söndag 30 augusti 2020

9 – Möte i Mohärans garderob

 

 

Mot kvällen samlades kläderna till möte utanför Mohärans garderob i korridoren. Golvet var städat i garderoben. Golfklubbor, kuddar och väskor med julsaker låg staplade borta vid klädkammaren. I Utomhuset föll mörkret, och den stora lampan var på väg ner i källaren för natten. Kläderna slingrade, gick och rullade dit längs golvet. Happi visade gästerna tillrätta med hjälp av Stympen och Kepa, som gärna hjälpte till. Kepa sa att de tre blivit flygkamrater, och att flygkamrater måste hålla ihop i högt och lågt. Eftersom Stympen gick, följde Grådask också med. Inte för att hon såg nån större mening med ett möte.

”Men hur skulle Stympen annars klara sig?”

Fala Bella och Ronessi dök upp från tvättrummet. Finbrallorna som sprack i tvätten hade följt med dem, för att slippa tänka på sina egna tråckligheter. Byxorna hade sällskap av skjortan Klassyman med svettfläckar under ärmarna. Fläckarna gick inte bort i tvätten, och skjortan luktade lite unket eftersom ingen använt honom på länge. Nästan hela Jantelaget kom från sin byrå. Vildesmed och Gummigumman stod på korridormattan utanför garderoben. De pratade om vilka sprejer mot regn som var bäst. Trädgårdshandskarna Plock och Pinn hade klättrat ner från hatthyllan. Ingen förstod hur det hade gått till.

”Vi har våra yrkeshemligheter”, svarade handskarna och flinade lurigt när man frågade dem.

Till och med Scarlatti av Stockholm hade kommit till mötet. Papegojan var rädd för Inomhuset, men Happi hade frågat snällt. Bara fågeln visste ju var Tornio fanns. För att locka honom hade hon bett kökshanddukarna om ostbågar. De fanns i skåpet bakom handdukarna, och då gick Scarlatti med på saken. Sist av alla smög några trosor och kalsonger fram till garderoben. Underkläderna var så blyga att de bar en egen kartong över sig. Där gömde de sig under mötet.

När alla var samlade, dunkade Mohäran i golvet med en promenadkäpp. Silverknoppen på käppens ände ropade att mötet nu skulle börja. Mjuka kläder vek prydligt ihop sig på garderobens golv nedanför kappans hängare. Skorna stannade i korridoren för att inte smutsa ner. Papegojan Scarlatti kröp upp i en korg på väggen där husets flagga låg hopvikt. Han var rädd för Inomhusets händer och fötter, fast Jantelagets spioner lovade att ingen fanns hemma. Snart trivdes Scarlatti riktigt bra i garderoben. Den påminde honom om buren där han bott som ungfågel.

Till mötet hade Mohäran satt upp en teckning i fiskenätet längst inne i garderoben. Hon hade guglat fram teckningen, sa hon. Happi hade ändå sett den i barnkammaren bara för en vecka sen, men sa inget. Då kanske Mohäran skulle bli sur och inte vilja hålla i mötet.

”Välkomna, mina damkläder och herrkläder! Välkomna strumpor, skor och handskar!” började Mohäran. ”Vi är här för att strumpan Tornio har klädnypats av en människa. Människan väntade antagligen på Tornio utanför torktumlaren. Nu har papegojan Scarlatti sett henne och vet var människan finns. Däremot vet ingen varför människan förde bort Tornio. Det hela är en otäck historia. Vem som helst kan nypas nästa gång, så det här angår oss alla.”

Kläderna prasslade oroligt. De visste inte riktigt vad en människa var, men alla hade hört rykten.

”Jag har lyckats få tag i en bild på en människa!” sa Mohäran som om hon läst deras tankar.

Hon pekade med sin käpp på teckningen i nätet. Bilden föreställde ett stort huvud med streck som händer och fötter. Huvudet hade jättestora runda ögon och flinade. Det såg inte snällt ut ändå, utan snarare otäckt.

”Människan är alltså en slags huvudfoting” sa Mohäran. ”Vi har alla suttit på kroppsdelar. Ändå har de flesta av oss aldrig tänkt på att delarna hör ihop. Hophörningen kallas för människa.”

”Var är ryggen då?” frågade skjortan Klassyman och pekade. ”Det måste finnas en rygg. Annars skulle ju inte mina ärmar hålla ihop. Kolla här!”

Han försökte krafsa sig på ryggen utan att riktigt nå fram.

Mohäran lutade sig oroligt fram mot teckningen för att leta fel. Sen satte hon upp en förolämpad min.

”Tror du inte att jag vet vad en rygg är? Vi kappor hänger minsann också på ryggar!”

”Men var är ryggen på bilden då?” frågade skjortan.

”Ryggen är ju en del av huvudet! Det begriper du väl?” svarade Mohäran.

Hon pekade med käppen lite här och där och ingenstans på bilden.

”Var snälla och fråga bara om sånt ni begriper, så spar vi tid! Annars får vi vara här hela natten.”

Skjortan drog förnärmat i manschetterna, men höll tyst.

”Handskarna Plock och Pinn är här från hatthyllan Höjdhoppet. De har listat ut att huvudet bestämmer på människan”, fortsatte Mohäran. ”Vi råkar ha en expert på huvuden ibland oss. Vad säger du, herr mössa?”

Kepa rodnade om knoppen när alla tittade på honom. Skärmen fladdrade lite innan han svarade.

”Jag är ju en strumpa nu för tiden, men … Jo, huvudet är högst på människan, så är det. Utom när det bockar. Fast då brukar jag vara på handen under tiden.”

”Saken är alltså klar”, fortsatte Mohäran.

Hon viftade ilsket med ärmen när skjortan än en gång begärde ordet.

”Nej, vi väntar med frågor! Tornio måste räddas från människan som tagit henne. Frågan är bara hur vi slåss med nåt som vi inte vet så mycket om.”

”Kan inte handskarna nypa det där huvudet i näsan? Då kan vi andra rycka loss strumpan från foten under tiden”, föreslog nån.

”Fast handskarna jobbar åt händerna. Det är inte säkert att händerna vill dra sitt huvud vid näsan.” svarade kappan.

”Vi rycker loss en tråd på människan!”

”Tänk om den sparkas, då?”

”Knäpp upp hans knappar, så att han ramlar av skelettet!”

Garderoben fylldes av babbel. Det ena förslaget efter det andra kastades fram och kastades bort. Mohäran lät plaggen hållas en stund för att bli varma i kläderna. Sen bankade hon hårt i golvet med promenadkäppen tills det blev tyst igen.

”Det värmer mig som ylle att se hur ivriga ni är!” sa hon. ”Ändå måste vi komma ihåg en sak. Fienden är mäktig. Vi måste ta oss i kragen. Det är dags att dra åt svångremmen och kavla upp ärmarna. En av oss har kommit på en listig plan. Hon är systerstrumpa till den försvunna Tornio. Berätta om din idé, Happi!”

Happi klev upp på underklädernas låda för att synas. Trosor och kalsonger höll ut en liten spegel för att kika. Hon höll på att ramla av när de gläntade på locket. En dag tidigare hade Happi varit blyg, men nu kände hon sig stark. Hon vinkade till sig trädgårdshandskarna Plock och Pinn, som tagit med postorderkatalogen uppifrån hatthyllan. Halsduken som vaktade hade också följt med. Den ville kontrollera så att ingen ritade mustascher på bilderna eller vek öron på sidorna i gudinnan Modes heliga bok. Happi bad handskarna hålla upp katalogen med framsidan mot publiken.

”Jag fick idén när jag tittade i katalogen uppe på hatthyllan”, sa Happi. ”Här finns spådomar som säger vad vi ska göra. Vi måste bara förstå dem!”

Plaggen tittade och pekade ut bekanta på bilden.

”Här ser ni alltså en massa kläder,” fortsatte Happi. ”Det finns strumpor och byxor och skjortor och skor. Ja, det finns släktingar och vänner till oss alla. Men lägg märke till att kläderna inte bara ligger där i högar. De jobbar tillsammans. Tröjan sitter ovanpå byxorna och byxorna står på skorna. I skorna finns det strumpor. På bilden intill är det likadant, där står en skjorta ovanpå ett par byxor. Det finns alltså ett mönster, en hemlig dresskod. Jag tror att jag har förstått den.”

”En tröja är väl inte samma sak som en skjorta!” skrek en T-tröja.

Den hade texten Fejkad men fri på bröstet.
”Hur ska man kunna spela musik om man har knappar istället för dragkedja i gylfen”, sa jeansen.

”Varför får aldrig underkläder synas på framsidan?” pep det ur lådan.

”Jag blir hellre en trasa än jag visar mig i sällskap med gula strumpor.”

”Jag slår vad om att de där skorna har färgat ovanlädret!”

Mohäran bankade med käppen för att få tyst. Happi samlade sig.

”Har ni hört legenden om Lumpensten?” ropade hon genom sorlet.

Alla kläder tystnade och tappade färg som av blekmedel. De hade alla hört spökhistorier om monstret Lumpensten medan de fortfarande bara var små tygbitar.

”Glöm allt ni fått höra! Det var bara sagor. Lumpensten var inget odjur. Han var gjord av kläder som gick samman för att få som de ville. Vi kan också bli Lumpensten tillsammans!” sa Happi. ”Då kan vi kläder själva gå iväg för att rädda Tornio. Vi kan bestämma vad vi vill göra, utan händer och fötter i oss. Tillsammans är vi lika stora som en människa. Papegojan Scarlatti av Stockholm kommer att leda oss till Tornio.”

”Det går inte! Jag har svurit på att aldrig flyga till en människa igen!” kraxade fågeln.

”Men du behöver inte flyga. Vi går tillsammans, så håller du ditt löfte”, svarade Happi. ”Du får bli Lumpenstens huvud. Då kan du prata åt oss när vi hittar människan.”

Kläderna var nyfikna, men fortfarande oroliga. Då ringlade halsduken från hatthyllan upp runt Happi på kartongen. Hon höjde fransen mot de andra.

”Gudinnan Mode säger hur vi ska göra i sin bok”, sa halsduken allvarligt. ”Den utvalda strumpan Happi har förstått vad gudinnan menar. Det är vår plikt och vår ära som kläder att följa henne. Vi har alla vår plats. Jag tänker själv rulla ihop mig till ett rede under papegojan Scarlatti. Bara han vill göra oss äran och vara Lumpenstens huvud.”

”Jag kunde lägga på en rem och kravla in runt byxorna”, sa svångremmen Snoddas. ”Vem behöver egentligen händer?”

”Och vi kan bära er så långt ni vill gå. Vi behöver ingen hjälp av fötter!” sa Vildesmed och Gummigumman.

”Planen låter väldigt spännande”, suckade Grådask. ”Men jag och Stympen får väl stanna och passa tvättrummet. För vem behöver en gammal raggsocka med hål i? Jag är så slapp och sladdrig att ni bara skulle snava på mig. Strumpor finns det ju redan så att det räcker. Och Stympen duger då inte till mycket längre. Det kan alla se.”

”Vi behöver dig visst, Grådask! Du får bli Lumpenstens ansikte”, sa Happi. ”Scarlatti kan se och sticka ut näbben genom dina hål. Stympen kan fylla ut kinderna på dig. Det blir perfekt!”

”Perfekt?” viskade Grådask som för att smaka på ordet. Det smakade gott. Det smakade faktiskt perfekt. Sockan kände plötsligt sitt gamla garn strama av spänst.

Nu började alla kläder prata om var de skulle sitta på Lumpenstens kropp, och hur de skulle passa in med varandra. Happi var lycklig. Samtidigt var hon utmattad och satte sig på sin häl.

”Där visade du framfötterna!” sa Fala Bella och ryckte i Happis resår.

”Tror du att det här kommer att fungera?”

”Ingen aning. Fast det låter roligare att vandra på äventyr i Utomhuset, än att ligga kvar i sin låda hela livet.”


Då brakade det till längre bort i huset. Kläderna hörde hur altandörren öppnades och sen slog igen med en smäll. Tunga steg dunsade i allrummet.

”Det är människan som kommer hem!” viskade Fala Bella.

Scarlatti av Stockholm blev skräckslagen. Han flög mot fönstret inne i klädkammaren med en smäll. Där skrek och flaxade han i panik mot rutan utan att komma nån vart. Ronessi skuttade runt, runt i olika kroppsfinter. Finbrallorna sprang mot stora sovrummet för att gömma sig under sängen.

Stegen kom närmare. I det svaga kvällsljuset kunde alla se det hemska. En jättelik varelse med armar och ben stod i dörren till korridoren. Den klev in. Stegen ekade mot väggarna när den kom närmare Mohärans garderob.

”Förlåt att vi är sena!” väste flera hesa röster tillsammans. Man hörde att de inte använts på mycket länge. Handsken Plock kastade upp sin bror till lysknappen på väggen så att korridorens lampor tändes. I det blinkande ljuset stod fågelskrämman från förrådet Öreflaj. Damm och spindelväv rasade från kroppen ner på korridorens matta. Dammsugaren skulle få en jobbig dag imorgon. Skon Vildesmed suckade och sparkade igen dörren in till klädkammaren. Han tänkte att papegojan Scarlatti nog inte behövde se en fågelskrämma just nu.

”Vad vill du då, ditt trasetroll? Här får inte vara. Du är ju inte ens rumsren”, ropade skjortan Klassyman. Han var delvis sydd av siden, och då passade man minsann inte till vilka plagg som helst.

”Du har alltid varit en fjant och en tönt, Klassyman!” ropade en röst uppifrån.

Nu såg de att slipsen Frojd satt knuten runt fågelskrämmans hals.

”Det var du som lossade min knut så att jag doppade i toan, inte sant? Sen tjallade du för Vildesmed. Du har alltid varit varit avundsjuk för att jag är av äkta siden och glansigare och med mer färg än du.”

”Vilket struntprat”, svarade Klassyman. ”Jag pratar inte med nån som är smutsig.”

”Ska du säga med dina äckliga svettfläckar under ärmarna! Jag tvättade mig faktiskt i regntunnan på vägen hit. Det stod en flaska såpa på altanen. Nu är jag nästan ny igen.”

”Vad spelar det för roll? Du är en skurk, Frojd! Du ska tillbaka till förrådet! Kommissarie Vildesmed, jag kräver att ni griper slipsen!”

”Jag har faktiskt slutat vid polisen”, muttrade Vildesmed. Han hade ändå ingen lust att bråka med en jättelik fågelskrämma.

”Vänta nu lite!” sa Frojd ”Jag hörde att ni tänker låtsas vara människa och ge er ut i världen. Vet ni att det är slipstvång på en del ställen? Det är bara jag som kan hjälpa er in där.”

”Han har faktiskt rätt”, svarade Mohäran.

Hon hade varit med om en pinsam händelse på en restaurang i sin ungdom.

”Ja, ja, vi kanske kan behöva en slips. Men det där stora åbäket kan inte följa med i alla fall”, sa skjortan. ”Vad skulle vi med en massa mögliga och dammiga trasor till? Ut med fågelskrämman i förrådet där den hör hemma!”

”Klassyman, du är inte bara töntig och falsk. Du är dum också!” svarade slipsen. ”Som vanligt bryr du dig bara om ytan och har inget djup. Ska Lumpensten kanske fladdra som ett lakan när ni går omkring? Nä, ni behöver nåt som fyller ut kroppen, för alla kan inte vara vacker utsida. Nån måste göra jobbet därinne också. Det är dem jag har med mig inne i fågelskrämman.”

Den dammiga figuren sträckte stolt på sig nästan ända upp till taket. Mögliga handskar rättade till slipsknuten.

What say you?” frågade Frojd. Han drog ut sin slipsnål och pekade på de andra kläderna med den.

What say you?

När ingen förstod, så sa Frojd att det var utländska. Det kom från en film han sett på bio.

”Det betyder: får vi följa med?” förklarade han. ”Fast lite coolare.”

Det fick de.

Inga kommentarer: