måndag 1 augusti 2011

Bladverk - planering av nästa bok

Nu har jag på allvar börjat planera nästa bok, den tredje i serien om den femte konfluxen. Den har arbetsnamnet Bladverk, hämtat från det levande skepp som kommer att spela viss roll i romanen. Bladverk blir knappast den slutliga titeln eftersom det låter som en naturlyriskt diktsamling, men det är ett kort och bra arbetsnamn.

Till att börja med så har jag listat alla viktiga personer som överlever Slaktare små i ett dokument för att summera var de står när nästa bok börjar. Mina underrubriker för varje person är:

Situation
Vad har hänt personen och var befinner hon sig för närvarande. I vilken situation. Skadad, förvirrad eller mentalt tilltufsad på något sätt.

Relationer
I vilket sällskap är personen för tillfället. Vilka fiender respektive vänner har hon, vilka har hon fått eller mist. Hur står hon i förhållande till näromgivningen och till eventuella maktgruppering? Efterlyst? Fånge? Förrådd? Stigit i rang?

Vad vill han/hon
Vilka behov och omedelbara och långsiktiga mål kommer att driva personen.

Vad vet han/hon
Vad vet personer om viktiga saker som hänt och händer i omvärlden. Det kan även gälla saker som personen tror sig veta men som hon har missuppfattat. Vad vet hon inte.

Framåt
Vad tar sig personen faktiskt för som första åtgärd i romanen och vad händer henne utan egen förskyllan.


Det här inledande planeringsarbetet är något av det roligaste när man skriver en roman. Alla möjligheter ligger öppna och inga idéer är för vilda för att dras upp på bordet. I detta stadium måste man vada i små lösryckta idéer, kasta upp dem i luften och se dem regna ner för att upptäcka möjliga samband och mönster. Redan när jag började skriva Svavelvinter bestämde jag mig för att ta ut svängarna i handlingen snarare än söka göra den mer realistisk så jag släpper ohämmat loss fantasin. Jag har investerat i ett planeringsverktyg som heter "Scrivener" och som tycks kunna hålla reda på alla olika bitar. Däremot kommer jag nog att fortsätta skriva själva texten i en klassisk ordbehandlare för att behålla full kontroll. Jag har förstås också mina pålitliga Whiteboards där jag ritar flödesscheman över de olika intrigtrådarna - mycket för att kunna hålla koll på tidsflödet så att händelser passar med varandra i tiden.

Återkommer med funderingar.
"Dive thoughts, down to my soul!"

4 kommentarer:

Robert sa...

Jag tror du skulle skriva utmärkt naturlyrik också Erik! I alla fall mycket bättre än en bekant till mig som försökt bli publicerad diktare i 20 år. Tragiskt, men sant.

Andrea sa...

Vad sugen jag blev på att planera en ny bok nu! (Måste. Skriva. Klart. Den. Jag. Jobbar. Med. Nu. Först. (the shiny new project verkar alltid så lockande när jobbet med det nuvarande är lite trögt, som jag läste nånstans.)

Erik Granström sa...

Robert: jag har den största respekt för lyrik och har ännu inte känt mig mogen att ge mig på något sådant, men vi får väl se. Hur som helst så tror jag att en läsare som förväntar sig sådan när de köper en av mina böcker blir lite förvånad.

Erik Granström sa...

Andrea: Det är nästan två helt olika arbeten att planera och skriva tycker jag. Min modell är att lämna så mycket glapp i grundplaneringen att man får lite av den glädjen inför varje nytt kapitel. Men visst är det något speciellt med en helt ny bok ...