fredag 25 maj 2012

Uppdaterat om Trakoriens befolkning

Trakoriens befolkningsmängder har redovisats i blogginlägg för ett par år sedan men eftersom saken kom på tal hos Fria ligan och siffrorna har uppdaterats så lägger jag in de nya här.

Trakoriska öarnas befolkning
Paratorna 3 miljoner
Saphyna 2 miljoner
Trinsmyra 0,5 miljon
Palamux 1,5 miljon
Stegos 150 000
Myxa 30 000

Några städers befolkning
Tricilve med närområde: 200 000
Fontra Cilor 25 000 (staden är två mil lång men stora delar ligger övergivna)

70 000 - 150 000
Kamest, Melse, Karnald, Tigôld, Frimbole Olvi, Gudiena

40 000 -70 000
Vumbra, Albarunzia, Soblak, Gaz Ulul

10 000 - 40 000
Rakma, HOXOH, Balgumél, Krindenmaar, Favoki, Krima, Maghurbal, Frand, Skuger, Fanzimle, Siola, Privavi, Mazmatra, Grumm, Moherra, Isakra, Sga Hagly, Maravelda, S'rid-be-Ghile

3000 – 10 000
Fanzimle, Joodak, Mynd Mazuldre, Navumbra, Angerda, Jyrsind, Ard Gachlaf, Krimbydh, Tat'Hammaskli, Urma, Bospergmilje, Famarulh, Brosma, Branyla, Kharasma

Befolkningens struktur på Paratorna
30% bor i städer
50% är arton år eller yngre
50% av alla familjer har tjänare
5% av alla familjer har fem eller flera tjänare

Yrkesfolk i Tricilve
25% Mat och dryck
35% Kläder, tyger och färgning
8% Metallarbete
4% Snickeri
4% Byggarbete
5% Läderarbete
8% Förvaltning, präster
8% Transportarbete
4% Lagvrängeri och skrivarbete
2% Prostitution
0,3% Läkare och apotekare

Tillkommer adel, tjänare, trollkarlar, soldater, tjuvar, lättingar, farseglingar, omänskligt halvfolk, slavar och liknande

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det summerar till betydligt mer än 100%, och då har jag inte räknat med adel och de andra. Flera yrken, felräkning eller kommer siffrorna från "officiell statistik"? ;-)

Erik Granström sa...

Så är det nog ;-). Adeln och de andra var ju som sagt exkluderade.

bladerunner_35 sa...

Kul att du lägger upp detta Erik! Sådana detaljer gör det mycket lättare att levandegöra världen.

Erik Granström sa...

Bladerunner_35: Bra om det kan vara till nytta och bra om ni kommenterar också för annars tror jag inte att någon bryr sig och ledsnar.

Anonym sa...

50% av alla familjer har tjänare men den yrkeskategorin saknas i listan. Är det slavarbete?
/Olle

Erik Granström sa...

Olle: Listan bygger på census, dvs folkräkning bland yrkesarbetare med arbetstillstånd innanför murarna. Tjänare räknas sällan dit och jag har alltså lagt till dem i slasken. Eftersom det finns en mängd ekonomiska incitament hos censorer, fabrikörer och skrån för att räkna eller inte räkna människor, och halvfolk ibland räknas just som halva arbetare så ska listan tas med en stor nypa salt. Jag lade mest med den för att ge en uppfattning om fördelningen mellan yrken.

Siffrorna är inte gripna ur luften utan bygger på faktiska uppgifter från olika europeiska städer mellan 1500-1700. Det förvånade mig att så många var sysselsatta med tyg och kläder. Eftersom Tricilve har både algsidenväverier och färgerier så förefaller siffrorna inte orimliga.

Anonym sa...

Angående läsare till dina poster. Jag har läst varje post under ca 2 års tid. Det är ganska sällan jag skriver kommentarer. Jag kollar din blogg minst tre gånger per vecka - så keep on blogging, please.

MatsÅ

Anders Norén sa...

Krister Sundelin brukar hänvisa till en webbartikel som heter "Medieval demographics made easy" för den som vill få en uppfattning om befolkning och sysselsättning i en förmodern stad.