tisdag 22 maj 2012

Stadsäventyr i Tricilve

Rollspelet Svavelvinter går till tryck idag eller imorgon och dyker sedan upp i mitten på juni. Fria ligan har frågat mig om jag skulle vilja skriva ett äventyr till spelet så att man får lite material ganska omgående och jag funderar just över saken. Tanken vore i så fall att publicera det i tidningen Fenix och sedan bygga ut det som ett fristående supplement. Redan finns ju introspelet Arhems sista dagar i själva spelboken samt Mattias Liljas äventyr Brushanens sista vila som utspelar sig vid vadstället Tramenze över floden med samma namn i Oorams skog. De två senare spelen har redan framgångsrikt spelats vid ett antal spelkonvent. Något är även på gång i spelväg för staden Fontra Cilor.

Det är mest tidsåtgången som får mig att tveka inför åtagandet, men sedan har jag börjat fundera på om jag kunde skriva ett äventyr som samtidigt lägger bakgrund till scener i romanerna, ett arbete som ändå måste göras.

*** SPOILERVARNING - romanen Slaktare små ***

De funderingar jag har är att låta äventyret utspela sig i huvudstaden Tricilve, inte minst för att få utnyttja den fina stadskartan som finns i boken. I båda romanerna Svavelvinter och Slaktare små utspelar sig scener i Tricilve och så blir det även i tredje delen. Denna gång kommer läsaren dock att få besöka stadens sämre kvarter: Gimorra, Korpåsen och Tricilves egen 'favela' Myrstacken. Se detta inlägg för detaljer.

Ni som läst Slaktare små vet att Mathus Dokella, en av Praanz da Kaelves lojala officerskamrater, har en bror vid namn Ingolmo Dokella som är gängledare för Perukmakarna i slummen. I romanen reste Praanz och Mathus till bergen i Hiltre där de blev förrådda. Samtidigt genomfördes arresteringar i Tricilve när kejsarsidan slog till mot Nya sfärens anhängare. Min tanke är att äventyret kunde utspela sig just i dessa oroliga dagar med våld på gatorna och allmän politisk turbulens i huvudstaden, tider som i Tricilve ofta leder till omvälvningar eftersom olika sidor försöker utnyttja tillfället. Händelserna skulle utspela sig runt Ingolmo Dokella och Perukmakarna som försöker förstå vad som händer, rädda sina intressen och undvika att dras in i bråken. Spelarna kunde gestalta gängmedlemmar / konkurrerande ligaledare / agenter för de politiska sidorna / köpmän som försöker rädda vad som räddas kan / spioner eller liknande. Min tanke är att, om äventyret blir av, skriva mer om gangsterpolitik, lönnmord och utpressning än om demoner och övernaturliga artefakter. Ett skuggspel känns naturligt i sammanhanget.

I tredje romanen dyker alltså Ingolmo Dokella upp igen och då skulle det som händer i spelet ha inträffat även om det aldrig beskrivs i böckerna.

Vad tror ni?

6 kommentarer:

Jerry sa...

Jag tycker att det låter som ett ypperligt upplägg, och dessutom ett bra sätt att förevisa Tricilves skummare sidor. Bra också att det är dukat och klart för skuggspel, med potentiellt större och större skuggmakter som dras in. Jag längtar redan!

bladerunner_35 sa...

Jag håller helt med Jerry. Det låter som ett väldigt spännande upplägg.

Jag tycker att det är särskilt kul att du väljer att fokusera på jordnära överlevnadskonst mer än det övernaturliga. Det är framförallt detta, en trovärdig, detaljerad och inte minst mustig värld som särskiljer Trakorien från många andra fantasyvärldar.

Passa gärna på att beskriva smutsen och lorten, den stenhårda konkurrensen mellan tiggarligorna, hur bäste bagare Bengtsson säljer mögligt bröd för dyra trakiner till de som inget annat val har.....kort sagt vardagen på Tricilves baksida. Det är ofta den sidan som glöms bort eller skyndsamt gås igenom i rollspel.

Lägg gärna lite extra krut på att beskriva Perukmakarna lite mer ingående och fylla i detaljerna i texten om dem i regelboken.

Henke sa...

Ja det här är såklart ytterst välkommet :)

Anonym sa...

Låter mycket spännande! Har precis själv börjat en liten kampanj växa fram med mina vänner. Vi har döpt den till Makten i Tricilve, och på skuggbrädet ser vi grupperna; kejsarmakten, Abzulvan, Den nya sfären och en demon. Vi bäddar för konflikter och har delat in staden i sina kvarter. Ska bli spännande att se hur du väljer att gå vidare!
Tack för all inspiration!
/Johannes

Roney sa...

Me like that a lot... men försena inte bok 3 och 4 för mycket bara!

Kristoffer Nåhem sa...

Det som är spännande med både böckerna och världen är att man finner målande beskrivningar och konfliktnystan nästan överallt.

Det är det som gör det så lätt att rollspela i Trako:rien (innan vi träffades a jag alltid Trakå:rien).

En beskrivande, mer detaljerad, djupdykning i Ingolmos liv är varmt välkommen. Man kommer, genom spelet, att skapa sig en bättre bild av vardagslivet i Tricilve.

Apropå bok 3 och 4...om dina redan skapade verk (böckerna och rollspelsmaterialet) vill jag citera Tegner (eller Geijer....f-n, jag hittar inte citatet på internet, men jag tror den ene skriver om den andre):

"Allt den mannen tänker blänker"

Jag ser fram emot bok 3 och 4 men också emot allt möjligt annat du skapar.