onsdag 7 januari 2015

Sf-bokhandelns topplista 2014



Jag blev väldigt glad när jag såg att Vredesverk kom etta på Sf-bokhandelns topplista för sålda böcker under 2014. Ändå gladare blev jag nog över att Svavelvinter kom tvåa - den senare är ändå en bok som gavs ut 2004 och den aktuella upplagan är från 2011.

Förlaget Ersatz har också uttryckt glädje över att boken tuggar på försäljningsmässigt snarare än fick en enda topp och sedan försvann, vilket är det normala. Ola Wallin förutsade faktiskt denna utveckling. Det blir ett glatt möte när han och jag träffas ikväll för en diskussion framåt (om Vanderland och skrivandet bortom konfluxsviten).

18 kommentarer:

Krumelurfilur sa...

Roligt med fina försäljningssiffror. Och välförtjänt! Vet du om det kan tänkas vara aktuellt med en samlad utgåva av alla fyra böcker då sista delen kommer ut? Har lånad de tre första på biblioteket, men är redan sugen på att läsa om! Och har du några mer ledtrådar om möjliga framtida projekt?

Joel Haglund sa...

Gratulerar så innerligt!

Daniel Öhrqvist sa...

Hej!

Jag spelade Svavelvinterkampanjen när den först gavs ut som en box till D&D Expert. Har spelat den som spelledare 2 gånger efter det, senast för 10 år sedan "som vuxen". :)

Av någon anledning visste jag inte att du skrivit Svavelvinter som roman, tills för en vecka sedan.....

Tack för en underbar läsupplevelse (3 dagar). Ibland springer man på oväntade guldkort som bokmal... Det här var ett sådant tillfälle! Det är den bästa fantasyn jag har läst, inklusive Sagan om Ringen. Det var fräscht och befriande fritt från den amerikanska glättigheten man brukar gödas med när man plockar upp en ny fantasyserie. Jag har redan införskaffat nästa! Tänker börja på den omgående. Blir till att springa och köpa den tredje imorgon så jag inte sitter rutan fortsättning i helgen!

Återigen, tusen tack för upplevelsen!

Erik Granström sa...

Magnus: Vet inte, men det är väl inte omöjligt. Förläggarens beslut. Vi diskuterade i alla fall en uppföljande bok OM Trakorien - med mina fotnötter om referenser i böckerna och annat bakgrundsmaterial.

Erik Granström sa...

Daniel: Väldigt kul att höra - lite av den förlorade sonens hemkomst, ju!

Hoppas att du gillar de andra två böckerna också och skriv gärna lite omdömen här eller någon annanstans på nätet.

Erik Granström sa...

Magnus: Vi talade förresten om vad jag skulle ge mig på sedan serien avslutats och jag bad om Olas förslag vilket han värjde sig emot att lämna. Efter lite funderande föreslog han att jag skulle ge mig på vår samtid men med mitt eget "vridna" (hans ord) perspektiv. En inte oäven idé. Jag har sedan tidigare några egna funderingar, band annat några sf-noveller med existentiellt tema som jag grunnat på samt en fabel i stil med "Watership Down", fast mer gritty och i stadsmiljö. Har också lite andra idéer.

Jag är öppen för förslag vilka jag kommer att beakta men inte nödvändigtvis följa eller ens kommentera.

Anonym sa...

Kul att höra. Grattis!

Angående vad du skal skriva efter konfluxserien så får du gärna hålla dig till det trakoriska. Kanske noveller som tar upp och fördjupar intressanta sidotrådar du redan berört?
Eller vad med en historisk roman från tiden kring den TREDJE konfluxen, med de ideér du vid något tillfälle berättade om och som utspelade sig i söderhavet, gärna kompletterad med vad som föranledde Krau-kis fördömmelse och flytt till den isiga norden?

Tror det oavsett blir spännande. :)

/Birke

Erik Granström sa...

Birke: Önskemål noterat. Faktum är att det bjuds en del om crurernas och staden Krau-Kis bakgrund i den sista boken, bland annat i en 2000-årig tillbakablick.

Tommy sa...

En Bok som utspelar sig i ett postapokalyptiskt Sverige skulle vara intressant. Kanske åt ett Mad Max/Mutant hållet eller varför inte totalt beckmörker som McCarthys The Road.

Magister sa...

Gratulerar! Synnerligen välförtjänt!

Anonym sa...

Grattis!

Lite kul vore ju att skriva om sista boken där vissa avsnitt byts ut, där intrigen gradvis vrids om och där själva konfluxen faktiskt tar en helt annan väg. Konstigt kanske, men vad lustigt det vore ändå om man i en framtida upplaga hade hälften av vardera sorten som såg identiska ut på utsidan.

Jonatan

Henke sa...

När det gäller önskemål så skulle jag gärna läsa den här boken:
http://erik-granstrom.blogspot.se/2014/04/prequel-den-fjarde-konfluxen.html

Erik Granström sa...

Jonatan: Kul idé, fast det känns för mig mer lockande att ge mig i kast med något nytt. Framtida fanfiction kanske?

Tommy: The Road var verkligen ingen munter läsning - annars gillar jag MaCarthys språk och avskalade stil. Apokalypsskildringar har ändå skrivits ganska många och det känns som att man skulle vilja hitta en originell angreppsvinkel för att göra det spännande.

Henke: Inte omöjligt. Som jag har tänkt mig slutet på konfluxserien så SKULLE det gå att fortsätta berättelsen - därmed inte sagt att jag tänker göra det. Det mesta ska förhoppningsvis redas ut, men slutackordet blir inte helt harmoniskt (jfr hur 'Also sprach Zarathustra' slutar på "fel" ton). Ofrånkomligen kommer många att undra hur det ska gå för X med Y.

Annica i England sa...

Grattis Erik, helt underbart och du förtjänar det. Ditt språk när du skriver fångar mig totalt in i historien, spänning, skratt, förvirring.

Ett stort plus nu när jag läser om dina två första böcker i väntan på att de ska ges ut i E-bokformat är att jag upptäcker nya saker som jag inte såg första gången jag läste dem.

Tusen tack för de upplevelse du ger mig med dina böcker

/Annica i England

Annica i England sa...

Oopss blev lite fel där ..

Vredesverk ska ges ut i E-bokforma*

Erik Granström sa...

Tack Annica. Förlaget har som du redan vet tekniska bekymmer med e-böckerna eftersom deras format inte längre är kompatibelt med det nationella systemet för publikation.

(Om jag förstod saken rätt har förlaget tagit klivet till ett modernare format i samband med uppgradering av programvara, medan systemet ligger kvar i det gamla. Problemet är bristande bakåtkompatibilitet.)

Jag har hört flera som upptäcker nya saker i böckerna vid omläsning, vilket inte förvånar mig särskilt mycket eftersom jag finner stort nöje i att lägga in framåtsyftande planteringar som ofta är omöjliga att upptäcka innan man förstått vad de kan syfta på. Det finns även sådana inför sista boken kan jag meddela - särskilt en som jag pressat intill avslöjandets gräns, men som jag inte har hört någon som genomskådat ännu. Ni som läser om kan se motsvarande mekanism rörande teaterdirektören Vatorion, där avslöjande saker ofta sägs som: "sade Vatorion som dittills mest stått som en skugga i de andras sällskap" / "Teaterdirektören Vatorion ser ni enklast som en skenbar varelse, vars sanna natur framträder först med gestaltning på scen" / "att alls finnas till och att alls märkas är hans högsta och kanske enda talang".

Kristoffer Nåhem sa...

Snart hör Peter Jackson av sig och vill göra en trilogi filmer...

Anonym sa...

Eller något retrofuturistiskt med illustrationer av Simon Stålenhag?