tisdag 1 februari 2011

Punkt. Igen..

Vadå, satte han inte punkt redan i november, invänder den uppmärksamme läsaren. Jodå, fast den ännu uppmärksammare ser att avsnitt fattades då, avsnitt som jag nu har fyllt i och det känns väldigt bra att all text nu finns i råformat. Det är för mig stor skillnad på att förbättra något som ändå finns mot att skriva nytt.

Det sista avsnittet som jag alltså blev klar med idag utspelar sig utanför världen i värdshuset Felirota - "Lyckans hjul" dit de hämningslösa kommer för en sista brakfest sedan de avlidit. Jag hade tänkt att texten kanske kunde ta några dagar att färdigställa, men när man väl sätter tänderna i ett konkret kapitel är det alltid svårare än man föreställt sig. Idéerna är klara liksom början och slutet. Jag vet vilka 'plot points' som ska framkomma i avsnittet, vilka personer som dyker upp (Fundibéra och Praanz da Kaelve i detta fall) och jag har lovande idéer rörande några scener. Man kan likna det vid att alla råvarorna till en maträtt ligger på bordet, men sedan börjar frågorna hopa sig hur man ska passa in saffran med curry, hur länge spenatblad ska fräsas och när köttet lämpligen steks för att bli färdigt samtidigt som sparrisen. Eller tänk orientering där hållpunkterna är givna men inte vägen mellan dem.

Efter det nya tillägget är manuskriptet 1335 000 tecken långt vilket motsvarar 580 boksidor att jämföra med Svavelvinters 515. Fortfarande hanterligt hoppas jag och dessa 580 sidor kommer att innehålla mycket.

11 kommentarer:

bkhl sa...

Vet du vad som vore ännu mer hanterligt? E-bok! Kommer den i den formen också?

Erik Granström sa...

bkhl: det tror jag säkert. Svavelvinter kom ju som E-bok. Vet inte när detta blir av dock i förhållande till releasen av pappersboken.

Simon sa...

580 sidor, wow !Mäktigt! Men till skillnad från andra fantasy författare (*G.R.R Martin* *host* host*) så fyller du inte 600 sidor med dravel och inre monologer som inte leder någonstans. Ser mycket fram emot boken! Lycka till!

Magister sa...

Yay!! :)

Anonym sa...

Den här har jag väntat på i flera år - givet köp dag 1 från sfbok.se!

Se till att ta bra betalt så du har råd att vara författare på heltid!

Henke sa...

Känns fantastiskt kul att det närmar sig och samtidigt vill jag påpeka att det nog var tur att boken delades upp i två delar istället för en enda, på över tusen sidor (som den uppmärksamme bloggläsaren noterade i ett tidigare inlägg).

Erik Granström sa...

Henke: Precis min tanke. Och bortsett från problemen att läsa en så tjock bok så hade det ju tagit ytterligare ett par år att skriva de 400 sidorna. Nu kan jag börja med dem ganska omgående sedan den här delen lämnat boet. Planeringen är ju till stor del redan gjord, åtminstone av den första halvan. Nackdelen kan bli att läsaren blir en aning hängande i luften i slutet av denna roman, men klippet mot fyran blir istället renare.

Ps. Kul att få reda på vem "den uppmärksamme läsaren" egentligen är.

Unknown sa...

Saffran och curry blandar man bara rätt av till fisk eller kyckling. Men hur länge spenatblad skall fräsas är attans i mig klurigt, och att synka köttet med sparrisen kräver sin erfarenhet. Gourmanden provsmakar, provsmakar och serverar sedan 580 sidor gastronomiskt konst.

Det skall bli ett sant nöje att sätta tänderna i slutresultatet när den kommer ut på hyllorna.

Den uppmärksamme läsaren sa...

Var det någon som sa något?

Anonym sa...

Längtar efter den här boken så det värker i mig.

Anonym sa...

Snyggt omslag! Det är med andra ord dags att läsa om Svavelvinter så man är redo när boken kommer.

Magnus Reuterdahl