tisdag 16 december 2014

Store Stenfar - hjälp mig

Ni som spelat de gamla spelen vet att där förekommer ett växande slott med namnet Store Stenfar. Dit har jag nu kommit i romanen Vanderland, och frågan inställer sig förstås hur detta slott ser ut. Det räcker alltså inte med ett enda utseende eftersom slottet växer från blygsamma dimensioner, ett ensamt kastell av kanske fyra meters diameter när man först ser det, till ett fullskaligt slott.

Ni kan hjälpa mig! Antingen genom att föreslå förebilder - gärna av olika tillväxtstadier, eller genom att använda er fantasi och eventuella kunskaper i arkitektur.

Specifikationerna är tämligen lösa:
  • Slottet ska växa utåt från ett centrum snarare än vara långsmalt eller spretigt till formen. Det får gärna vara lite assymetriskt.
  • Mer renässans än medeltid, alternativt ha helt egen form
  • Sten och trä kan vara integrerade med betoning på sten
  • Levande växlighet kan vara del av arkitekturen
  • Platsen är en plan klipphylla men slottet kan i större form spilla ut över en brant eller upp längs en bergssida
  • Slottet ska kunna motstå belägring och alltså inte vara ett nöjespalats med stora fönster i golvplanet.

På bilden ser ni Castillo de Butrón från norra Spanien. En inte oäven förebild. Jag kan även tänka mig drag av Gaudís arkitektur som jag ju redan tidigare använt i raugonernas kolonier. Och ja, jag har koll på det växande slottet i Strindbergs "Ett drömspel".

10 kommentarer:

Ulrika sa...

Vilket trevligt ämne att fundera över! Växande slott är jag enormt förtjust i och har ofta tänkt på. Vet inte riktigt var jag ska börja, och mina associationer kanske är helt åt skogen för det här ändamålet (och som du vet har jag inte spelat spelen eller träffat Store Stenfar), men ändå:
- Gammalt till nytt – då förändras arkitekturen under tiden. Ett riktigt gammalt bygge på en bergssida kanske började som i fantastiska Matera i södra Italien, både i och utanpå grottor, och små hus som klamrar sig fast som svalbon. Jag associerar också till Taos och andra vackra adobebyar i södra USA (bildgoogla på Taos pueblo eller adobe architecture, exempelvis) med rena geometriska former, terracottafärger och många vinklar och vrår, fler våningar ju äldre byn blir.
- Tintagel i Cornwall (ett av ställena där kung Arthurs grav och Merlins grotta finns) är en mycket häftig ruin på klippkust. Slottet har rasat ner i havet bit för bit och det finns inte mycket kvar, men man fortsatte att använda det och byggde fler trappor och stödmurar, och ett extra ställe att fly till på halvön utanför. (Bildgoogla.)
- Annars är borgarna Bran i Rumänien och Hohenwerfen i Österrike mina favoriter. (Google is your friend.) De är väsensskilda till storlek och form, men har gemensamt att de varit försvarsanläggningar som vuxit organiskt på sin plats. Hohenwerfen är pampigare. Bran har tydligare delar från många tider och blandar sten med korsvirke och träbalkonger och den allra charmigaste lilla borggård som ser ut som en julkalender.
- En borg som jag inte besökt men sett på nätet är Palacio da Pena i Portugal. Den uppvisar inte de sedvanliga femtio nyanserna av grått, utan några av (de nyare?) delarna är rappade i glada färger: rött, gulockra. Vilket också gör att den ser framvuxen ut.
- Hohenzollern i Tyskland är det ultimata Hogwarts. Byggt under alla tidsåldrar från tunga romanska murar till sengotiska spetsiga fönster och strävpelare.
- Någonstans i Indiens djungler finns folket som har utvecklat konsten att tämja levande träd till att forma broar och byggnader. Leta bilder på ”growing roots bridge” så förstår du. Mer organiskt än så blir det inte.

Ulrika sa...

Hoppsan. Nu har jag läst på fejsbok - jag var visst alldeles fel ute. Nåja, jag kan inte ta bort nåt, och i bästa fall har du fått några resetips ;-)

Anonym sa...

Bildgoogla "broch" och du får fram en sorts stenbyggnader typiska för Skottland. Tycker dessa ser lite organiska ut och kanske kan vara till inspiration för ett tidigt växtstadium?

/Birke

Erik Granström sa...

Jag är verkligen överväldigad över alla tips som kom i FB-tråden. Även de som inte direkt passar i detta sammanhang är mycket inspirerande och kan säkert komma att användas på annan plats.

Länk till diskussionen: https://www.facebook.com/erik.granstrom.1/posts/10152616193156843

Anonym sa...

Hej. =) Jag bara kastar ur mig mina tankar:

1. Slottet växer "fraktalt" likt en blomkål.

2. Dess syfte är just att skydda, och detta ändamål genomsyrar varje detalj, litet som stort slott.

3. Slottet är organiskt och täckt av ett tjockt sklerotiserat skal, byggt av det material i vilket slottet växer. En kalkklippa skulle ge slottet en vitaktig sköld.

4. Slottet genomborrar materialet den växer i och skapar fraktalt ornamenterade katakomber(http://www.designboom.com/architecture/michael-hansmeyer-ornamented-columns/) i samband med att den suger upp mineraler den behöver. På så vis skyddar den sitt (växande) centrum ifrån alla håll.

5. Centrumet påminner om livmoderområdet i hinduistiska tempel eller centrumet i en mandala.

6. Om slottet sjungs till att växa kanske sången fungerar som matematiskt fraktal-frö. Kanske finns aspekter av sångaren i slottets form.

Anonym sa...

7. Om sångarens sinnesstämning påverkar slottets växande och sångaren stressas under sjungandet kanske detta syns i slottets form. Som att man i ett träds ringar kan se vilka år det var ont om vatten. Kanske visar det sig i att visa sektioner blir taggig, osymetriska eller annorlunda färgade.

Anonym sa...

Har du koll på Miyazakis levande/vandrande slott?

/
/ Daniel

Erik Granström sa...

Tack även till er som kommenterat här! Fraktalt växande och sångarens sinnesstämning var idéer som genast tilltalade mig och som sagt ska det förstås växa katakomber under marken i samma takt. Slottet har rötter som hämtar byggmaterial, näring och vatten till invånarna.

Här något jag skrev på FB:
Benbildning är ytterligare en mekanism som kunde användas i sammanhanget: Människans hela skelett omsätts ständigt och är efter några år helt utbytt. Osteoblast-celler bygger ständigt nytt ben genom att först skapa en organisk struktur som sedan mineraliseras. Något motsvarande kunde gälla levande berg. En annan celltyp, Osteoklaster - vilka för övrigt är förebild till drakarna i min fantasivärld - bryter ner ben. Skelettet byggs genom dessa cellers samspel ständigt om för att passa nya belastningskrav och hela processen styrs hormonellt. Detta medför en av farorna för astronauter i viktlöst tillstånd: deras ben luckras upp när belastningen minskar.

Om Store Stenfar byggs om på samma sätt kunde den ursprungliga formen ändras med tiden, fast så sakta att det bara märks i efterhand
.

Anonym sa...

Kanske skall Store Stenfar, utöver att växa, också mogna vad gäller material och avancerade system.

Jonatan.

Anonym sa...

Här är en fin bild:

http://en.wikipedia.org/wiki/Catharism#mediaviewer/File:Carcasonneouterwall.jpg

Man kan nästan känna hur det börjar växa som en liten hög med stenar och slutar som en stor mur med torn.

En annan inspirationskälla skulle kunna vara hur magmatiska bergarter bildas genom att lava långsamt stelnar då temperaturen sjunker: http://en.wikipedia.org/wiki/Igneous_rock

MVH
M