onsdag 19 augusti 2009

Utanförskap i konfluxsviten

Freke Räihä har skrivit en akademisk uppsats vid Linköpings universitet betitlad: Skurkens utanförskap i Erik Granströms Konfluxsvit. Uppsatsen, som jag funnit mycket tänkvärd och underhållande, handlar framförallt om Shagul och Melealina - två av de viktigaste personerna i den ursprungliga spelsviten - och i synnerhet om likheter och skillnader mellan de två.

Räihä kontaktade mig redan före sommaren för en intervju i samband med uppsatsskrivandet men fick rådet av sin handledare att inte blanda in mig som författare. Jag tror att det var helt rätt eftersom han därmed kunde göra en oberoende analys.

Utöver att ge en bra beskrivning av personerna ur ett litteraturhistoriskt perspektiv så gör Räihä reflektionen att Shagul och Melealina båda karaktäriseras av sitt utanförskap. De visar många likheter men har valt en ond respektiv god väg. Utanförskapet gör dem båda mer eller mindre oberörbara, de har följeslagare som signalerar val av sida etc.

Det intressanta med Räihäs slutsats är att jag själv kommit att betrakta hela romanbygget som en studie i utanförskap eftersom samtliga huvudpersoner är särlingar som mer eller mindre självförvållat hamnat utanför alla gemenskaper. Det gäller förstås Shagul själv som emellertid har en annan dimension i böckerna eftersom han där ser sig mer som rebell mot gudarnas färdigskrivna öde än som blivande världshärskare. Därav kapitelnamnet "Mannen utan öde" i Svavelvinter vilket förstås anspelar på Imre Kertes bok där huvudpersonen just vägrar se sig som ett offer för förintelsen eftersom det skulle ta ifrån honom hans individualitet. Arn Dunkelbrink är udda eftersom han fått höra det höga språket av draken Blatifagus och därmed fått en osund insyn i skapelsens bakomliggande strukturer - lite som Adam och Eva med äpplet alltså. Vindhäxan Silvia Miranda har själv ställt sig utanför alla sammanhang genom att försöka fly vad hon uppfattade som tillvarons fängelse men som kanske visat sig vara gudarnas skyddande kokong mot kaos. Även Praanz da Kaelve är en enstöring i sin gammeldags lojalitet mot huvudstaden helt bortsett från att han tycks ha problem med känslomässiga relationer i största allmänhet. Alltsammans bottnar förmodligen i min egen känsla av utanförskap - inget påtvingat eller ens särskilt sorgligt utan konsekvensen av ett ohejdbart existentiellt grubblande. Många delar säkert känslan som knappast minskas av samtidens tvärsäkra påståenden om tillvarons beskaffenhet.

Freke har också lärt mig uttrycket Ergodisk litteratur. Se engelska Wikipedi om Ergodic Literature. (Svenska Wikipedia föreslår att jag istället ska läsa om "erotisk litteratur" - den svenska synden förnekar sig inte!). Ordet Ergodisk kommer av grekiska "Ergon" - "arbete" och "Hodos" - "stig", dvs litteratur som kräver arbete av läsaren utöver att vända sida och fundera över intrigen. Urspungligen myntades uttrycket om Hypertext, dvs hoppandet via länkar där slutresultatet blir beroende av läsarens val - någon minns kanske soloäventyren "Ensamma vargen" och liknande. Strikt talat är väl mina romaner om konfluxen inte ergodisk litteratur, men genom kopplingen till ursprungsspelen, påbyggnader via olika nätforum och varierande gestaltning av intrigen i spelade kampanjer så skulle jag vilja påstå att det samlade trakoriska ödet är just ergodiskt. Tankegången ger också en intressant postmodern koppling där läsarna / spelarna är medskapare genom dekonstruktion och nytolkning.

Kanske undslipper Shagul till sist sin stora skräck, den att bara vara en fiktiv person i en redan färdigskriven berättelse.

7 kommentarer:

Flådar sa...

Vad skulle hända om shagul vann konfuxen? Han är ju inte längre en del av "gudarnas" berättelse, så då borde han ju inte kunna påverka konfluxen. Eller så kanske han tar över rollen som berättare och får ensamrätten att styra trakoriernas öde.
:)

Unknown sa...

Man tackar.

Just utanförskapet är ju en praktisk och nästan oundviklig del av karaktärsbyggandet av alla slags fiktiva karaktärer.
Ett faktum som återspeglas i allt berättande. Må det vara film, rollspel eller mer eller mindre konventionell roman.
Titta bara i din bokhylla.
Jag utmanar den som kan hitta en "hjälte/skurk" vars existens inte präglas av sitt utanförskap.











Om du tittar riktigt noga någonstans mellan F och H kanske du ser ett perfekt ansikte formas av egen vilja.
Leta då efter närmaste lansettesquea föremål.

Erik Granström sa...

Bamse?

Unknown sa...

Konstruerat utanförskap bestående av: "den enda som kan käka dunderhonung utan att bli dålig."

Alexius sa...

Hej Erik.

Låt mig först tacka för en utmärkt blogg.

För oss gamla D&D Rävar så är det en ren njutning att tugga sig igenom dina inlägg.

Dock finns det ett problem, upptäckte din blogg först nyligen, och med bloggen: Det faktum att Svavelvinter utgetts som bok....
Jag har desperat försökt finna ett exemplar av boken, men utan framgång. Enligt SF-bokhandeln och fler skall den gått ur tryck. Vet du händelsevis inte vart boken fortfarande kan finnas? Eller om den kommer gå i tryck igen?

Tacksam för tips eller svar.

Mvh

Gabriel

Unknown sa...

Hej Erik. Här kommer ett offtopic inlägg eftersom jag inte hittar din mailadress någonstans.

När jag kollade igenom min väska idag, så hittade jag ett kvitto med suddiga blyertsbokstäver där jag hade skrivit anteckningar från en artikel som jag läst, vilken du hade skrivit.

Det var en slags guide för att skriva. Jag undrar om du minns var den kan ha publicerats, möjligtvis var det i en Fenix-artikel som jag läste på biblioteket.

Några av anteckningsraderna jag kunde tyda var:

*Känn till mer berätta aldrig allt.

*Grovskiss, näringar, styre, befolkning

*Vandra runt och beskriv vad du ser.

*Var i sinnesstämning som en besökare/invånare...rädd/föraktfull...deprimerad

*Notera saker i vardagen namn, händelser,...

*Grundregler för namnbruk, skrån, byggnadskonst

etc.

Minns du var jag kan hitta den? Kommer antagligen gå förbi biblioteket idag och chansa på Fenix eller någon annan tidning jag hittar där.

Min mail är annars "olofnemo" på gmail.com

tack på förhand. //Olof

Unknown sa...

Tänkte bara meddela att jag hittade artikeln, den var i Fenix...