lördag 16 april 2011

RhabdoRana spelar innebandy

Jag har alltid spelat boll men ser mig inte som någon direkt sportentusiast. Jag gillar helt enkelt att röra på mig och jaga bollar i tävlan med andra, men tittar inte så ofta på sport. Undantaget är innebandy vilket är särskilt roligt idag när Storvreta, vars hemmamatcher jag går på, blev svenska mästare för andra året i rad. Min innebandy har faktiskt också viss beröring med Trakorien.

För tjugo år sedan, innan jag själv hade barn, så var jag någon slags inofficiell fritidsledare för ett gäng pojkar i grannskapet. Jag skrev om det i ett annat inlägg som ni får läsa om ni vill. Bland annat spelade vi innebandy och när pojkarna ställde upp i sin första tävling med mig som coach så hette laget RhabdoRana. Ingen speaker kunde uttala namnet, men det spelade mindre roll för de vann.

Vi startade sedan ett lag som hette Loke med ålderskillnad på 41 år eftersom vi hade en 55-åring med och så gänget med 14-åriga killar som kollektivt kallades kobolderna. Första året vann vi division fyra men så småningom blev killarna bättre och gick vidare medan jag ägnade mig åt familjens tillökning.

Nu ska det anordnas en turnering i Uppsala den 14:e maj med lag från 1990 och då kommer Loke att återsamlas. Pojkarna är nu 35 år och betydligt mer erfarna och bättre. En av dem är Johannes Gustafsson som gick vidare till att blir proffs i Schweiz, årets spelare och kapten för Sveriges landslag. Igår var han med på vår träning som obrutet pågått varje fredag sedan RhabdoRanas dagar. Det var väldigt roligt - jag tror också för honom faktiskt. Vi äldre enades emellertid om att hur bra en kobold än blir så förblir han alltid en kobold.

Kopplingen till Trakorien då? Jo, om ni minns så har lönnmördarna i RhabdoRana en stav och en skära som de monterar ihop till en lie för att skära halsen av sina offer. Förebilden till den lien är en innebandyklubba.

12 kommentarer:

Magnus sa...

Förtjusande historia, det är roligt att få ta del av de här udda kopplingarna. På något sätt kan jag känna igen det då saker från min barndom återkommer i saker som jag gör idag på ungefär samam sätt som du beskriver lien.

Jon sa...

Frågan som kittlar min fantasi är:
Är 76-åringen med?

Erik Granström sa...

Jon: 76-åringen är tillfrågad. Han är oförskämt pigg och fortfarande snabb som en iller på tennisbanan. Det enda som kunde hindra är nog skaderisken.

Anders W sa...

Rolig koppling. Kommer ge lite perspektiv på morgondagens innebandy.
Det skulle ju förklara varför man envisas med att "missa" bollen och träffa diverse andra sköra saker som t.ex. medspelare, kanske en form av dold träning inför andra event :-)

Joakim sa...

Ursäkta att jag kapar ditt senaste inägg, men jag måste bara få uttrycka min glädje och förvåning när jag i helgen hittade Svavelvinter som roman och såg att du fortfarande är aktiv med din värld. Jag och mina gamla kompisar var inbitna DoD spelare, och Svavelvinter med påföljande historier var något av det bästa vi någonsin spelade, så det är med stor spänning, barnslig entusiasm och mycket igenkännande jag nu nästan 20 år senare läst de första kapitlen :) Det känns sorgligt nu att vi aldrig han spela färdigt sista delen innan IRL tog över med flyttar, studier, seriösa flickvänner och numera barn tog över. Vi hann speltesta ditt manus för femte konfluxen lite i början som jag fick av dig i emailens barndom tack vare kontakt via min moster Marianne Elvander som du ju är bekant med, och jag gick länge och drömde om att skriva en novell om upplösningen bara för våran lilla grupp för att nå ett avslut. Men se det ser ju inte ut som det är nödvändigt! Tack för att tar upp historian i bokform, oändligt uppskattat!
Mvh
Joakim Elvander

Joakim sa...

...och glömde att fråga en sak: jag är en stor fan av författaren Stephen Ericsson och hans Malazan empire serie. Likheterna är stora i att de också baseras på en privat spelvärld han hittade på en gång i tiden. Din stil är också likartad med hans. Är han möjligtvis också ytterligare en inspirationskälla till dig, om inte annat i iden att man kan få fram en fantastiskt djup värld när man gör en roman av sin spelvärld?

Mvh
Joakim Elvander

Erik Granström sa...

Hej Joakim,

din entusiasm är lätt ursäktad. Kul att du är tillbaka och hoppas att du får nöje av romanerna - uppföljaren till Svavelvinter är ju också färdigskriven och det ser ut som om den kommer ut till hösten. Hör gärna av dig med synpunkter när du läst klart!

Hälsar
Erik G

Erik Granström sa...

Rörande Ericsson: Nej, jag har aldrig läst några böcker av honom eller stött på hans värld på annat sätt, men hört honom rekommenderas. Det blir nog så att en värld man redan konstruerat lätt blir både bred och djup när man bygger vidare.

Nils sa...

Min erfarenhet är att skillnaden mellan en bandyklubba och en lie sitter i användarens psyke...

Tobias sa...

Hehe, ja det är kanske dags för Clive Barker att göra "Bandyman", för att sedan låta den exploateras som en serie franchise-projekt (där Jason gästskådespelar som demon-målvakt). Jag har manus redo.

Pär Eriksson sa...

När jag läste den här artikeln idag insåg jag vad Rhabdorana kanske fått sitt namn i från: https://medium.com/p/97bcce70356d

Erik Granström sa...

Pär: Det är snarare så att din referens och RhabdoRana kommer av det grekiska "Rhabdo" = "stav". När man började titta i mikroskop upptäckte man att skelettmuskulatur är tvärstrimmig, dvs med stavformiga fält - därav Rhabdomyolys. Min inspiration är dock snarare Rhabdoviridae, dvs rabiesviruset som också är randigt i (elektron)mikroskop + rana, dvs groda på latin. Jfr "Bacillus" = liten stav