tisdag 7 juni 2016

Tävlingen 2016 – svar och poäng

Svar tävlingens finalomgång 5 – Konfluxer

Tävlingens slutpoäng längst ner på sidan. Läs avslutande kommentarer och mer om prisutdelning här.

Finalen var riktigt svår och jag beklagar om många svettats förgäves under helgen men det är svårt för mig att bedöma svårighetsgraden på förhand.

Fråga 5.1
Krabbvattnet är alltså en flod i Tricilve, vilket bland annat kan ses på kartan i Vredesverk. Den konfluerar med Benlöpan till Kanalen, vilket alltså var svaret. Trodde faktiskt att detta skulle vara lättare.

Fråga 5.2
Guden är Loke. På 1980-talet startade Erik tillsammans med Jonas Blomberg ett innebandylag som hette just Loke. RhabdoRanas stridslie är också modellerad efter en innebandyklubba.

Fråga 5.3
”Den lille metafysikern” är en artikel som Erik skrev till tidningen Sinkadus. Där skissas den metafysik som i stort sett fortfarande gäller i romanerna. Som urvilja angavs ”Store Bang”. Dennes avslutande motsats skulle vara ”Stora krossen” eller ”The Big Crunch” där universum konfluerar. Jag har rättat välvilligt.

Fråga 5.4
”Vite ryssen” är alltså drinken ”White Russian” som sammanblandas (konfluerar) av vodka, Kahlùa och Mjölk eller grädde. Många hade rätt på den frågan.

Fråga 5.5.
Den efterfrågade konfluerande linjen är en asymptot och hantverkarna kallas just asymptoter eller ”De allvarligas gille”. Rätt för båda.

Fråga 5.6
Det här var svårt tyckte jag, men många svarade rätt. Verket ”Also Sprach Zarathustra” inleder filmen ”År 2001”. Det slutar oavslutat på fel ton och i lite osäker tonart.

Fråga 5.7
Wrängers hus i Tricilve är byggt med insidan utåt och används i det beskrivna syftet. Huset nämns i spelmodulen ”Lojalisternas tid” och i ”Vredesverk”.

Fråga 5.8
Saphyna har namn av Vena Saphena på låret. Denna ven (alla vener saknar puls) flödar förstås samman med andra vener till nedre hålvenen, ljumsken eller rent av till hjärtat.

Fråga 5.9
Jag lyssnade på lördagkvällen till Muse, och svaret är en musa.
Konserten var för övrigt lyckad: mycket bra musiker, bra stämning och en fantastisk scenshow, bland annat med friflygande drönarklot som utförde vad som närmast liknade konstsim inne i Globen.5.10
Fanborgen är ritad som spelplanen i spelet Cluedo. Detta spel konstruerades av Anthony E Pratt, men spelplanen ritades möjligen av hans fru som någon hävdade. Har inte kollat och gav rätt för båda.

5.11
Vad Uroboren konfluerar inom får ni läsa i Vanderland.

Svar tävlingsomgång 4 – Silvior


Den här omgången blev svårare, men tjugotvå svar inkom. Eftersom bara två personer tog full pott på frågorna så fortsatte jag att dela ut kvarvarande bonusar till de med ett fel som inkom först.
Inför finalen, se nya poängregler. Det blir knappast lättare ...

Fråga 4.1
Det var katten Silvia Miranda, 1997-2015 som efterfrågades. Det kunde alla.

Fråga 4.2
Sången är från Shakespearepjäsen "Två gentlemen från Verona". Svaret var alltså Verona.

Fråga 4.3
Detta är från filmen "La Dolce Vita" med Anita Ekberg när hon badar i fontänen i Rom. Hon ropar på
Marcello Rubini (spelad av Marcello Mastroianni som jag också godkände som svar)


Fråga 4.4
Detta syftar på Rhea Silvia, legendens mor till Romulus och Remus i Rom. Hon var vestal, våldtogs av Mars, men gifte sig sedan med Tiberinus.


Fråga 4.5
Jag hade tänkt mig jäst sjöfågel som svar, men godkänner nådigt också syrad isterulk eftersom det är en syrad fisk och ingestasås som jag tänker mig som surströmmingsspad. Staten jag tänkte på var Luperuba – namnet kommer av surströmmingsmärket "Röda ulven". Det är även där ingestasåsen produceras i Argond.


Svar tävlingsomgång 3 – Perifer trakoriana


Jag är som vanligt imponerad över hur ni likt en flock tryffelsvin lyckas gräva upp allt som dolts under löv och mylla.

Fråga 3.1
Svar: Den Woddamitiska landsvägen av orikalk på havets botten omtalas både i Svavelvinter och Slaktare små. I den senare romanen anges ljudets hastighet längs metallen som ”tjugo gånger snabbare än i luften eller fem trakorisk mil med varje hjärtslag”. Det blir över 6000 m/sek och alltså betydligt snabbare än ljudets hastighet i vatten som många svarade med.

Fråga 3.2
Francus den Fria är en av huvudpersonerna i podden ”Vi spelar rollspel” där ett spelsällskap varje vecka lägger ut sitt spel av de gamla rollspelen. Han är gift med Miriti fd Ornetand – värdshusvärden Hildur Ornetands äldsta dotter. Jag är en trogen lyssnare.

Fråga 3.3
Spåret heter ”Brännmärkt”. Jag och Christer Älvestam i bandet Svavelvinter jobbar som bäst på nästa platta med motiv från böckerna.

Fråga 3.4
Titeln är ”All little butchers”, vilket bland annat framgår av min agents sidor.

Fråga 3.5
Dubbelgångaren hette ”Falgoland av Mjölet” (dialektalt skrivet går också bra). Falgoland mördades av huset Spinalungas agenter.

Fråga 3.6
Mogger har namn efter glassen Nogger i byn där alla hade namn efter glassar. Hövdingen bar titeln ”Storstrut” efter sin spetsiga huvudbonad.

Fråga 3.7
Inget svar som sagt ...

Svar tävlingsomgång 2 – Stulna verser

Återigen var ni duktiga överlag. Vi har nu 28 tävlande. Nästa omgång kan bli värre för vissa tror jag ...


Fråga 2.1
Rätt svar: Simon och Garfunkels ”I am a Rock”, verserna 2 och 3.
Grejen var att Shaguls replik grenslar verserna vilket jag tyckte var lite kul. Därför har jag snålrättat när ni inte uppgivit verser.

Fråga 2.2
Rätt svar: Nils Ferlins dikt ”Inte ens” (en grå liten fågel etc.)

Fråga 2.3
Rätt svar: Detta är från John Adams opera ”Nixon in China”.
Textförfattaren Alice Goodman, men jag godkände om ni bara skrev John Adams (eftersom jag själv inte visste bättre)

Fråga 2.4
Rätt svar: Detta är Raymond och Marias låt ”Ingen vill veta var du köpt din tröja”. Det speciella med Maria är att hennes efternamn är hemligt.

Bonusfråga 2.5

Era svar på bonusfrågan uppvisar en provkarta över de trakoriska syntaldernas gängse yrkesstrategier:
* Longörer: prata länge och invecklat, gärna i vagt definierade tekniska termer, så att ingen, framför allt inte du själv kan hänga med.
* Passiv aggressiv narcissism: smäda åhörarnas klena begåvning så att de inte vågar göra ens de mest uppenbara invändningar. Sätt gärna upp en föraktfull och kränkt min.
* Distraktioner: prata om något annat när du pressas
* Misstänkliggöranden: Hänvisa till konspirationsteorier om att givna data aktivt manipulerats.
* Inställsamhet: Smek bedömarna medhårs.

Till min sorg saknar jag bara den viktigaste och mest omhuldade strategin: mutande av domare (detta måste jag hävda officiellt som ni förstår. Tack – ni vet vilka ...)

Följande poäng åsattes enligt meritlistan ovan:
Erik Lindwall 6p
Dan Guillou 5p
Kristoffer Nåhem 4p
Tor Smestad 3p
2p: Magnus Haglund, Gustav Linder, Martin Lagnerö (vem sade att trakoriska tävlingar följer reglerna)
1p: Martin Andersson, Pär Eriksson, Magnus Gille, Martin Landgren, Niklas Theodorsson

Jag lägger era famlande svar i kommentarsfältet till allas varnagel och beskådande.


Svar tävlingsomgång 1 – Hjältars öden

Kul att så många hakade på: jag fick in fler än tjugo mer eller mindre korrekta svar.

Fråga 1.1
Rätt svar: Bukefalos
Detta var Alexander den stores häst vars namn betyder just "Oxhuvudet".

Fråga 1.2
Rätt svar: Cantarella
Bilderna föreställer: En kantarell, Ella Fitzgerald och skalbaggen Spanska flugan, Lytta Vesicatoria, som tidigare hette Cantharis vesicatoria – därav giftet Cantharidin som givit namn till La Cantarella. Giftet lär också ha innehållit arsenik och vit fosfor, men dessa ensamt godkänner jag inte som svar.

Fråga 1.3
Rätt svar: De strukna verserna ur "Herr Kantarell" handlar om barnaga, sunkiga könsroller och hur hela familjen kantarell plågsamt steks.

Fråga 1.4
Rätt svar: Talenter
Citatet anspelar på historien där unge Julius Caesar satt fånge hos pirater som vill kräva tjugo talenter i lösen, vilket fången ansåg vara en förolämpning och ville höja till femtio. Sedan lösen betalats och Caesar frigivits återvände han genast, korsfäste alla piraterna och tog tillbaka pengarna. Han hade sagt dem att han skulle göra just detta, men piraterna trodde att han skämtade. Talenter är en viktenhet och utgjordes förmodligen av silver, men det behövs inte för svaret.


Slutpoäng efter finalen – bokvinnarna!


Erik Lindvall 76p
Martin Andersson 70p
Henrik Bergendahl 67p
Magnus Gille 64p
Tor Smestad 62p
Joel Haglund 58p
Martin Lagnerö 58p
Mattias Axelsson 56p
Fredrik Kjällbring 52p
Mike Wall 51p3 kommentarer:

Erik Granström sa...

Poänggivande bonussvar på fråga 2.5:Erik Lindwall 6p
Då jag själv är examinerad från universitetet i Tricilve i statistologi, kan jag enkelt härleda sammanhanget såsom följer:

a) Det är inte känt hur många som lämnat in svar, och därför må vi resonera kring direkt tillgängliga fakta
b) Jag har lämnat in svar
c) Mitt förnamn börjar på E
d) Det förefaller därför statistologisk säkerställt att 100% av de svarandens förnamn faktiskt börjar på E, och att frågan alltså är en så kallad kugg-fråga, spetsfundigt formulerad för att smäda tomhövade noviser.

Diskussion:
Det observeras att frågeställarens förnamn också det påbörjas med E. Slutsatsen har därmed verifierats genom en oberoende observation.

Att bevisa att allas förnamn börjar på E lämnas som en övning åt läsaren. Vi nöjer oss med att konstatera att modellen fungerar, oberoende av konfluxer och annat vidskepligt trams som mest är hittepå för att roa djuriske halvfolk och annat löst patrask.

Sålunda skulle bevisas.

Dan Guillou 5p

Var ska jag börja?
Jo, med konfluxens heliga tecken ∑ Mn: summan av allting, som smyger sig in överallt i din text. Felvänt som början på Marjura (du vet att moderna trakorier har problem med klassisk yndariska och felvänder deras piktogram och översätter dem baklänges baklänges). Det sanna namnet på ön är ∑-ar-tjur, eller ordagrant allting-går-runt

Eller i namnen på hälften av dina huvudpersoner, MirAndA (Allting-blåser-runt), Perri-Ma (allting är is), PrAAnz daKaelve och AArn Dunkelbrink, båda ättlingar till AAlskallarna (du ser hur deras fåkunniga ättlingar har försökt bryta upp alltet i subpartiklar) MAnzonlA (Allting måste besannas) Månvind, Re-Mun-Tral (”sjung allting igen”, baklänges), ElMesVM, EnV AMMisAdV

Själva lever vi i WoddaM -ett anagram som kan tolkas både Allting-föder-Intet eller Intet-äter-Alltet.

Det är inte alls förvånande att de magiska attraktionskrafterna inifrån AAltor drar till sig personer vars egna namnrunor speglar alltets symbol.
I själva verket är jag övertygad om att du grovt underskattat andelen tävlande vars namn byggs kring det allomfattande ∑ Mn. Har du med alla WilhelM och AAMAAndAA tex?

Kristoffer Nåhem 4p
Jag låter en av vårt folk(e)s stora syntalder Folke (Hans Alfreds son) svara på frågan:

"Jag förstår inte ens varför en sådan fråga kan anses som en utslagsfråga. Dessutom har du fel fördelning på stilpoängen. Det borde vara 21, 13, 8, 5, 3, 2, 1,1. Vanderland heter ju boken. En iterering mot det gyllene snittet göres enkelt och effektivt med hjälp av den talserie jag visar på och inte den du Fiblat till. Enligt de någorLunda lärde finnes det numer så ont om Q att den knappt kan räknas som en bokstav längre. Således är bokstaven V nummer 21 och M, ja det är ju bokstaven 13. Att 35% blivit utslaget i första omgången beror på att tävlingen inte är färdig ännu. Vi går emot 1-FI eller ca 28,2% tävlande vars namn börjar på M när hela tävlingen är över. Det står tydligt skrivet i stjärnorna"

Tor Smestad 3p
Förklaringen måste ju självklart vara att det är en konspiration som
Giftugglans syskonskap står bakom. En mängd deltagare i tävlingen är likviderade
innan de hann skicka in sina svar och detta ger en procentuell
missvisning med tanke på förnamnsbokstäv eftersom alla vars namn börjar
på M är utrustade med heligt skydd. Denna bokstäv finns nämligen i
giftgrodornas kännetecken som är det samma som den alkemiska symbolen
för arsenik, vilket förövrigt är deras favoriserade vapen. Och att du
lät arsenik vara ett villospår i förra tävlingsomgången var troligen
heller ingen slump utan närheten till konfluxen stod bakom detta. ;)

Erik Granström sa...Magnus Haglund 2p
Att namn på M förekommer i hög grad beror på att bokstaven M är i mitten av alfabetet. Självklart bortser vi då från de farsegels importerade onödiga slutbokstäverna, vilka endast särskiljas från riktiga bokstäver medelst cirklar och plumsar, som de näppeligen skrivkunniga barbarerna ofteligen smutsa papyrusen med.
Men poängen är att namn uppkommer enligt normalflrdelningens kurva - den enligt vilken vi betygsatte i fordom tid - namn börjar därför ofta på alfabetets mittersta bokstäver och endast i ovanliga fall på sådana bokstäver som A eller Z.
Detta bevisas av en farsegels religion vilkens gudom namngett sig som Alfa och Omega - alltså det alfabetets första och sista bokstav. Något som den enklaste barbar inser är ett anspråk på unicitet.
- sagt av matematice syntaldicus Melaton da Myxa.

Gustav Linder 2p
Bokstaven M åsyftar givetvis Marjura, vilket antyder konfluxens fysiska belägenhet. På Marjura finns svavel, och siffran 35 åsyftar svavelisotopen 35S. Denna svavelisotop bildas genom spallation av kosmisk strålning. Denna nukleosyntes i sin tur, ger en fingervisning om hur konfluxen kommer att yttra sig i den fysiska världen, nämligen genom något som kan liknas vid Big Bang. Gudarna har alltså tröttnat på sin skapelse och vill börja om fullständigt från början.

Martin Lagnerö 2p
Svaret är naturligtvis att det är ett resultat av massivt fusk (mig själv borträknad, så klart), där alla tävlande på M bara är uppdiktade personer vars svar kommer från en och samma individ. Fantasin vid namngivningen tog dock omedelbart slut och namnen plockades från en alfabetisk namnlista där förbrytaren valde att börja på just M, vilket var lagom mycket i mitten av alfabetet. Som en konsekvens därav kräver jag att alla andra tävlande omedelbart diskas (även de vars namn inte börjar på M, för säkerhets skull) och att jag genast tilldöms vinsten.

Erik Granström sa...

Martin Andersson 1p
Det beror naturligtvis på att vinklarna i bokstaven M fångar upp en
kosmisk resonans i tillvarons väv som leder fram till konfluxpunkten.
Personer med namn som börjar på denna signifikanta bokstav fungerar helt
enkelt som ett slags stämgafflar som genom sitt släktskap med de högre
sfärerna fångar upp konfluxens spår och följer det mot sitt mål. (Det är
naturligtvis ingen slump att även "Marjura" börjar på M.)

Pär Eriksson 1p
Det beror helt enkelt på att författaren inte är så bra på det här med procent. En köpman från Klomellien har summerat författarens statistik och fått det totala antalet procentenheter till artonhundra, om siffrorna stämmer, men mannen försvann kort därefter.

Magnus Gille 1p
Ingen slump finns nära konfluxen. Tävlingen är en lömsk fälla gillrad av författaren, menad att suga den mustigt matiga märgen ur muskulösa männer med magnifikt m-namn. Man borde anat oråd efter hur det gick för mäster Malek Mangus med sin monstruösa mästare! Magnifikt!

Martin Landgren 1p
M är enligt moskorisk (och wikipediansk) numerologisk tradition lika med 4. 35% av 4 är 1,4. 1+4=5. Det är alltså matematiskt bevisat att den kommande konfluxen är den femte i ordningen, om någon skulle tvivla.

Niklas Theodorsson 1p
Jag har svarat idag eftersom jag antar att alla skrev under med Mogerland. Efter M följer N, så jag räknar med att ta högsta poäng idag.

Oskar Löfkvist 1p
Måhända söker den tvefödda konfluxen enhet. De fjärrseende låter sina vida blickar falla, på motorvägar, förortscentrum och halvmännens neonlysande festplatser. Överallt lyser de gyllne M, ett manade rop till enfald under förryckta stjärnor. De utvalda lyssnar och sträcker sig mot tron.