torsdag 19 januari 2012

Argond

Nu kan ni få titta på en ganska färdig version av kontinenten Argond där Trakorien ligger. Tyck gärna till här eller på Fria ligans forum

12 kommentarer:

Jens Markström sa...

tifWow, mkt tjusigt. Kan inte annat än dra fundera på de många skillnader i geografi mellan Ereb Altor och Argond.
Vilket klimat råder på kontinenterna Orghin och Olynda, Betraland? Borde väl vara hyggligt kallt då jag har för mig att Kopparhavet har medelhavsklimat?
Hur välpopulerade är de områdena? Känns som klimatet borde vara ganska likt Sverige iaf i dom södra delarna?

Erik Granström sa...

Jens: Orghin är definitivt kallt och norra Olyanda och Betraland är nog som här hos, kanske med större svängningar. Olyanda är till exempel lika stort som Grönland och har säkert variationer. Alla dessa delar är ganska sparsamt befolkade men till stor del okända för trakorier vilket kartan speglar. Betraland heter förresten så därför att man hämtar rosserben därifrån - valrossbetar som liknar elfenben. Vad folket på plats kallar sitt land vet man inte / struntar man i.

Vad funderar du mer på? Kul att höra lite synpunkter.

Notera förresten att det inte heter Kopparhavet längre.

Birkebeineren sa...

Mycket fin karta. Gillar att Marjura kom med och att vad jag gissar är packisen i norr anas både där och vid norra Orghin.

En fundering: Vart ungefär går ekvatorslinjen om vi tänker oss världen där Argond ligger som ett klot? Och motsvarande vändkretsarna samt polcirklarna?

Eller kanske mer interessant att fråga vart de lärde i Argond tror sig mena att mittpunkten i en platt cirkulär världaskiva ligger? Är det inte så att vissa så som exempelvis Trocuspas följare talar om en "cirkanthisk vaerld"?

Oskar sandström sa...

Jag ser att några länder och namn följt med från Ereb Altor. Är det länder som du är upphovsman till och därmed kan använda fritt? Hynsolge finns ju på plats, men inte Nidland.

Erik Granström sa...

Birkebeineren: Jag skulle tro att ekvatorn går någonstans söder om Bactulge, men säkert vet jag inte. De gamla tricuspidaler som talade om en cirhantisk vaerld hade förmodligen fokus någonstans runt Coro Partena (ett område som är sju länder) och menade alltså att världens centrum låg där.

Erik Granström sa...

Oskar S: De geografiska namn som följt med från Ereb har jag hittat på, det är riktigt. Många av dessa platser har senare beskrivits utan att jag har varit inblandad. Jag ser det egentligen inte som någon upphovsrättslig fråga för jag tror det är svårt att hävda upphovsrätt till enskilda namn. Snarare som en fråga om anständighet, konsekvens och kanske stolthet. Jag vill inte använda något som någon annan hittat på utan att vederbörande är med på tåget. Om jag sedan ska använda namnen i mina romaner så skulle jag ha svårt att använda något som jag inte själv tänkt ut eller medvetet lånat såsom Melukha (fyratusen år gammal sumerisk benämning, förmodligen på Induskulturen). Nidland är till exempel ett namn som jag inte har hittat på och det har också en moraliserande klang som inte passar mig. Skulle någon vilja lägga in det i sitt spelande så är det förstås helt OK.

Jens Markström sa...

Jag inser nu att jag missuppfattat var Marjura ligger. Hade fått uppfattningen att det var betydligt närmare den Trakorien.
Hur länge tar seglatsen mellan Tricilve och Majura? Tittade snabbt igenom Svavel Vinter men fann inget svar.

Erik Granström sa...

Jens: Enligt en uträkning jag tidigare gjort baserad på hastigheten hos Columbi skepp så kan man i bästa fall segla från Tricilve till Marjura på 20 dygn. Det innebär ett avstånd på 350 svenska mil och en snittfart dygnet runt på ungefär fyra knop. I praktiken tar det oftast längre (som i romanen). Trakorien är ungefär 100 mil brett som jämförelse så det stämmer bra med kartan. Draken kan flyga 100 mil på ett dygn och tillryggalade alltså sträckan i motsatt riktning på drygt tre dygn.

Anonym sa...

Mellan tummen o pekfingret så verkar kartan visa 1000 mil i öst-västlig riktning och lite mindre i nord-sydlig riktning. Det är väl ca en fjärdedel av jordklotets storlek. Hur stor hade ni tänkt att världen ska vara? Var hamnar man om man seglar söderut på "Vägen bort"? Hade ni tänkt er att det ska vara kallt på polerna som på jordklotet eller kallt på nordpolen och varmt på sydpolen som Altor?/Olle

Erik Granström sa...

Olle: Definitivt kallt på nordpolen och varmt på sydpolen. Seglar man genom "Vägen bort" så föreställer jag mig att man hamnar i Ormsjön och sedan får ta en annan väg tillbaka ungefär som på Altor - allt detta var mina påhitt till att börja med. Hur stor planeten Timatia är vet jag faktiskt inte och ingen annan heller än så länge, men den avviker förmodligen inte så väldigt mycket från jorden. Sådana saker går enligt min erfarenhet alltid att lösa vid behov, men denna karta är än så länge mest ritad från trakoriernas perspektiv.

Anders Norén sa...

Klart att det inte heter Kopparhavet längre, det är ju ett farsegels namn.

Visst har Efaro bytt kontinent?

Erik Granström sa...

Anders: Så är det. Jag ville ha bort "medelhavskänslan" med ett stort hav. Och Efaro har bytt kontinent, dvs bara om man jämför ...