De senaste två dagarna har jag använt till arbete som kanske inte syns så tydligt för läsaren men som ändå är viktigt: Jag har dragit upp mer exakta tidslinjer för att kontrollera så att olika skeenden stämmer med varandra. De praktiska frågorna kan exempelvis vara att händelser måste ske i en viss ordning där någon inte kan anlända till en destination innan han lämnat avreseorten, att två trådar i handlingen måste förbruka samma tid för att kunna sammanstråla en vecka senare, att man hör rykten om en händelse efter ett par dagar på annan plats, att månen står i samma fas för två samtidiga händelser etc.
Eftersom förra romanen slutade med Förljusningen som sammanfaller med soluppgången den sextonde dagen i Minde, dvs sjätte månaden, år nio efter kronolabens invigning och påverkar nästan alla trådar i berättelsen så hade jag något att utgå ifrån. Sedan är det bara att följa dagar, restider och nätter i de kapitel jag nu skrivit.
Konkret upptäckte jag att nästan allt jag skrivit så här långt utspelar sig inom tre-fyra dagar efter förljusningen utom tråden med Praanz da Kaelve som löpt iväg ett par veckor och alltså ligger före de andra, men han har å andra sidan redan sex egna kapitel och är framme vid Frihetsspelen den första dagen i Melendo (sjunde månaden) så han kan stanna där ett tag. Jag var vidare tvungen att lägga in ett par vilodagar för att sinka Arn Dunkelbrinks återkomst till Stegos så att förutsättningarna för den planerade handlingen där hinner komma på plats. Draken kan flyga hundra mil på sexton timmar så den är ju mer rörlig än andra. Ett annat problem är att jag måste flytta en person (utan drake) hundra mil på 24 timmar, dvs med en snittfart på 40 km/h över vatten. Allt sådan går att fixa men tänker man inte igenom situationen så blir det lätt ohållbart.
Rent praktiskt kom jag på att jag kan använda datorns kalender (iCal) för 2012 års juni-juli snarare än att upprätta ett separat spreadsheet för tidslinjerna. Jag gjorde helt enkelt en kalender för varje huvudperson och sammanförde dem alla för att se hur händelser synkas och var justeringar måste göras.
Parallellt med tidsfunderingarna redde jag ut några frågor om incitament inför kommande avsnitt. Incitament är svaret på varför personer och makter agerar som jag vill att de ska agera utan att deras handlingar verkar krystade eller obegripliga sedda ur deras eget perspektiv. Ni har säkert stött på brister i det avseendet - filmen Prometheus kommer osökt i tanken liksom B-skräckisar där lättklädda flickor ensamma ger sig ner i källaren för att undersöka vad som hänt med propparna trots att en galen mördare går lös. Jag hittade därvid åtminstone en bra förklaring som på köpet lät mig plocka upp en tidigare tråd som mest låg och skräpade. Nu känns det som att jag har de flesta sammanhang utredda utom bokens själva avrundning men den kommer att hitta sig själv eftersom det mesta finns uppskissat.
torsdag 13 september 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Jag inser att det är mycket jobb och säkert stundtals lite jobbigt, men attans vad roligt det måste vara att skriva den sortens böcker som du gör.
Har du förresten någon som helst aning om när vi kan tänkas ha tredje boken i handen? Hur många år kan det tänkas röra sig om?
Kristoffer: Jo, det är faktiskt hemskt jobbigt men också roligt, i alla fall de dagar när det blir något man är nöjd med. Framförallt är det ett väldigt omfattande arbete där man hela tiden måste sporra, hota och lura sig att gå vidare - lite som en triatlon utan publik föreställer jag mig. Ni hjälper till när ni kommenterar såsom du gör nu. Det är egentligen mer värdefullt att se någon alls därute än vad ni faktiskt säger (med all respekt).
Vad gäller tredje boken (som kanske inte alls ska heta Bladverk - jag har lite andra funderingar också. Fjärde boken är jag däremot ganska säker på vad den ska heta) så hoppas jag att skriva klart texten inom ett år i alla fall. Tiden kan förmodligen pressas men då får jag antagligen lägga mer tid på efterstädning istället så det går nog på ett ut.
Som triatlet måste jag säga att du skrivit en hel "IRONMAN" av intressanta kommentarer senaste veckorna. (jag nådde det mål jag satte upp för snart tre år sedan nu i årets tävling i Kalmar :-)
Detta har gjort att jag just nu är så nöjd att det går trögare med all träning just nu. Nya mål måste sättas.
Läser alla bra inlägg och funderar på alla nystan och trådar som du beskriver mer eller mindre utförligt om. Hoppas du känner att jag står i vägrenen och skriker när du cyklar på med tredje boken: Heja Erik! Kom igen! Bara maran (fjärde boken) kvar snart. Du ser grymt stark ut. Kör! Kör!
Jag känner en viss fruktan för den dagen jag läser färdigt din fjärde bok, men längtar ändå efter det förstås. Vad skall Ranzinermunken göra om berget tystnar?
Känns tryggt med ny rollspelet Svavelvinter och att det kommer mer historier och nya intriger i bekanta miljöer.
Jag kommer ihåg de tidsscheman jag gjorde när Shagul, Rhabdorana, Praanz (och Digeta Longa) samt spelarna gjorde under O4Ö och 5K. Kristalltjuren var ju mindre beroende av tid.
Läser just nu Game of thrones serien och inser att intrigerna där oxå beror av tiden och man följer olika personer vars vägar krockar och korpar flyger med rykten. De är bra men kräver mindre av läsaren och är därför inte alls lika stimulerande.
Skall ner till en svensk kompis i Tyskland och lovat ta med Slaktare små till honom. Förresten, något datum för tysk översättning av Svavelvinter ännu?
Heja heja!
Tack ska du ha Kristoffer. Sådan fysisk prestation imponerar på mig som måste ha en boll för att alls gittas röra mig. Jag spelar framförallt tennis och innebandy (klubban till den senare sporten är för övrigt förebild till RhabdoRanas stridslie om ni inte visste det)
Också jag funderar på vad jag ska göra när alla fyra böckerna är skrivna även om saken inte känns akut. Det första blir nog att redigera om Svavelvinter och överhuvud taget att putsa på serien så att jag kan lämna den efter mig med tillförsikt. De tankar jag i övrigt lekt med är att skriva något helt annorlunda, en kort roman med begränsade miljöer och få personer men tät komposition. Sedan har jag vissa idéer till en sf-roman. Det finns också många halvkvädna uppslag i Trakorien som kunde vara roliga att utveckla i kanske en novellsamling om det finns något intresse kvar då. Drömmar runt konfluxserien är att få den översatt eller än mer fjärran att se den som film eller TV-serie.
Vi har pratat med ett enda tyskt förlag men de avböjde tyvärr. Jag tror personligen att serien behöver skrivas färdig innan översättning kan komma ifråga.
Du har ju såklart bäst koll på vad en lämplig titel är men jag måste säga att "Bladverk" har börjat klinga väldigt rätt i mina tankar kring tredje boken. Har du sagt, eller är det bara jag som tänkt, att fjärde boken kan tänkas heta "Jordblod"? "Jordblod" låter som en naturlig fortsättning på "Bladverk" vilket skulle kunna ses som en fördel. Om minns rätt från hur du tänkte när du namngav "Slaktare små" så ville du snarare undvika titlar som var för tätt knutna till varandra. (Svavelvinter, Järnsommar osv.)
Förövrigt har jag väldigt svårt att bevisa för bloggen att jag inte är en robot. Bokstavskombinationen är verkligen svårläst. Borde man börja bli orolig? Men jag har ju bilder från när jag var liten... inte kan väl robotar växa upp från att ha varit små barn? Existentiell ångest!
Jag har pratat om Jordblod men har en annan titel för fjärde boken och en jag är mycket nöjd med. Den består liksom Svavelvinter av ett enda sammansatt ord som är omöjligt att gissa eftersom det bara finns i mitt huvud än så länge och sedan någon vecka tillbaka även i förlagsredaktörens ;-).
Bra idé med tidskoordinering! Tolkien blev tvungen att skriva om en betydande del av LotR efter att en av Inklingarna påpekat att det borde vara nymåne när han hade fått det till fullmåne...
Skicka en kommentar