Robin Iversen. Tror att den finns länkad på bloggen någonstans. Jag har den som mp3-fil.

Anonym sa...

Just det, ganska mörk och väldigt stämningsfull. Hittar du så gör den gärna tillgänglig på något sätt. Kanske till ett återuppväckande av svavelvinter.se som det frågades om nyligen?

Minns att melodin till Slaktare små också fanns någonstans. Fast saknades inte verserna upplästa av dig personligen där? ;)

/Birke

Erik Granström sa...

Jag ska snoka runt lite. Vad gäller svavelvinter.se, så har jag inget hopp om att själv dra igång en webbsite utan det får vänta tills det blir så kommersiellt/nostalgiskt intressant att andra hjälper mig.