tisdag 23 februari 2016

Gúttura för ett rykande slagfält

Nu har jag skrivit text till fem av åtta sånger på Christian Älvestams Svavelvinter-skiva och han har satt musik till två av dem. I ett av fallen fick jag musiken först.

Min ambition är att samtliga sånger ska kunna ha sjungits på Marjura av olika människor och varelser inom romanernas tidsrymd. Det är riktigt skojigt – jag känner miljöerna såpass bra att jag kan skriva texterna från ett annat perspektiv än det som finns i romanerna. Det är är alltså sånger som kan ha sjungits där romanens läsare inte fanns på plats.

Senast var barden Shopachinkas gamla slagdänga Gúttura för ett rykande slagfält på tapeten – ni vet sången där knekten hånar sina offer och gläds åt att ha överlevt ett fältslag, samtidigt som han vet att det snart är hans tur att ledas iväg. Jag tänker mig den klassiska dansen med döden som återges på våra egna medeltida målningar. Christian är lite konservativ när det gäller titlarna så sången kommer förmodligen inte att heta Gúttura, men vi andra vet ju vad det är frågan om. Här ett utdrag, direktöversatt från gammeljori:

Den dräng som i gårdagens solsken drog plogen

nu spricker som frukt av förruttnelse mogen

Den herre som trodde att jorden var hans.

nu leder honom döden i ringlek och dans

Blodet som levde – nu levrar det sig

i kroppar, på krakar som fruktade döden och fruktade mig.

Fortfarande återstår en hel del arbete med både texter och musik, men det är ett kul sidoprojekt!

8 kommentarer:

Magister sa...

Lysande!

Birkebeineren sa...

Låter spännande. Vågar man hoppas på en crurisk kampsång?

Erik Granström sa...

Birke: Finns ju redan:
http://erik-granstrom.blogspot.se/2015/12/kung-ottar-sjunger_29.html

Birkebeineren sa...

Just det...��

Unknown sa...

Kör på, även om genren inte är min grej (hårdrock beskrevs för övrigt i Ring P1 på följande sätt av en farbror som klagade på musiken på radio: "Hårdrock? Det är inte musik, det är dunster från underjorden".

Vore kul med lite specialskriven stämningsskapande musik också till Svavelvinter dvs film-, dataspelsmusikliknande episk intromusik.

/Byrax

Erik Granström sa...

Byrax: Death Metal var inte riktigt min grej heller innan jag började med detta, men nu börjar jag lära mig. Jag ser gärna annan musik också – jag lyssnar själv till allt och tar inspiration från en mängd olika håll, såväl klassiskt, som sånger, spelmusik, pop, jazz, rock, konstmusik och folkmusik från olika håll.

Anonym sa...

Erik; ja, det är inspirerande med musik. Senaste fyndet jag ramlade över är den tyske artisten Thomas Köner som kör lågfrekvent ambient inspirerat av vintrig isolerad miljö...

Har inte djupdykt än (mer än haft några spår som bakgrund till läsandet av Vredesverk) men med skivnamn som Permafrost, Nunatak och Novaya Zemlya kan man nog inte hamna fel. ;)

/Byrax

Erik Granström sa...

Just avslutat ett utmanande arbetspass där Christian sitter i sin studio i Skövde och spelar in och jag vid min dator i Uppsala. Vi kommunicerar via chatt.

C: Den här raden måste sluta på ett enstavigt ord
Jag: OK, vänta lite – måste ändra rad 3 på samma sätt i så fall.
C: Kan man säga "lava" istället för "magma"?
Jag: Fast det heter ju magma innan det kommit ovan jord. Någon kommer säkert att gnälla.
C: Lava rullar bättre på tungan.
Jag: Hörde du vad du just sade? "Lava rullar bättre på tungan"
C: Va? Ha, ha.

etc