fredag 30 december 2011

Gott Nytt År 9!

Trakorien räknar som ni vet tiden från kronolabens invigning och går alltså inom ett dygn in på det ärorika tionde året. Årets stora händelse i vår egen värld har varit upptäckten av Higgsbosonen vilken redan förutspås bli nästa års julklapp. Fördelen ska vara att mycket litet julklappspapper går åt och att partikeln kan ta sig ut ur paketet utan att lacksigillet ens behöver brytas. Man lockar bara ut den med lite bosongodis.

Higgsbosonen sägs vara nödvändig för att vår världs vetenskapsmän ska förstå universums uppbyggnad. Vid akademin i Tricilve skrattar syntalderna åt sådana småaktiga ansträngningar ägnade att begripa sig på ett enda futtigt universum. För att håna sina famlande kollegor publicerar akademin lagom till årsfirandet den första kända bilden av inte bara ett universum utan av hela multiversum. Varje universum har formen av en tetraeder och bilden visar hur de aggregeras till en glappande ikosaeder. Den dåliga passformen är som tidigare förklarats nödvändig för att mellanvärldar som Bythos och De grå hallarna ska få plats.

"Detta torde vara så självklart att det knappast behöver förklaras för andra än farsegels fetthjärnor", kommenterar syntalden Obralind da Kufa. Hon tillägger: "Vem tror den där kvantfuskaren Higgs egentligen att han lurar?"

5 kommentarer:

Nils L sa...

Det är rätt, sätt charlatanerna på plats! :-) God fortsättning på det nya året!

Regil sa...

Osedvanligt fyndigt, till och med för att vara från Berättarens sedvanligt fyndiga gåsfjäderpenna

Olle sa...

Higgs är nog bara nån snedseglare i De grå hallarna.
Boson kommer väl från ordet bosun som i sin tur kommer från orden båt och sven, dvs en båtsven.

skymandr sa...

Boson är, till skillnad från Higgs, allt annat än vilse i hallarna:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Matilda_Boson
vilket syns inte minst på att handbollen är en respektfull tolkning av ikosaedern:
http://en.wikipedia.org/wiki/Truncated_icosahedron

Gott nytt år!
/skymandr (omvänd)

Erik Granström sa...

Det gläder mig att se idel forskarämnen till akademin i Tricilve här på bloggen! Nästa fråga är naturligtvis om kandidaterna har finansiell kapacitet att muta sig till examina. Annars kan man söka något av våra stupendier - fonder avsedda att lotsa mentalt mindre bemedlade studenter genom kursprogrammet.