Apropå diskussionen om "Timatia" som namn på Trakoriens kontinent, så har jag bestämt att det istället är hela världen som kallas Timatia (eftersom den gjordes av urvarelsen Tiamats kropp enligt en populär skapelseberättelse).
Kontinenten har döpts till "Argond" vilket jag tycker passar ganska bra med de andra kända kontinenterna: Samkarna, Soluna, Argond, Akrogal och Olyanda. Som några påpekat så använder innevånarna dock sällan dessa beteckningar eftersom de inte har så vidsträckta perspektiv. Huruvida Trakorien egentligen tillhör Argond eller ej blir därmed mest en akademisk fråga eftersom trakorierna själva till stora delar inte ens ser sig som trakorier. I den mån så är fallet så delar de in världen enligt: Trakorien - farsegels länder.
Argond är för övrigt ett anagram på "Dragon" men det gör ju inget.
onsdag 13 oktober 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
17 kommentarer:
Är världen platt eller runt? Hur många månar "snurrar" runt Timatia? Är nordpoolen kall och sydpoolen varm? Hur många planeter kan man se med blotta ögat från Trakorien?
Gillar Argond - en dag blir det säkert farsegels utfärder dit från Öarna.
Medusa: Eftersom jag skrivit ganska mycket om månfaser, fullmåne etc i romanen så får man nog räkna med en enda måne ungefär som vår, men det kan naturligtvis finnas mer exotiska möjligheter.
Jag räknar i övrigt med en rund värld där nordpolen är varm och sydpolen kall. Notera dock att det inte behöver vara en stegvis övergång eftersom kyla respektive värme kan förstärkas av annat än solstrålning och vindar.
Planeter? Vet inte. Förslag?
"Planeter" i det här sammanhanget betyder ju bara "saker man ser på himlen och som rör på sig". I den klassiska beteckningen var solen och månen också "planeter" - "vandrare".
Det finns väl ingen anledning att det man ser i himlen i Trakorien (alltså även utöver sol och måne) skulle hålla sig på plats? Huruvida de sedan är andra världar som (i teorin eller praktiken) går att besöka, eller bara vad nu stjärnor i Trakorien-universetat är, det är ju en separat fråga.
(Personligen kan jag utan problem tänka mig en "planet" i den bemärkelsen, som rör sig helt enkelt för att skapargudarna dabbat sig och inte satt den på plats ordentligt...)
Dessutom.... man behöver väl någon sorts variation för astrologerna ska ha något att prata om?
Med det ville jag säga att planeterna inte alls behöver vara fysiskt/metafysiskt enhetliga - de kan vara lite vad som helst, bara de rör sig.
Johan: När du nämner det så har jag faktiskt skrivit så här i den nya boken:
Ammisadu log självbelåtet åt sitt kunnande. Han visste att de skridande stjärnorna hämtats från den mamiriska föreställningen att himlens ljus kravlar över himmelsvalvet i form av långbenta skalbaggar.
Jag vet att du inte vill känna dig bunden av kopplingar till Äventyrsspels produkter, och att du vet att det både finns en massa människor där ute som tycker att du gör rätt och människor som tycker att du gör fel, men är jag helt snett ute när jag tror att det finns en elegant mellanväg?
I romanen Svavelvinter finns, såvitt jag vet, inget som motsäger något som tidigare publicerats. Den tar upp en del saker som inte omnämnts i tidigare publikationer, och vice versa. Men inga direkta motsägelser.
Eftersom du har funderat på att inte rita någon geografiskt riktig karta över Trakoriens omvärld, utan snarare en karta liknande de förmoderna kartor som bara var fläckvis riktiga och ibland visade de tidsmässiga avstånden i stället för de geografiska, så undrar jag givetvis om din karta kommer att direkt motsäga tidigare publikationer.
Eftersom trakorerna ofta är sig själva goda nog kan jag tänka mig att en karta som skildrar deras uppfattning av det farsegels "Argond" mycket väl skulle kunna vara _en_ representation av samma landmassa som, säg, en geograf på lycéet i Pendon skulle kalla "Ereb". Att resenärer från olika delar av världen har egna uppfattningar av, och benämningar för, andra delar av världen är inget nytt - jfr. de tidigmedeltida skandinavernas Särkland och Miklagård.
Är jag helt ute och cyklar?
!045 etc... :
Du skissar på en fullt möjlig väg som dock nog närmast är förbivandrad. Låt mig fråga som så: varför är det så viktigt att samordna med gamla Ereb? (jag ifrågasätter inte utan är just nyfiken på anledningarna och har ju själv försökt förklara min alternativa väg). Den subjektiva kartan av portolantyp har vi dessvärre fått skrota av olika skäl så det blir nog en mer konventionell karta. I själva verket finns det redan en ganska detaljerad karta över Argond där ganska många länder är nya.
Om detta upplevs som en besvikelse så tror jag inte att det blir något större problem att använda den gamla världen exempelvis i spelet och använda nya länder som en resursbank eller att klämma in gamla favoritländer i den nya världen. Gamla Ereb var jag själv inte så svag för av olika skäl men utveckla gärna dina synpunkter.
Jag har inga andra skäl än konservativa-nostalgiska. Dessutom har jag en personlig böjelse för att att hellre putsa och förbättra något befintligt än att börja om från noll. Det ger mig en större personlig tillfredsställelse och är en större utmaning för min kreativitet.
Allt detta innebär givetvis att skulle jag hamna i den situationen att jag vill använda både Äventyrsspels material och ditt nya material så kommer jag att betrakta motsägelser som något som har ursprung i själva spelvärlden, till exempel genom slarvigt upprättade kartor. En upptäcktsresande som vill bättra på sitt rykte kan t.ex. rita dit lite kuster och lite städer som han påstår sig ha besökt, när han i själva verket slog ihjäl ett par månader med vin, kvinnor och sång.
(Mitt orimliga namn är en konsekvens av den bristfälliga integrationen mellan din bloggs kommentarfunktion, OpenID och Googles OpenID-profiler. Det funkar bättre hos Sydsvenskan.)
"Men mina vänner kallar mig 1045":
Jo jag misstänkte något sådant rörande ditt namn för om det var ditt personnummer så vore du väldigt gammal. Jag har förstått att Blogger inte är idealisk för kommentarer vilket är tråkigt, men det var inget jag visste när jag började. Vilket system är bäst om man ska byta? (Det hör till saken att jag först ville göra en helt egen hemsida men att det föll på teknisk inkompetens).
Nostalgi är bra och ditt angreppssätt respektabelt så mixa på du.
Om du tar bort kravet på autentisering av kommentarer så slipper du problemet. (Om det inte är så att du har stora problem med spammare och tramsare, förstås.) Då kan jag skriva Anders Norén i avsändarrutan. Nu måste jag i stället ange sökvägen till min OpenID-profil hos Google.
Aha, jag testar att slå av autentiseringen och får väl ändra tillbaka om det blir en massa skräp.
Mycket bra beslut att göra det lättare att kommentera!
Kan rekommendera wordpress som bloggverktyg. Det är inte så jättesvårt att börja men möjligheterna är väldigt stora. Då det är open source har det utvecklats en massa grafiska teman man kan installera osv...
www.wordpress.com
Detta faller väl också under kategorin nostalgi: finns planer på att använda Ann-Sophie Qvarnström som kartkonstnär? Både Svavelvinter och Trakorien (modulerna som gavs ut av Äventyrsspel/Target Games) förhöjdes av Ann-Sophies stämningsfulla kartor.
(I en bisats kan noteras att uppskattningen för hennes verk var tydlig då hon i våras sålde originalen till sina kartor på Tradera.)
>Oskar
Inga kartor från Ann-Sophie denna gång även om de var trevliga. Jag har dock upptäckt att det finns många bra kartritare så jag är inte så orolig.
Just det, det hade jag glömt att Ereb hette Argond, men Soluna fortfarande Soluna (där jag själv bedrivit omfattande kampanjarbete under årens lopp). Håller med 1045 att det vore kul med någon liten referens till det äldre namnet i kommande texter. Namnstrider kan vara underhållande, som när assyrier och syrianer förklarar för varandra att dom andra "inte finns". Från ett trakoriskt perspektiv syftar "Ereb" möjligen på en bredbakad zorakisk hamnsköka, ett förvisso passande men inkorrekt benämning på den stora landmassan. Typ.
Skicka en kommentar