tisdag 18 augusti 2020

6 – Odjuret i Öreflaj

 

Vildesmed funderade så att lädret knarrade när de lämnade svartstrumpornas rum. Han krafsade med pennan i sitt block och strök över gamla anteckningar med tjocka streck. Ute i korridoren stod garderobernas dörrar på rad längs ena väggen. Detektiven tackade stövelknektarna för hjälpen även om han inte hade behövt den. De knarrade lite surt till svar, för de hade hoppats på slagsmål. Istället tänkte de gå och spela klädpoker med kortbyxorna i sommarskåpet.

”Följer du med hem till lådan nu, lilla strumpan?” frågade Ronessi.

Han pussade Fala Bella på sömmen.

”Inte än, älsklingen min. Jag måste hjälpa Happi en stund till. Du kan väl gå hem och städa så länge?”

”Okej, då ses vi sen. Lycka till!”

Fotbollsstrumpan joggade bort längs korridoren.

”Hrmm”, sa Vildesmed och blängde efter honom. ”Ni kanske kan skaffa er en egen skolåda. Ifall ni ska hålla på så där och pussas mitt på golvet, menar jag!”

”Jag tror minsann att gamla dojan är svartsjuk”, skrattade Bella.

Hon ryckte honom i skosnöret så att knuten gick upp.

”Inte alls”, svarade Vildesmed förnärmat.

Han började genast knyta snöret igen. Med dubbelknut för säkerhets skull.

”Ert slafsande stör mitt arbete. Det är hela saken. Din sportstrumpa verkar förresten vara en riktig toffel!”

”Vad ska vi göra nu då?” frågade Happi.

Hon var lite ledsen för att de inte hittat Tornio hos Jantelaget. Faktiskt gled en tår genom sotet som fortfarande täckte henne.

”Först av allt måste vi tvätta oss rena”, sa Vildesmed. ”Så här kan man inte se ut när man polisarbetar!”

Han ledde vägen till sovdelens badrum. Där växte en vit bassäng som en svamp ur golvet vid handfatet. Skon tryckte dit proppen och spolade upp vatten. Happi kände försiktigt efter med tån. Vattnet var härligt ljummet och den stora lampan från Utomhuset sken in genom det flammiga fönstret. Snart plaskade hon och lekte i vattnet, som vore hon sydd till tvättlapp. Vildesmed ställde sig med sulan på det grunda och torkade bort sot med toapapper. Han var ingen badkruka, sa han. Bara rädd om sin skokräm. Fala Bella hade inget sot på sig, så hon badade inte alls. När de andra var klara så blåste hon Happi torr med en fön från badrumsskåpet. Strumpan skrek och skrattade, för det kittlade. För en stund lyckades hon rentav glömma sin försvunna syster. Vildesmed putsade flinten på tån med en trasa från elementet. Faktiskt log han lite åt de skrattande flickorna, men det gick snart över.

”Dags att gå till Mohäran och göra en efterlysning!” sa han och smällde med klacken.

De lämnade en svart rand efter sig på bassängens kant.

 

Mohäran hängde i en av korridorens innersta garderober, alldeles intill klädkammaren. Hon var en mycket gammal yllekappa av blandat garn. I garderoben fanns också några promenadkäppar, golfklubbor och sportväskor med bråte, men inga andra plagg. Det berodde mest på att Mohäran luktade lite konstigt och hade ohyra ibland. Själv var hon märkvärdig och skröt om att ha en egen lägenhet. Hennes tyg var gröngrått till färgen och tjockt som en skosula. Mohäran kom från Italien. Så stod det på etiketten som hon gärna visade för gäster. Italien låg så långt bort att ingen riktigt visste var. Själv hade Mohäran rest överallt. Till och med i Borås hade hon varit. I ena ytterfickan låg i alla fall en plastkasse från ett av varuhusen där. Hon visste det mesta om en massa. Hennes ulliga trådar sträckte sig ut i hela huset, sa hon. De var bara så tunna att ingen kunde se dem. Trådarna berättade allt som hände för henne.

”Jaha, vad bra! Kan tant i så fall berätta vad som hänt med Tornio?” frågade Happi.

Mja, så enkelt var det inte, menade Mohäran. Först måste hon dra i några trådar. Det kunde ta en stund att samla in berättelserna. Happi fick komma tillbaka lite senare för besked.

”Byråchefen på Jantelaget trodde att du kunde efterlysa kläder på nätet” sa Vildesmed. Är det sant?”

”Visst är det sant”, svarade Mohäran.

Hon drog sin galge åt sidan på stången. Bakom henne hängde ett gammal fiskenät.

”Det här är ett modernt fibernät. Känn bara hur starkt det är! Det har släpat genom världens alla vatten. Här har det mesta fastnat genom åren. Jag måste bara leta lite, för det är ganska trassligt som ni ser. Sådant kallas att gugla och är väldigt svårt, så ni får lämna mig i fred så länge.”

Fala Bella var inte imponerad. Hon tyckte att Mohäran mest liknade en gammal säck.

”Det finns ju trådlösa nät nuförtiden”, sa hon. ”De kanske kan ge svar snabbare?”

”Var inte nosig, lilla flicka!” svarade kappan och snurrade sitt skärp. ”Nog har du spets, men skärpt är du inte. Du vill sätta mig på prov, förstår jag. Ändå är du lätt att genomskåda, så tunn som du är! En vän till mig ville pröva det trådlösa modet. Hon föll i bitar när hon gick ut. Det blev väldigt pinsamt.”

Fala Bella skulle svara emot, men Vildesmed gick emellan.

”Vi ska inte slösa din tid”, sa han.

Han rynkade ovanlädret mot Bella så att nylonstrumpan höll tyst.

”Har ni inga ledtrådar att följa upp så länge?” sa Mohäran som också ledsnat på pratet.

”Så klart jag har ledtrådar!” sa Vildesmed. ”Egentligen är fallet så gott som löst. Jag behöver mest din hjälp med några detaljer.”

När de lämnat garderoben, halade skon fram sitt anteckningsblock igen. Han tittade igenom allt han redan skrivit. Happi tjuvkikade. Hon tyckte att bokstäverna mest liknade kråkfötter.

”Dra hela historien, från tvätten tills vi två träffades!” sa han. ”Vad gjorde offret precis innan hon försvann? Du kan ha glömt nån detalj.”

Happi tyckte inte om att kalla Tornio för offret. Ändå började hon lydigt berätta igen. Vildesmed stampade med klacken när Happi beskrev hur hon träffat däcket Rulle i Utomhuset.

”Aha! Det där sa du inte förra gången!” ropade han. ”En sån där plåtmöbel på hjul kallas bil. Jag har själv stampat gaspedalen i botten på dem många gånger. Då är fallet så gott som löst! Du blev alltså bortförd av ett par handskar. De la dig i en hink med såpvatten. Varför berättade du inte det tidigare? Handskarna har förstås stulit Tornio!”

”Jag glömde berätta det”, svarade Happi och tittade ner i golvet.

”Hrmm, vore du inte så fånig så skulle jag misstänka dig också”, suckade Vildesmed. ”Vi söker alltså ett par trädgårdshandskar. Man frågar sig var de kan finnas.”

”I trädgården kanske?” föreslog Fala Bella.

”Det kan man lätt tro”, sa skon och log bistert. ”Handskarna vill i själva verket att vi ska tro precis det. Men som polis råkar jag veta att trädgårdshandskar ofta bor i förrådet. Det som kallas Öreflaj.”

”Jag går inte till förrådet”, sa nylonstrumpan genast. ”Det finns alldeles för mycket damm och skräp där. Och vassa saker som drar sönder mina maskor.”

”Du har rätt, min sköna!” svarade Vildesmed och sträckte på sig så det knarrade.

”Det här är ett jobb för segare läder. Stanna du med din fjomsige fotbollsfjant. Jag och lillstrumpan här söker upp faran!”

”Fast jag vill inte heller bli smutsig igen!” sa Happi.

Hon tyckte att två tvättar på ett dygn kunde räcka.

”Du behöver inte vara orolig! Nu är det tvärtom vi som ska tvätta den här smutsiga byken”, svarade skon. ”Du får krypa in i mig om det blir farligt. En sko som jag skyddar både mot fukt och kyla. Jag är inte ens rädd för regn, för alla polisskor sprejas mot sånt.”

 

Vildesmed och Happi lämnade Inomhuset genom bakdörren. De gick över altanen på några sjungande brädor som Vildesmed kallade för trall. Happi red i hans fothål. Hon hade hatten Fedora uppe på tån. De hoppade från sten till sten och vadade sista biten genom grönt mattludd. Skon sa att luddet kallades gräs. Det växte så att det måste klippas hela tiden. Därför hade dammsugaren i Utomhuset inbyggda knivar. Det var svårt att förstå. Å andra sidan var allt främmande under den stora gula lampan. Happi hade aldrig vågat gå ut själv i Utomhuset. Där kunde en liten strumpa lätt blåsa bort eller ramla ner i ett hål. Vildesmed skrockade bara åt hennes ängslan.

På en spånplatta utanför dörren till förrådet hade nån skrivit Klubbhuset Öreflaj. Det var tydligen skjulets namn. Vildesmed petade med tån försiktigt upp den stora, blå dörren som redan stod lite på glänt. Innanför var det mörkt. Luften liksom flöt runt i en damm av damm. Dörren försökte genast stänga sig igen. Huset ville tydligen vara i fred, men Vildesmed fick skon emellan. Happi lutade sig fram och kikade in. Bråten och smutsen i förrådet var minst tusen gånger värre än i klädkammaren. Väggarna hade inga tapeter utan var nakna brädor.

”Ska vi verkligen gå in där? sa hon.

”En sko måste göra vad en sko måste göra”, svarade Vildesmed bistert.

Fast han såg inte helt övertygad ut. Han hade varit nästan överallt, fast aldrig tidigare i förrådet Öreflaj. Innan de gick in la Vildesmed ett vedträ i dörrspringan. Då skulle de snabbt kunde sticka om det blev ännu otrevligare.

”Några säger att saker från Inomhuset går till förrådet för att dö!” berättade skon när de passerade en trasig köksstol. Det lättade inte precis upp stämningen.

Krukor, korgar och verktyg var överallt staplade i högar. Här och där låg tygbuntar av vitt och luftigt tyg. Tyget var vårkläder till blyga uteväxter, sa Vildesmed. Men det kunde inte prata, eller så ville det inte. Mest av allt satt det spindelnät överallt. Men näten var varken vackra eller tunna som i Innanhuset. Istället var de fulla av damm och liknade mest grått flanelltyg. När spindlarna rörde sig i dem, såg det ut som att de bökade under ett täcke.

På en spik mitt emot dörren hängde ett par ridstövlar i en rem. Stövlarna var så gamla att lädret stelnat och spruckit. På skaften stod det Caballero Gran Canaria, med liksom snurriga bokstäver. Vildesmed förstod inte ridiska och visste heller inte vad det betydde. En av stövlarna försökte säga nåt när de gick förbi. Den lyckades bara glappa lite hest med sulan. Enstaka spikar satt kvar som tänder i lädret. Happi och Vildesmed gick närmare för att höra bättre.

Peligroso!” viskade stöveln.

”Vad sa hon nu?”

”Hon är gammal och tror att jag heter Pelle Olsson”, svarade Vildesmed.

Han klappade stöveln på tån.

”Såja, lilla farmor. Det blir nog bra ska hon se! Jag är inte Pelle Olsson, men jag ska hälsa honom.”

Stöveln verkade inte nöjd.

Idioto!” klapprade den ilsket.

Det kunde Vildesmed absolut inte förstå, men Happi tyckte det lät bekant.

Lump … en … sten!” viskade ridstöveln. Sen orkade den inte säga mer.

”Jag tror att den försöker varna oss för nåt farligt härinne”, sa Happi som bleknat i färgerna.

”Vaddå? Du kan väl inte ridiska du heller?”

”Nä, men Lumpensten har jag hört talas om.”

”Lumpensten? Är det nån slags mangel?”

”Nä. Sångerskan brukade sjunga spökhistorier för oss småplagg. Särskilt när vi blev för bråkiga och inte ville ligga still under nålen”, fortsatte Happi. ”Hon berättade om kläder som blivit felsydda och aldrig kunde användas. De slängdes i en korg och skulle brännas. Men istället gick de ihop, jackor och byxor och strumpor och hattar. Tillsammans blev de jätten Lumpensten. De reste sig som en hel kostym och hämnades på sina skapare.”

”Vem hämnades de på, menar du? Jag har aldrig hört talas om nåt sånt fall.”

”Det vet väl inte jag vem de hämnades på? Kanske på händerna som sytt dem fel, antar jag. Händerna tänkte ju bränna dem. Jag är inte ens säker på att polisen fick reda på saken.”

”Sånt struntprat”, sa Vildesmed. ”Vi har detektivarbete att göra och kan inte lyssna på sagor. Nu går vi vidare! Hej, hej, farmor! Pelle Olsson kommer säkert förbi snart!”

De gick längre in i förrådet.

”Tjifen, tjifen!” ropade nån från en hängare. När de tittade upp, vinkade en färgglad slips åt dem med sin stora tunga. Eftersom den var sydd av äkta siden så fastnade inte dammet på den. Ändarna såg ändå smutsiga ut.

 

Öreflaj med slipsen Frojd på riktigt

”Känner jag dig?” sa Vildesmed misstroget. Han la handen på sin sprättkniv, för han anade en fälla.

”Det är ju Frojd, ju! Kommissarien skickade mig själv till galgen förra året. Här hänger jag sen dess.”

”Jaha, det är du”, nickade skon. ”Felsägaren Frojd. Det var du som doppade dig i toan och drog spår av bajs på mattorna, så att dammsugaren kräktes. Jag la vantarna på dig. Sen fick rättvisan ha sin gång. Du fick tre års slipstvång, inte sant? Skönt att lagen fungerar, det måste jag säga.”

”Ett rent misstag, tjifen! Eller okej, ett orent misstag kanske. Det var halsen som pruttade sig över toan. Lutade sig över toan, menar jag! Jag hängde bara med. Kunde inget göra.”

”Du hänger bra där du hänger, Frojd. Faktiskt lyser du upp den här trista hålan”, skrattade Vildesmed.

”Men, jag är ju oskyldigt insydd, tjifen! Du kan inte lämna mig här! Jag vet en hel del som jag kan berätta. Bara ni tar mig till Inomhuset igen. Jag kan bli en sån där pisseblåsa. Visselblåsare, menar jag!”

”Du kan ju börja berätta var trädgårdshandskarna har gömt sig härinne”, sa Vildesmed. ”De har klädnypat en strumpa som heter Tornio. Om du hjälper oss, så ska jag lägga ett gott ord för dig i tvättrådet. Kanske kan du rentav få ligga i öppen låda under resten av straffet. Fast bara om fallet blir löst.”

”Ha, ha, du vet minsann hur slipsen ska dras, tjifen”, svarade Frojd.

Han snodde sina ändar i knutar medan han tänkte. Sen lyste han upp så att sidenet glänste.

”Det ligger ett par gamla handskar längst inne i förrådet. Fast de är alldeles jordiga och har inte rört sig sen förra våren.”

”Aha, fallet är så gott som löst!” sa Vildesmed och stegade genast iväg.

”Men glöm inte att hjälpa mig sen, tjifen!” ropade Frojd efter dem.

Det blev allt mörkare och stökigare ju längre in i förrådet de kom. Snart kunde de knappt se vad som varit vad längre. Stolar, bylten och kartonger. Alla var klädda i en tjock lurv av spindelväv och damm. Vildesmed sparkade lite halvhjärtat omkring sig. Moln av mögel och fnas yrde. Happi försökte spana genom dunklet. Det var då hon såg det hemska.

”Lumpensten!” skrek hon.

Den helklädde jätten låg lutad mot en gammal madrass i ett hörn. Vildesmed snodde runt av ropet. Han drog sin sprättkniv i samma rörelse, men var så ivrig att han snavade. Happi trillade ur honom. Vildesmed tappade kniven som for all världens väg och drunknade i dammet. Skon själv rullade runt så att hans nakna sula lyste mot taket. Kanske hade Vildesmed råkat trampa på en pinne eller knuffa till nåt som rasade. I alla händelser fick monstret Lumpensten liv. Jätten knarrade och knäppte. Sen satte den sig långsamt upp. Ansiktet vändes mot dem. Det var en gammal död trasa med mögelfläckar.

Mer hann de inte se, för både Happi och Vildesmed sprang därifrån så fort de bara kunde. De stannade inte förrän under galgen där slipsen Frojd hängde. Luften var svår att andas. De hostade och flåsade och orkade inte springa längre.

”Ha, haaa, haaaaaa!” skrek Frojd.

Han rullade upp sig mot hängaren av skratt. ”Det är ju bara en gammal fågelskrämma därinne! Den är stendöd. Vilka töntar ni är!”

Vildesmed satte tillbaka hatten Fedora som ramlat in i skon. Han knuffade fram henne på plösen och stirrade ilsket upp mot slipsen.

”Du kan hänga kvar där och mögla, din förslipsade flärp! Jag ska berätta för tvättrådet att du hindrat mitt polisarbete. Jag ska be dem lägga till ett år på ditt straff!”

”Jaha, det var väl det jag trodde!” skrek slipsen helt rasande. ”Man kan aldrig lita på en plutt. Jag menar på en plit! Det är väl inte mitt fel att ni är så lättskrämda? Jag försökte bara hjälpa till. Såg ni inte handskarna i alla fall?”

”Det finns inga handskar därinne. Och finns de så kan man inte hitta dem. Och kan man hitta dem så är det ändå inte viktigt. Då har de legat där flera år. De har inte klädnypat Tornio. Kom Happi, så går vi till Inomhuset igen!”

”Men vänta då!” ropade slipsen Frojd efter dem. ”Jag bara skojade. Trädgårdshandskarna som ni letar efter heter Plock och Pinn. De ligger på hatthyllan inne i hallen.”

Illustrationer: Ebba Palmstierna

Inga kommentarer: