lördag 13 november 2010

Punkt

Där satt den! Jag har äntligen kommit till slutet på Slaktare små, och det nästan under september så som det var tänkt.

Det vill säga nu börjar ett omfattande arbete med att komplettera, ändra, korta ner, sammanjämka och förhoppningsvis förbättra texten, men det känns väldigt skönt att åtminstone kunna luta sig tillbaka och titta på helheten för första gången. Några avsnitt är jag riktigt nöjd med medan andra fortfarande driver fram viss blygsel.

Ett snabbt montage visar att texten i nuvarande form innehåller ca 210 000 ord eller 1 270 000 tecken. Det skulle motsvara 560 tryckta boksidor att jämföra med Svavelvinters 515. Nästa del räknar jag med blir kortare; jag skulle gissa på 350-400 sidor. Den bör också kunna bli klar inom ett par år efter denna del.

Sista kapitlet tog längre tid än jag trodde eftersom det består av sju olika delar där det avslöjas vad som händer på ett antal platser med ett antal personer och varelser - detta i analogi med avsnittet 'Efterspel' i Svavelvinter. Det besvärliga i sammanhanget är att man måste läsa in sig på vad som hände senast och dessutom komma i rätt stämning för varje ny scen.

Som jag tidigare diskuterat här på bloggen så pekar slutet ganska mycket fram mot nästa del vilken jag fortsätter med direkt när jag är färdig med denna. Det ska gå ganska mycket fortare än sist. Klart någon gång i ... september skulle jag tro.

10 kommentarer:

Kristoffer S sa...

Grattis till punkten! Bra jobbat.

Ylva sa...

Grattis! Och du *blev* ju klar i spetember, det visste jag hela tiden att du skulle bli.

Och wow och grattis, en gång till!

Magister sa...

Yaaay!! Grattis!! :D

Och lycka till med finslipandet!

Henke sa...

Lyfter på hatten för den punkt man väntat på enda sedan man läste Svavelvinter första gången 2006.

Att arbetet med tredje boken ligger inom räckhåll gör ju saken ännu bättre!

Mycket spännande!

Magnus sa...

Underbara nyheter. Ser redan fram emot en helg då jag sträckläser och undiviker barnen och frugan.

Kristoffer Nåhem sa...

Hurra!

Du producerar nu böcker som en sportkommentator. Du har givit mig en Ranzinermunks tålamod men denna fart är stor glädje.

Robin sa...

Underbart! Nu väntar jag på pocketutgåvan av förra boken och den eventuella äran att få försöksläsa!

Robin

Victor Sjöström sa...

Grymt! Ännu ett steg närmare Bythos. Kristalltjuren (eller vad du nu tänker kalla den) kommer att bli episk!

Anders Norén sa...

Hmm... har jag förstått dig rätt om du menar att du tror att du har skrivit färdigt bok 3 i september nästa år? Pekar det i så fall mot utgivning någon gång i början av år 2012? Och hur många böcker är det tänkt att bli? Följer du din egen förlaga, eller blir det ett annat antal än 4?

Jag låter nog tjatig, men jag försöker lyda en vis mans råd som säger att "börja aldrig läsa en bokserie innan sista boken är inom synhåll". Jag vill helt enkelt veta när det är OK att börja (eller rättare sagt börja om, eftersom jag läste Svavelvinter när den precis hade kommit ut). Skulle det visa sig att det tar dig tio-femton år att få ur dig hela serien så är du förvisso i gott sällskap bland Stora Respekterade Fantasyförfattare, men det gör det inte mindre frustrerande för mig som läsare.

Erik Granström sa...

>Anders

Att jag skulle vara klar med nästa bok i september 2011 är dessvärre helt orealistiskt. Möjligen september 2012 om jag sätter fart så snart redigeringen av den här boken är klar.

Jag har dock förståelse för om du vill läsa något annat tills slutet på serien finns inom synhåll.

Vad gäller planen så blir det med största sannolikhet fyra böcker totalt. Nästa del blir förmodligen tunnare än de två första, jag skulle tippa 350-400 sidor och bör gå snabbare att skriva.