fredag 6 maj 2011

Sagan om ringarna

Valet av förlag är gjort. Jag har idag skrivit avtal med Ersatz förlag.

Slaktare små och förmodligen de två efterföljande romanerna i krönikan om den femte konfluxen kommer därmed att ges ut under Ersatz imprint Coltso, dvs deras varumärke för fantastik och annan genrelitteratur. Vi räknar med att Slaktare små kommer att finnas tillgänglig lagom till bokmässan, dvs i september 2011. Coltso kommer dessutom att ge ut Svavelvinter på nytt under hösten för att hålla seriens första del tillgänglig i handeln.

Inte mindre än fyra förlag visade intresse för mina romaner under den gångna månaden och till slut stod valet mellan Damm och Ersatz, två mycket lockande alternativ. Jag hade inte tvekat ett ögonblick att anförtro mig åt Damm, men måste förstås välja. Att jag till sist fastnade för Ersatz beror på att förlaget har en inriktning som jag tycker bättre passar mina böcker. Damm är visserligen större och har därmed mer resurser men är samtidigt bredare och jag känner att jag får en större delaktighet i hela utgivningsprocessen på Ersatz. Mina kontakter på Damm har varit professionella, lyhörda och tillmötesgående, men som det kanske blir på ett mindre förlag så drivs Ersatz av eldsjälar där jag blivit imponerad av Ola Wallins entusiasm, kunnighet och idérikedom. Redan under långfredagen satt han i sonderande säljmöten med bokhandeln. Ola kommer själv att redigera Slaktare små efter den obligatoriska och noggranna genomläsning av Svavelvinter som jag ålagt honom. Arbetet kommer att påbörjas inom en månad vilket ger mig tid att avsluta den pågående redigeringsrundan i samråd med testläsarna.

Coltso, eller egentligen кольцо, betyder "ring" på ryska. Jag ersätter alltså Järnringen med en annan ring. Ersatz betyder just "ersättning" på tyska. Jag blir den första svenska författaren på Coltso och det känns inspirerande. Samtidigt hamnar jag i fint sällskap med mycket meriterade ryska och tyska författare såsom Nick Perumov (platserna 2-10 i säljtoppen för 2010 på sf-bokhandeln), Dmitrij Gluchovskij (Metro 2033) och Sergej Lukjanenko (de filmade romanerna Nattpatrullen och Dagpatrullen). Ersatz satsar på hög kvalitet i tryck och text vilket jag uppskattar och man har mycket gott renommé hos de bokhandlare som jag talat med.

Alla de förlag jag pratat med har gillat idén med det nya rollspelet och jag kommer att sträva efter att koordinera projekten. Redan den 12 maj har jag ett möte med Fria ligan i Stockholm.

Dags att kavla upp ärmarna. Återkommer med mer detaljer.

16 kommentarer:

Henke sa...

Härliga nyheter!

Hoppas dock inte detta sätter stopp för tankarna kring en framtida utlandslansering. Om förlaget arbetar med tyska och ryska författare så borde det väl gå att även introducera Konfluxsviten i dessa länder?

Erik Granström sa...

Henke: Jag och Ola Wallin har pratat om just detta så sent som idag. Vi är båda inne på att försöka placera romanerna utomlands. Ola är en person med brett kontaktnät även farsegels.

Brynolf sa...

Gött mos! Det verkar ju bli finfint det här!

Magister sa...

Det är bara att gratulera!!

Magnus sa...

Underbara nyheter! September känns inte allt för långt bort! Min ständiga fråga varje gång det här med publiceringen kommer upp är min önskan om den fet samlarutgåva. Finns det någon sådan möjlighet med det nya förlaget?

Erik Granström sa...

Magnus: Jag har nämnt saken för Ola Wallin på Ersatz, men kan inte påstå att han nappat rakt av. Jag skulle mest tro att det inte är högsta prioritet för tillfället, men säkert heller inte omöjligt så småningom.

Under tiden som jag skrivit Slaktare små har jag satt in fotnötter som nu är 300 stycken. Det är en bra början för en annoterad upplaga. I Svavelvinter finns inte sådana noter men jag har börjat sätta dit dem för att inte själv glömma var saker hämtats från.

David sa...

Allt flyter! Så fina nyheter. Kommer du möjligen själv till Bokmässan? Skulle vara härligt att få en signerad Slaktare små (och även en Svavelvinter kanske) att sätta i hyllan.

Och som av en händelse (jag vet att du kanske inte minns det...) verkar det som om det blir en Pompeji-film i alla fall: http://www.firstshowing.net/2011/paul-w-s-anderson-set-to-direct-pompeii-movie-for-constantin-film/

Dessutom skiner solen. Vilken underbar dag!

Anonym sa...

Inte illa!

Stort grattis till detta!

Erik Granström sa...

David: Jag utgår från att jag kommer till bokmässan men vi har inte hunnit planera så mycket ännu. Kul med Pompejifilmen - bra bok!

Chaucer sa...

Låter som ett klokt val av förlag. Grattis! Ser fram mot nästa del.

Andrea sa...

Gratulerar! Då väntar vi på Bokmässan, då!

Jakob sa...

Mycket roligt! Gratulerar till nytt förlag, och ett riktigt kvalitetsförlag dessutom. Fint att det också finns utlandsplaner. Jag håller på och läser Svavelvinter just nu (både boken och äventyret) inför min kommande Den femte konfluxen-kampanj.

Ola sa...

Underbara nyheter! Förlaget är ju ett av de mest intressanta vi har i Sverige just nu och att vi nu kommer få se dina böcker släppta av dem är ju helt tokigt kul!

Nils sa...

Får instämma i lyckönskningarna till valet av ditt nya förlag.

Det verkliga ryggdunkandet reserverar jag till den dag jag faktiskt håller "Slaktare små" i handen, men då bjuder jag å skumpa eller en stadig whiskey istället! :-)

Erik Granström sa...

Nils: du inser att jag har skriftligt på skumpan / whiskyn nu ...

Nils sa...

Om jag får en dedikation i boken så bjuder jag BÅDE på skumpa och Whiskey!*

* Mängd och kvalité förstås beroende på dedikationens grad av smicker och kommande förhandlingars utfall i sant kastykisk anda!