lördag 11 oktober 2014

Grotebelia och Demens

Se här en purfärsk bild av Daniel Falck föreställande Grotebelia och dolken Demens sedan de utmanat Robur Rödvad på smickelbräde i romanen Svavelvinter.

Förebilden till Grotebelia är ett gammalt foto på min yngsta dotter Maja. Hon är också min egen förebild till Grotebelia i romanerna. Maja klämde dit Like nr 1500 på Fria ligans Facebook-sida och som belöning föreslog jag denna bild till spelets nya världsbok som kommer i november. Ligan köpte idén och bilden blev riktigt bra tycker jag.

Demens baseras på en 4000 år gammal statyett från Sumer.

10 kommentarer:

Jonas Nordgren sa...

Riktigt snyggt, men hon ser rätt elak ut...

Fredrik Kjällbring sa...

Blev bra tycker jag. :)

Tobias sa...

Hon är faktiskt inte alls så långt från hur jag föreställde mig Grotebelia i böckerna. (Förmodligen är det för att du så många gånger har nämnt att hon är baserad på din dotter, hjärnan bygger upp en bild framför sig när man läser.) Jag tycker hon ser mer fräck och självsäker ut än elak.

Erik Granström sa...

Tobias: Jag instämmer. Det är lite Sjörövar-Jenny över hennes uppsyn:

"Und man sagt: Was lächelt die so bös?"

Anonym sa...

Snyggt. Men Demens gillade jag bättre som han var tecknad i äventyret från 80-talet.

Jonatan

Anonym sa...

Bilden passar utmärkt som den Grotebelia jag sett före mig efter att ha läst romanerna. Demens har jag alltid gillat och så även den avbildningen som finns i gamla Svavelvinter, därför blev jag överraskad över hur bra jag tyckte denna nytolkning passade. Hann också göra kopplingen till Sumer och gamla civilisationer innan jag läste att så var fallet. Mycket bra!

/Birke

Erik Granström sa...

Jag gillar egentligen både den gamla och nya versionen av Demens och tycker bara det är roligt med olika tolkningar.

Sanningen att säga är jag i valet och kvalet att väcka upp honom i sista boken eller ej. För närvarande lämnar jag det en smula därhän beroende på hur annat utvecklas i berättelsen. Intrigmässigt skulle det vara ganska enkelt att väcka honom och han finns på plats, men frågan är om han behövs och tillför något. Det finns redan ganska mycket folk i rörelse på Marjura. Vi får se.

Fredrik Kjällbring sa...

Låt Demens ha en (liten) roll! En levande dolk är så pass bra idé att den kan gott få lite plats. :)

Anonym sa...

Ifall du lämnar Demens i Trakorien kanske några äventyrare eller äventyrskonstruktörer kan hitta honom vid en senare anledning? ;)

/Birke

Jerry sa...

Också jag är pro Demens. Det skulle kännas som en kapad lös tråd att inte ha med honom. Han behöver closure. (Tycker jag nu. Men om du inte saknar honom i berättelsen är ju sannolikheten stor att inte jag heller skulle göra det.)