tisdag 6 april 2010

Brytpunkt? - åsikter efterfrågas

Jag skriver som ni vet fortsättningen på romanen Svavelvinter. Uppföljaren blir emellertid betydligt längre än den första boken och därför överväger jag att bryta den tidigare än tänkt och således göra två böcker av den. Idag skriven text motsvarar ungefär 80% av Svavelvinters längd och de sista 20% återstår hur som helst innan något slut kan nås.

Konkreta följder av att kapa tidigare än tänkt blir förmodligen:
* att bok två blir av ungefär samma omfång som Svavelvinter och att den kan komma ut "snart", dvs kanske till jul 2010 (lovar inget)
* att Svavelvinter äntligen kan ges ut som pocket såsom en teaser till bok två. Vi har känt av efterfrågan och själv har jag aldrig sett ett begagnat ex på marknaden
* att det kan bli en bra timing med rollspelet om Trakorien som just nu utvecklas
* att trilogin blir en kvadrologi vilket inte spelar mig någon roll - jag planerar hur som helst ingen oändlig serie utan är redan nu helt klar över hur det ska sluta.
* att bok tre kommer att krypa längre in i handlingen som var avsatt för avslutningsboken med själva konfluxen vilket inte är något problem för min del. Brist på material eller idéer har jag som sagt inte.

Fördelarna är förstås just att en bok faktiskt snart kan komma ut och att den blir hanterlig att läsa i exempelvis sängen snarare än en otymplig tegelsten. Många väntar uppenbarligen på fortsättningen vilket känns väldigt roligt och inspirerande.

Nackdelarna blir som jag ser det:
* att bok två ursprungligen var tänkt som ett enda intrigspann ( om än i flera parallella trådar). Det innebär att bok två bruten ofrånkomligt kommer att sluta mitt i cliffhangers inom de flesta trådar, men det finns ett ganska naturligt klipp med klimax inför utbrottet av det fjärde Ransarderkriget (ni som spelat spelet vet vad jag menar) vilket jag då kommer att använda. Någon mjuk avrundning blir det inte fråga om i bok två och bok tre kommer att börja med dramatiska händelser tämligen omgående. Vid jämförelse med Sagan om ringen så slutar ju bok två även där med en cliffhanger när Sam och Frodo ger sig av på egen hand medan Merry och Pippin förs bort så det borde kunna fungera. OM det skulle bli någon nyutgåva i framtiden så kan man välja att lägga samman bok två och tre såvida det verkar vara fördelaktigt.
* att bok två får karaktären av uppbyggnad på flera fronter där upplösningen sedan delvis hamnar i bok tre, dvs dramaturgiskt inte idealt. Bok två kommer också att introducera en mängd nya personer medan i stort sett inga nya tillkommer i bok tre (nåja - nypa salt med den saken)
* att bok två och tre knappast blir "fristående fortsättningar" utan måste läsas tillsammans.

Grejen att jag frågar är förstås att beslut om detta bör fattas ganska omgående. Om vi (jag och förlaget) bestämmer att bryta texten tidigare än tänkt så måste jag under de återstående avsnitten rikta in mig på detta. Jag ser inga stora problem med den saken.

Kort sagt så skulle jag uppskatta era åsikter. Jag kommer att läsa dem, fundera över dem och kommentera dem, men som ni kanske förstår ändå fatta beslutet själv tillsammans med förlaget.

34 kommentarer:

Brynolf sa...

Jag röstar för 4 böcker. Eller 12...
Om inget blir kvalitetsmässigt verkligt lidande av det, tror jag hellre en bok förr än en senare är gynnsamt för läsekretsen.

David sa...

Jag har visserligen ingenting emot tjocka böcker, men tar hellre en tunn bok om året än en tjock var tionde år... Bara det inte blir som vissa fantasy-projekt, där det verkar vara nåt slags bakomliggande idé att mjölka en (i grunden ganska enkel) historia i bok efter bok. På den punkten är jag dock inte särskilt orolig, och bloggen har onekligen retat nyfikenheten. Inget ont i att göra två böcker av en. Jag litar på författarens osvikliga omdöme ;)

Ola Wikander sa...

Jag röstar också för fyra böcker. Själva den dramaturgiska uppbyggnaden kommer ändå alltid att förändras fram och tillbaka under skrivprocessen, och jag tycker att argumentet för en styckning verkar goda.

Magnus sa...

Hej,

Äntligen har jag reggat mig så jag kan kommentera. Svavelvinter är den bok som jag håller högst på fantasylitteraturens topplista och har gjort så sen den släpptes. Jag spelade rollspelet som ung på början av 90-talet och spelar det nu med mina barn som är 6 och 8. Jag och dottern har dessutom börjat läsa romanen nu som godnattsaga.

Nåja nog om det, om det du skriver idag är det som jag borde kommentera här istället för menlösa komplimanger till den stora Berättaren.

Att dela upp boken anser jag nog vara smart. Delvi är många människor rädda för stora tjocka böcker är min vana. Många tar helt enkelt inte upp en bok som är allt för stor och klarar framförallt inte av avsluta den. Så av den anledningen tror jag talar för att dela den. Speciellt med tanke på ditt speciella språk, som jag älskar men jag kan tänka mig att många kan finna svårt. Jag hoppas inte du missförstår mig för jag anser det vara brilliant. Men i dag tycks mångas största läsupplevelse ha varit att de lyssnade genom "DaVinci koden" medan de låg på stranden. Vet dock ej om detta är din målgrupp?

Jag tror även att det finns en risk med allt för långa gap mellan utgivningarna. Vissa läsare kommer glömma bort eller missa den nya boken och ddesto längre tid som förflyter desto större är risken. Inte för oss som är "hardcore" fan och följer din blogg och har spelat spelen. För jag antar att ditt mål är att nå fler än de redan frälsta.

Att släppa boken på pocket är nog också ett bra beslut. Jag har fått flera personer, bland anant chefen under mitt medarbetarsamtal förra veckan att vilja köpa boken men det går som bekant inte. Att göra boken tillgänglig är nog nödvändigt.

Jag hoppas att vi kommer få se boken i hyllorna till Jul och gärna att detta kombineras med rollspelet som jag garanterat kommer att köpa även om min DoD vän avled innan veckan innan jul. Nu får jag något att lära mina barn även om det inte är riktat till deras åldersgrupp.

Jag måste fråga eftersom det är med viss ledsnad jag inser att du planerat klart ditt episka verk. Kommer du att skriva något mer som utspelar sig i Trakorien efter kvadrologin är över? Vore sorgligt om så inte vore fallet.

Hoppas mina tankar bidrar med något.

Mvh Magnus

Mackan sa...

Kör på! Dela upp boken, de argument du listar upp talar för sig själv.

Efter att jag lånade Svavelvinter vid stadsbiblioteket i Uppsala och läste ut den så har jag jagat boken som en iller i bokhandlarna! Hoppas ni trycker upp fler böcker då jag personligen har ett visst pocketförakt. (det ser ju inte snyggt ut hemma.)

Henke sa...

Kan bara instämma med alla föregående "talare". En bok i samband med rollspelet som dessutom är lite mer "lagom" lång är definitivt att föredra.

Lycka till med beslutet!

PS: Skulle förövrigt bli förvånad om någon här bar på den motsatta uppfattningen att boken hellre skulle vara längre och därmed ta längre tid att få på hyllan.

eli sa...

Jag ser det som ganska okomplicerat att dela upp boken. Realistiskt sett tror jag knappast man behöver vara rädd för att läsare skall känna sig otillfredsställda - vi fantasyveteraner är vana vid att läsa episka serier på 10 böcker styck med 1000 sidor per koloss, med åratal mellan delarna.

Det enda problemet är om man landar i temposänkningar a la Jordan/Martin, men jag tror knappast detta är en fara eftersom Svavelvinter-serien är så tydligt scopad från första början.

(SPOILERS)

Jag antar därmed att avslutet på andra boken blir

Gudarnas bann är gånget till ända, mörker föder forntida manhärar.
Ruttnande riken ömkligen rasar, falska gudafäder faller.

Magnus sa...

Måste hålla med Mackan om omtryck av hardback varianten. Jag har orginalet, men jag hatar personligen pocket böcker. Därmed inte sagt att jag inte skulle köpa den om jag inte hade något val. Men jag skulle inte vilja ge bort en pocketutgåva till någon i present.

Jag har då ett anant förslag. Vad sägs om en riktig lyxutgåva i samband med rollspels releasen och andra utgåvan. Dvs läderpärmar och ett antikt utseende samt en snygg karta över Trakorien och Marjura. Jag skulle lätt köpa den trots att jag redan har ett ex, men då kan jag ha ett ex i bilen som nödlitteratur när jag sitter och väntar på familjen osv, därför skulle jag köpa en pocket i och för sig.

Men en begränsad utgåva signerad av dig skulle vore suveränt och jag tror vi är en hel del hard core fans som skulle köpa den. Blir lite grann som hur film och tv spels branchen uttnytjar fansen genom att ge ut dyrare varianter.

Magnus

Anders Sveen sa...

Jag har aldrig tänkt på det här som annat än ett sammanhängande verk i stil med Book of the New Sun (som ju är rätt intressant uppdelad böckerna emellan) eller Crowleys Aegypt-svit säg. Så en brytpunkt skulle inte störa mig. Ett gyllene snitt.

Tobbe sa...

Tycker som de flesta här att uppdelning kan vara bra MEN det är viktigt att det blir någorlunda avslut på bok två och inte bara lämnar allting oavslutat. Då blir det bara en frustrerad väntan på fortsättningen. G.R.R. Martins "lösning" på problemet dyker upp som varnande exempel (nu är jag rätt säker på att du inte tänker dig en sån lösning, men ändå...)

Tolkien fick det ju att funka, fast å andra sidan var jag inte gammal nog att behöva vänta på fortsättningen där ;). Å andra sidan igen ska ju inte väntan nu få avgöra helt: tanken är ju att vi ska se alla böckerna som en helhet till slut och att framtida generationer ska njuta av dem (som med Tolkien), och då kommer de ju att spela mindre roll om det dröjde lite mellan två böcker.

Erik Granström sa...

Lite kommentarer till hittills inkomna synpunkter. De flesta verkar positiva till en delning så att det blir fyra böcker och del två kommer ut snabbare. Kvalitetsmässigt hoppas jag att ni inte ska behöva oroa er bortsett från de eventuella svårigheter som påpekats i blogginlägget.

> David - något mjölkande är det inte fråga om utan skälen till ytterligare en bok är just de jag nämner.

> Ola W - som du säger så är man trots en plan ganska flexibel under skrivandet så jag är inte orolig för att det ska gå att sy ihop ett avslut under de bitar som återstår.

> Magnus - en överväldigande hyllning där jag bara kan hoppas att åtminstone delvis fylla dess skugga. Kanske vissa bitar inte lämpar sig för barnen ... Det kan hända att jag i framtiden skriver exempelvis fristående noveller i Trakorien men än är det långt kvar.

> Mackan och Magnus - tilltalande idé med signerad lyxutgåva. Man kanske kunde trycka en sådan med tillräckligt många förhandsbeställningar. Jag ska ta upp saken med förlaget.

> eli - Din spoiler är inte helt fel även om avslutet förstås blir i flera olika parallellhandlingar.

> Anders Sveen (som för övrigt är med i boken som Reginaldo) - Gyllene snittet är bra! Bara inte delarna faller ihop när det är gjort.

> Torbjörn - väntan blir ofrånkomligen två-tre år tror jag men inte så lång som nu. Jag kan ju fortsätta att skriva medan del två går i produktion och planeringen ligger redan klar.

Ylva sa...

Hm. En svår fråga att ha vettiga synpunkter på när man inte kan se material och planering, men mina fem cent: för mig ser det här ut som om du med en tidigare brytning inte skulle få de planerade Bok 1, Bok 2 och Bok 3 utan Bok 1 och Bok 2-3-4 - att den första blir mer fristående än de övriga. Inget fel i det, i så fall. Jag ser inga skäl till att inte det skulle funka om du har material till det (och cliffhangers har ingen hittills farit illa av, vad jag vet). De kommersiella skälen är rätt tunga och dina läsare blir antagligen gladare ju förr de får en bok. Och framfrörallt, om du som skriver böckerna tycker att det kan göras utan att de förlorar i kvalitet på det, så är det klart att det kan göras. Go for it.

Medusa Games sa...

Och jag som trodde det hette Tetralogi...men tydligen kan man säga Kvadrologi...förövrigt vill jag helst se att det blir en Trilogi...bara vi slipper en Tragedi. :-)

Unknown sa...

Instämmer med föregående talare; dela upp.

Tror inte heller det är illa att få nya karaktärer tillkommer under bok tre, det är liksom naturligt för en historia med ett tänkt slut. En annan favorit, George RR Martin, adderar ju friskt i fyra böcker och låter påskina att han ska få ihop det i en femte. Divergera i fyra delar, konvergera till klimax i en femte... känns inte så lyckat. Tror du gör alla (inkl dig själv) en tjänst genom att planera för slutet relativt tidigt.

Idén med en lyxig samlarversion av boken Svavelvinter känns rätt, jag ska undersöka om det är ekonomiskt görbart. Hur dyr får en sådan bli förresten? 400, 600, 800?

/Lilja

Henke sa...

Vore det inte passande med en pentalogi? Fem böcker som leder fram till den Femte Konfluxen... :)

Mattias, skulle gladeligen boka upp mig på ett samlar-ex för 400-800kr...

Anders Wallander sa...

Dela upp.
Bättre med en bok i närtid och en ytterliggare på väg än en bok långt i fjärran. Skulle det sedan bli 4 eller 5 böcker(gillade Henriks tanke om 5 böcker ~ 5:e konfluxen) så är det ingen katastrof så länge du inte siktar på 2-siffrigt :-)

Birkebeineren sa...

Den stora fördelen ser jag som att en bok fyra lämnar rum åt mer material där delar av handlingen av vad som då hamnar i en bok tre annars skulle ta plats. Du har förmodligen koll på dina många trådar men det kan ju undervägs uppstå behov för att fördjupa och förtydliga vissa saker.

Ransarderkriget känns som ett bra ställe att bryta, en ödespunkt får konsekvenser och brått tvingar trådarna att ta det i beaktande. Svårt dock att uttala sig utan att veta handlingen. Litar på dig.

Är det en tanke att med fyra titlar hedra de gamla deläventyren Svavelvinter-Oraklets fyra ögon-Kristalltjuren-Den femte konfluxen, samlad vackert under benämningen TRAKORIEN?

En vackert inbunden finutgåva låter bra, glöm inte kartor!

Johan A sa...

Ja, du fick min åsikt muntligen i går kväll, men jag kan upprepa den här: Mycket viktigare att äntligen få ut en bok till än att avslutet på den blir maximalt avrundat. Om den dessutom är lika informationstät som den förra, tror jag att det är en välgärning att den inte blir för tjock.

Unknown sa...

Jag ser gärna fram emot en bruten tvåa om man säger, detta för att jag väntar ju så mycket på den. Och jag ser en förlagsaspekt i det hela som ger en driv på att folk kommer vilja läsa trean om du ger en cliffhanger i tvåan, för att inte tala om att fyran i sig kommer bli efterfrågad.
Det skulle som jag ser det dessutom ge en viss lättnad (du får ut en bok ganska snart och har tid på dig med nästa del, men är fortfarande efterfrågad).

Men det är så jag känner i nuläget.

En fråga, har Svavelvinter blivit inläst som ljudbok?

mvh Eva

Erik Granström sa...

> Ylva
Kvalitén hoppas jag kunna upprätthålla oavsett brytning

> Medusa
Kvadrologi står åtminstone på Wikipedia. Det var bara något jag drog till med i trakoriskt nyordslig anda

> Henrik, Anders
Pentalogi, vem vet, men det är inget jag siktar på idag. Som sagt ser jag gudskelov ett slut även om inte vägen dit ligger helt solklar (och det vill jag inte att den ska göra för då förtar det spänningen för mig själv)

> Birkebeineren
Att hedra de gamla titlarna är inte något jag avsiktligt strävar mot. En del av "Kristalltjuren" kommer redan i bok två men Bythos har hur som helst helt annorlunda innebörd.

> Elf
Svavelvinter finns inläst som ljudbok men bara för hörselskadade. Ett piratexemplar har på oklara vägar letat sig till mig, men lagligen nekades både jag och förlaget ens en kopia. Myndighetssverige lever ofta i sitt eget lilla Bythos ...

Nils L sa...

Jag sällar mig till skaran som gärna ser en uppdelning.

Magnus sa...

Matthias- Jag skulle tveklöst betala 400-800 kronor för ett exemplar av en lyxutgåva. Helst skulle jag då se den med lite extra fint papper som är grovt och har en fin textur. Hur stor marknaden är har jag ingen aning om men jag skulle som sagt direkt förboka ett exemplar. Jag ser hellre en riktigt påkostad variant för 1000 kronor hellre än en "halvlyxig" utgåva för 400.

Kanske skulle nu kunna ge ut en "antik" karta över Trakorien antingen med lyxutgåvan eller seperat. Det skulle kanske leda till fler kunder som i praktiken köper om samma bok.

Erik- När jag läser boken för barnen läser jag allt. Jag anser att det är viktigt att våga ta upp känsliga ämnen. Min som är för ung så han tröttnar ändå. Men min dotter som är 8 älskar den. Men å andra sidan så gick hon till minbokhylla häromdagen och plockade ner en bok om Operation Barbarossa för att läsa innan hon skulle somna. Och det som står i den är värre än allt som du någonsin har skrivit.

Sorgligt att den inte går att få tag på som ljudbok. Utan handikapp, ingen ljudbok. Sorgligt hur det ska kunna gå till så i Sverige och framförallt måste det vara irriterande för författaren och förlaget.

Finns det verkligen inget sätt att få tag på den i ljudboksform?

Magnus

Erik Granström sa...

> Magnus

Jag såg själv många barnförbjudna filmer med mina barn innan de var 15 år men då bara filmer som jag själv sett och visste var bra och dessutom snabbspolade jag läbbiga bitar. Så länge barnen inte tar skada så är det ju OK.

Vad gäller ljudbok så kan du maila mig på erik.granstrom@gmail.com för en vidare diskussion.

Magnus sa...

Mail skickat.

Angående barn och barnförbjudna filmer. Jag håller med fullständigt.

Magnus

Magister sa...

Ser inga som helst problem med en kvadrologi och har inget emot cliffhangers (även Svavelvinter har ju en cliffhanger eller tre på slutet). Och jag är trygg i min vetskap att författaren i sin oändliga vishet kommer att fatta rätt beslut, oavsett vad beslutet blir. :)

Erik Granström sa...

Det där med "osvikligt omdöme" och "oändlig vishet" börjar framtvinga viss kallsvett men med lite god vilja och överseende från alla ska resultatet förhoppningsvis bli acceptabelt.

Johan_L sa...

Hej!

Så här tycker jag:

> * att det kan bli en bra timing med rollspelet om Trakorien som just nu utvecklas
och
> * att Svavelvinter äntligen kan ges ut som pocket såsom en teaser till bok två. Vi har känt av efterfrågan och själv har jag aldrig sett ett begagnat ex på marknaden

Dessa ser ut som påfallande starka marknadsföringsargument - kombinationen av spelet, Svavelvinter i pocket, och den nya boken, kan bara vara nyttigt för försäljningen!

> * att trilogin blir en kvadrologi vilket inte spelar mig någon roll - jag planerar hur som helst ingen oändlig serie utan är redan nu helt klar över hur det ska sluta.

Äsch, vem bryr sig - 'A Song of Ice and Fire' (och till och med 'Wheel of Time') skulle också ha varit trilogi från början. Följ din berättarambition hellre än att späka in handlingen i just X delar. Vad mig anbelangar kan vad som för tillfället skulle vara bok 3 gärna få bli bok 4+5 också, om det visar sig behövas.

> * att bok två ursprungligen var tänkt som ett enda intrigspann ( om än i flera parallella trådar).

Visst, det är inte teoretiskt optimalt, men allvarligt talat läser väl de flesta av oss fantasy-serier som just en sammanhållen enhet - de individuella delarna behöver ha någon sorts avrundning (alternativt cliffhanger), men de är inte till för att man ska läsa bara en del, vilket för oss till:

> * att bok två och tre knappast blir "fristående fortsättningar" utan måste läsas tillsammans.

En fantasy-serie är till för att läsas från början till slut, basta! Jag tycker att ingen som helst energi behöver läggas på att en läsare ska kunna hoppa in med bok 3.

Stephen Brust ironiserade brutalt - i själva förordet! - över att hans redaktör tvingade honom att skriva ett "detta har hänt"-förord till en mellanbok, och antydde att bara en dåre skulle börja med bok 2. Trakorien är knepigt nog utan att någon behöver göra sig själv illa på det viset.

En variant kunde vara att göra en dygd av nödvändigheten och skriva en separat cliffhanger för varenda bihandling. :-)

Unknown sa...

Jag röstar för snittet!

Smidigare i bokhyllan, kommersiellt lämpligt (och därmed trakoriskt i sig), och framför allt - instant gratification (relativt sett alltså...).

Mattias: Jag skulle kunna tänka mig att betala upp till 800 för en snyggutgåva, men det beror förstås på precis hur snygg den blir. Kan du beskriva vad som skulle bli den konkreta skillnaden mellan 400, 600 och 800, eller är det menat att bli en överraskning?

Unknown sa...

Vi måste kolla vad det finns för möjligheter gällande en samlarutgåva, det finns i nuläget inga konkreta alternativ. Ber att få återkomma!

/Lilja

Svante Landgraf sa...

Ja, det mesta vettigt är ju redan sagt, så för mig återstår det bara att instämma i kören som rekommenderar en uppdelning i fyra böcker. Så länge det blir någon sorts avslutning tror jag inte det blir några problem alls.

Kosta sa...

Bara för att sälla sig då, klart bättre med en bok nu än väntan. För oss som är gamla rollspelare och har funderat på nyrekrytering till hobbyn, tycker jag du helt klart måste ha en text i slutet som förklarar att om man själv vill uppleva Trakorien kan man köpa berättelsespelet Trakorien, eller något sånt.

Det är nästan så det är din och förlagets skyldighet ;)

Mer om mina tankar om det, här:
http://irrfarderutanslut.blogspot.com/2009/03/bristen-pa-nya-rollspelare.html

Sist - jag har ingen aversion mot vare sig tjocka böcker eller pocket, men helst läser jag pocket. En inbunden bok är per definition en tegelsten. Det kommer ju inte hindra att jag köper boken hur den än är bunden, direkt (läs: på förhandsbeställning).

/Kosta

Kristoffer Nåhem sa...

Hurra!

Jag hoppas på att det blir fem delar

Släpp gärna Svavelvinter i bokupplaga igen eftersom jag bara läst den som e-bok. (vet nog ca 10 köpare jag rekommenderat den till...)

KÖR!

Erik Granström sa...

> Kristoffer

Planen är att ge ut en pocketversion av Svavelvinter innan nästa del kommer, dels för att boken har varit slut i handeln länge, dels för att återväcka intresset inför del två. Idén med en lyxutgåva efter förhandsbeställning har också dykt upp. Jag och Järnringen ska träffas den 23:e för att prata om saken.

odd sa...

En högst personlig önskan från mig och mina spelare är att få nästa del i tryck snarast möjligt. Bryr mig inte om hur långt den är kommen i handlingen. Den skulle utgöra en enastående krydda till vår pågående kampanj som kommer hålla på något år eller två till i vårat ranzinertempo, men inte mycket längre än så. Sedan kommer vi självklart att slå till på två-tre lyxutgåvor inom gruppen när vi är färdigspelade. Om inte annat som avskedsgåvor till spelarna från en nöjd SL. Sen ska vi skicka vår krönika till dig, som ännu en skuggversion av idévärldens konfluxsvit, helt enligt det postmoderna projektet du skrev om.

Kanske en prerelease för suktande SLar i pågående spel?! Isf kan vi så att säga speltesta delar av det du skriver, kanske det artar sig till relevant feedback, eller interaktiv inspiration!?