tisdag 22 september 2015

Nostalgi är bara försättsbladet!


Idag lagom till bokmässan påannonseras en nostalgidrypande bok om spelen från Äventyrsspel. Den ska släppas inför julen och hotar bli så mustig att julskinka och sillsallad förbleknar.

Under 80- och 90-talen försedde Äventyrsspel en generation finniga ungdomar med fantasier och drömmar vilka behöll sitt skimmer ända tills dataspelen likt Saurons skugga lade sig över världen. Som ni förmodligen vet publicerades mina egna alster i konfluxssviten först som moduler till Drakar och Demoner – Sveriges genom tiderna mest sålda rollspel. Från en obemärkt födsel i pubertal kulturslum har de sedan blivit romaner och 2012 ett nytt rollspel i Fria Ligans regi, detta förhoppningsvis utan att grändernas odörer helt vädrats ur.

På senare år har en tydlig renässans för de gamla spelen infunnit sig i takt med att socialt otympliga nördar från fordom växt upp till besuttna skråäldste, barder, fogdar och krämarbaroner, som under kvällningens stearinljus åter öppnat sina solkade häften i syften att inviga barnen i ungdomens last. Min tro är att rollspel innan jag själv går ur tiden blir finkultur. Ett första tecken må vara att jag själv häromdagen citerades i magasinet Sköna hem*.

Författare till boken är:
* Jimmy Wilhelmsson som driver spelbloggen spelpappan.se och tidigare bland annat har släppt en bok om den arkaiska speldatorn Commodore 64
* Orvar Säfström, en mångsysslare kanske mest känd som programledare av Filmkrönikan på SVT under några år.
* För formgivningen står Dan Algstrand, Dante i rollspelssammanhang.

Jag har själv haft förmånen att träffa de trevliga, entusiastiska och professionella författarna i Stockholm under en intervju för boken. De har därtill fått mig och andra gamla uvar att rota bland halvt vittrade papper och kontakter för att leta originalbilder, utkast och brev.

Projektet är barnsligt spännande och jag ser verkligen fram emot att bläddra i boken som alltså blir en påkostad pralin för kaffe- och glöggbordet, nördarnas våta dröm att läsa i fackelsken under täcket.

Under granen kommer alla att höra dig skrika!


* Ur magasinet "Sköna hem" eftersom några var nyfikna:

7 kommentarer:

Unknown sa...

Väldigt nyfiken på det där citatet i Sköna hem faktiskt.

Och ja, boken är så klart redan beställd :)

Daniel D sa...

Kastade mig in och beställde. Kommer sitta vid brevlådan och vänta ändå till december eller när det nu var den kom ut

Erik Granström sa...

Jon: Jag fotograferade Sköna hem och lade ut bilden på min FB-sida. Du borde kunna se den, annars får du höra av dig. Jag har mailadress som mitt namn utan prickar men med punkt mitt i @ gmail.com

Nyfiken kandrabo sa...

Kul! Tack för tipset!

Erik, apropå Riot Minds tillkännagivande av en ny version av Drakar & Demoner - kommer du möjligtvis att släppa något form av uppgraderingskit för senaste Svavelvinter så det kan spelas med den version av BRP-motorn som den kommande versionen av Drakar & Demoner väntas ha? Det är, i mitt tycke, alldeles, alldeles för länge sedan den senaste handelskonvojen angjorde Frimbole Olvi saltstänkta hamn från Torilia.

Unknown sa...

Erik, rollspel är redan finkultur om du frågar min spelgrupp som denna höst fyller 30 år. På söndag träffas vi igen och nya speldatum är planerade till in i juni. "Ni leker ju", kommenterade hustrun lakoniskt. "Ja, vi gör väl det", svarade jag.

Erik Granström sa...

Kandrabo: Det där ligger inte riktigt i mina händer vet du. Senaste Svavelvinter görs ju av Fria ligan och jag är bara sakkunnig (i bästa fall). Jag föreslår att du tar upp det med dem.

Mikael Svanberg: Härligt att höra!

Magister sa...

Hade tänkt vänta med att förhandsbeställa, men sprang på författarna på Bokmässan idag och föll för erbjudandet att köpa en Äventyrsspel-T-shirt billigt om jag slog till idag. Vito Corleone kunde inte ha kommit med ett mer oemotståndligt erbjudande.