söndag 16 januari 2011

Arhem i lågor

Jag deltar i arbetet med det nya rollspelet parallellt med redigerandet av Slaktare små. Jag och Tomas Härenstam utformar som bäst ett introduktionsscenario. Målet är att allt ska finnas färdigt så att den som är nyfiken på spelet direkt ska kunna börja testa reglerna på välkänd mark.

Valet har fallit på att använda staden Arhems sista dagar som introduktionsscenario, dvs det som avhandlas i slutkapitlen av romanen Svavelvinter. Faktiskt tycker jag att detta har visat sig vara en mycket bra idé. Parallellt med själva spelet och introduktionen till reglerna så får man nämligen flera saker på köpet:

* en upptakt till det "Nu" som vi definierade för spelet och som just sammanfaller med svavelkolonins fall
* en karta över och beskrivning av Arhem som för många redan är bekant mark
* spelvärden för flera viktiga personer såsom Praanz da Kaelve och Robur Rödvad att använda även i andra sammanhang. Eftersom dessa personer är ganska välkända blir de också bra exempel på hur man gör rollpersoner
* en introduktion till den politiska krisen i Trakorien
* möjlighet att själv brodera ut med inslag från romanerna eller de gamla spelen

Min huvuduppgift har blivit att utforma de sex färdiga roller som erbjuds spelarna, presentera dem med övertygelser, erfarenheter, mål, kriser etc medan Tomas fyller på med ramverket och gör anpassningar så att beskrivningarna stämmer med reglerna. En särskilt spännande uppgift har varit att finna beröringspunkter, beroenden och potentiella motsättningar mellan rollerna så att de får anledning att interagera i scenariot. Jag har förstås utgått från romanen men även lagt in en del nya kopplingar och situationer som jag tyckte blev riktigt spännande. Därtill kommer en mycket kort beskrivning av alla kringpersoner i staden.

Vi bör vara klara inom någon månad och låter förmodligen några grupper testspela scenariot.

8 kommentarer:

Medusa Games sa...

När tror du att vi vanliga dödliga kan se Trakorien-rollspelet?

Föresten, kommer det att heta Trakorien-rollspelet eller filar ni på ett annat namn?

Kosta sa...

Bra fråga där - och jättekul att höra om introscenariot födelse. Låter bra med Arhem som start. Där har vi varit.

Erik Granström sa...

Tanken är att spelet ska komma ut under våren några veckor före romanen Slaktare små.

Namnet är inte fastslaget men något som innehåller igenkänningsorden Svavelvinter / Trakorien lutar det åt.

Magnus sa...

Det här är helt enormt efterlängtat. Mina barn ska snart bege sig till Marjura för första gången och det enda mina barn (7 och 9) pratar om nu är rollspel. Vi spelar nu gamla DoD, frågan är hur pass barnvänligt systemet är i Trakorien rollspelet?

Nils L sa...

Jättekul att det går framåt med sådan fart!

Jens sa...

Har börjat damma av mina gamla spel från Äventyrsspel. Vi har spelat rollspel sen 80-talet. Spelade Svavelvinter när den kom. Men jag var på tok för ung för att förstå den. När fortsättningen kom hade jag inställningen att egenskrivna äventyr anpassade för spelarna var det som höll bäst kvalitet. Så vår grupp missade hela konfluxen utan att fatta någonting. Sen någon gång på mitten av 90-talet övergav vi Äventysspel för AD&D, men vi gillade inte systemet och började spela Eon när det kom ut. Nu har vi haft ett långt uppehåll och livet har förändrats för det flesta i vår grupp, med stadiga förhållande och barn. Men vi vill spela igen! Jag tänkte först gå tillbaka till Drakar och Demoner för att det finns så många ospelade äventyr. Idag kan jag inte ha min gamla inställning till egenskrivna äventyr för det skulle inte bli något spelande helt enkelt. Men efter att tittat i reglerna känns de rätt gamla och inte så inspirerade. Men det är glöd i många av äventyren och jag har kikat lite på Svavelvinter som jag möter med andra ögon idag. Nu när jag har surfat runt en del så upptäckte att ni håller på med Trakorien efter att ha läst på bloggen Piruett (där det fick goda recensioner). Ser att det verkar närma sig speltest. Finns det någon changs i hela världsrymden att vår spelgrupp skulle kunna få speltesta?

jens.go.game[at]gmail.com

Jonas sa...

Hej,
Nu blir det kanske något orelaterad, men hittade inget annat "forum".
I och med ny-releasen av svavelvinter i pocket form, finns boken att införskafa elektroniskt? Jag köpte boken då den släpptes 2004 men den ligger och dammar hos mina föräldrar i Sverige, medans jag kvider strax utanför London, något så fruktansvärt sugen på att läsa boken igen!

Erik Granström sa...

Jonas: Boken har faktiskt funnits som e-bok hela tiden, men då får man förstås köpa den. Annars kostar ju pocketen bara drygt 40 spänn så det blir nog enklast och billigast att köpa den. Annars vet jag inte hur man skulle göra.