fredag 11 november 2011

Raugoner

Ni som har läst Svavelvinter känner till raugonerna, havens stora kolonilevande insekter. Alla är rädda för dem eftersom de anfaller skepp för att äta människorna och dessutom tros vara intelligenta.

Rollspelets illustratörer undrade hur de ser ut för att kunna rita dem och jag lämnade följande text som jag tänkte kan vara av intresse för fler. Vi får väl se hur de framställs av tecknaren.


Vi utgår från bönsyrsan, Mantis religiosa. De rör sig på fyra ben och har de två främre benen som fångstarmar. Raugoner kan ha en liknande uppsättning lemmar men på de kraftiga främre armarna, som de håller vikta som bönsyrsor, finns även mindre kloliknande utskott som de kan använda finmotoriskt. Även munnen omges av finare små lemmar som hos krabbor. Raugonerna bör ha en relativt sett kortare kropp än bönsyrsor, mer upprätt hållning och kraftigare bakre dubbla benpar. Mellankroppen ska vara proportionellt grövre och kortare eftersom de är större.

Huvudet stämmer ganska bra. Dock får de gärna vara lite mer kompakta. Kortare antenner - snarare hornliknande. Lite kraftigare käkar. De lindar ofta tyg runt huvudet som turbaner och pryder sig med doftande prydnader.

Honorna är något större än människor och ca 1,8-2 m höga. De har skarpa färger i flera nyanser på olika sköldavsnitt med individuell teckning som ofta ser ornamenterad ut. Man tror att de antingen färgar delarna eller styr färgsättningen hormonellt. Hannarna (soldater) är mindre än människor, ca 120 cm höga och svagare färgade i brunt-gult-grått. De bär svärdliknande mångspetsade metallvapen men kan också bitas eller stickas med sina lemmar. Ofta använder de förlamande gifter.

Sedan har förstås raugoner "kläder" i form av färgade tyger lindade runt olika delar och andra konstruerade detaljer och prydnader. Kom ihåg att de är intelligenta. Det finns också stora ointelligenta bärarvarianter som transporterar andra i vatten och tämligen ointelligenta arbetare på deras stora flytande kolonier.

De kommunicerar med klickanden, gnisslanden, rörelser och lukter på ett sätt som är obegripligt för människor. De tros ha ett skriftspråk bestående i fina linjer som ristas på stavar eller ben. Människor förstår inte det heller. De har något slags religiösa föreställningar. Raugoner försöker inte kommunicera med människor eller andra djur utan ser dessa som byten. De fortplantar sig och lever som koloniinsekter.

13 kommentarer:

Henke sa...

Otäcka små rackare :)

Erik Granström sa...

Jag har alltid varit skräckblandat förtjust i bönsyrsor. I min ungdom arbetade jag under några månader på en kibbutz i Israel och det är den enda gången jag har sett en i det fria. Den befann sig inne i ett tömt kycklingstall som jag skulle descinficera med en eldkastare (!) Den var stor. Jag föste den mot dörren för att inte döda den och då stannade den, reste sig på bakbenen vred på huvudet och tittade på mig. Det var en märklig känsla och jag undrar fortfarande vad den tänkte.

David Skog sa...

"descinficera med en eldkastare" --- Fan! Jag måste besöka en kibbutz innan jag dör...

Erik Granström sa...

David: ... eller innan kibbutzerna dör - en annan tid en annan värld.

Robert sa...

LOL @ eldkastare!

Nu fick jag en bra bild av hur raugoner ser ut, tack Erik för förklaringen! :)

Henrik von Lichtenstein sa...

I rollspelet Skyrealms of Jorune fanns det insektoida raser som påminner mycket om just bönsyrsan också. Scarmis och Cleash hette de om jag inte missminner mig. Där scarmis var en förslavad bönsyrseras till herrefolket cleash som jag tror rörde sig på två ben istället med fyra armar framför sig. De kunde dessutom skicka ut några otäcka kapslar och var som många insektsaliens grymma och otäcka med förkärlek för att äta ögon. Ett mycket bra rollspel med en värld som blandade fantasy och scifi på ett behagligt sätt.
//HvL

Jens Markström sa...

Var det inte några några sorters insekter inblandade i någon av det tidigare konfluxerna, orsakade Jorpragnas fall eller nått i den stilen, eller är det Eren Altor lära?

Erik Granström sa...

Henrik: Bönsyrsor är helt enkelt läbbiga och coola djur vilket jag verkligen inte är den förste att upptäcka: http://www.imdb.com/title/tt0050294/

Jens: Jodå, så är det fortfarande. I samband den tredje konfluxen kläcktes myriader av "köttbitare" (arttillhörighet inte helt utredd) i närheten av Melukha och drog mot nordost över Argond, ätandes det mesta i sin väg.

Henrik von Lichtenstein sa...

He he. Har du sett filmen? Jag har ingen aning om vem som var först. Själv kom jag först till Trakorien och först senare till Jorune. Krypen kan vara riktigt läskiga, kolla bara på District 9 http://www.imdb.com/title/tt1136608/ även om de faktiskt också har en sympatisk ådra (förmodligen inuti bakkroppen) i filmen.

Erik Granström sa...

Henrik: Jag såg kortversionen på Youtube och den verkade ... tja, som förväntat.

District 9 har jag hemma. Ganska intressant film där insekterna förefaller vara mer sympatiska än människorna. Kuriosa: rymdvarelsernas vapen gjordes ursprungligen för en film till HALO-spelen.

Henrik von Lichtenstein sa...

Nästan som raugonerna och traktorerna då, he he

David W sa...

http://www.flickr.com/photos/twomeows/6633345159/

Erik Granström sa...

David: Cool bild och vid havet också!