måndag 23 januari 2017

Tillbaka till rötterna!


Orvar Säfström publicerade i slutet på 2016 en bok med Nisse Gullikssons skisser och bilder till Äventyrsspels ursprungliga rollspel. Boken gavs ut av Fria ligan, firman bakom Svavelvinterspelet, och finansierades genom Kickstarter. Eftersom man drog in en hel del pengar, så nådde man extramålet att ge ut ett rollspel i bildernas anda.

Jag har nu blivit inbjuden till produktionen av detta spel och sitter som bäst och funderar på världens utformning. Det är riktigt roligt att komma in på ett så tidigt stadium där väldigt lite ännu är spikat – exempelvis titeln.

Det här ska bli ett fantasyrollspel i den gamla traditionella skolan ganska långt från Trakoriens mer sofistikerade renässansvärld, men miljön är mig mycket bekant eftersom det var där jag själv började.

Min ambition kan sammanfattas med Viktor Sjklovskijs ord från 1917: ”att främmandegöra det alltför bekanta” – dvs att hitta nya, skruvade stigar genom välkänd terräng.

Lägesrapporter kommer!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Ojojoj, vad bra detta kommer att bli!

/Byrax

Örtmästharn sa...

Nu ser jag verkligen framemot "Gulliksson"-spelet. Det här blir bra.

Lejonel sa...

Jaaaa! Ehum... Jag menar "Vad roligt!"

Ser fram emot slutprodukten och resan dit, i den mån vi får följa med! :)

Anonym sa...

Alla dessa tidsfällor! Som vanligt gör regeringen ingenting :)

sturm sa...

Hur kul som helst! Lycka till! Kommer definitivt att köpa slutprodukten...

Anonym sa...

BRP-systemet, BRP-systemet, BRP-systemet! :D

Lejonel sa...

Tror att det är uttalat att det kommer att vara en M:0 klon, men jag kan minnas fel.

Om det finns möjlighet att spela ankmän (de är ju så härligt klassiska!) så är lyckan total för egen del! :)

Anonym sa...

Även om huvudtanken med spelet väl är att få återuppliva 8o-talsfantasyn (Nisse-orcher mm), tycker jag att det vore hur coolt som helst om det även finns influenser från Argonds närmast mytiska förhistoria som bas till NG-settingen. Tänk dekadenta högkulturer i södern (Crurerna på Yndar), Marjura innan Kmeards ankomst, Jorpagnas fall, kompletterat med historiska nedslagsscenarion utspelandes i Trakoriens förhistoria t ex fighten mot Laabnes grå eminenser, onda måndyrkande kannibaler på Kargom, intriger kring vävarsektens bildande, röjet när Jagarnatha fintades osv.

Tänker old school fantasy a la Clark Ashton Smiths Hyperborea/Zothique & Howards Hyboria, filtrerad genom Granströmsk idérikedom. Ta gärna en titt på det dansken Thulsa skrivit till Xoth, inspirerat av gamla mästare - scenariorna (t ex Spidergod's Bride and other tales) är för övrigt bland de bästa jag läst.

/Byrax

Erik Granström sa...

Byrax: Jag håller med om att ett vulstigt Zothique-Yndar-Jorpagna-Traxilme-rollspel låter lockande, men det är nog inte det här spelet.

Erik Granström sa...

Byrax igen: Jag har faktiskt lekt med tanken att skriva en samling noveller med Uroborens olika livsfaser genom historien och då kanske försöka få språket att spegla tiden.

Magister sa...

Underbart! (Både spelet och den tankelekta novellsamlingen om Uroboren)

Anonym sa...

Finns fortfarande planer på att få in ett regelsystem som Zonen i Mutant år noll där världen dynamiskt går att slumpa fram?

Jens Go Game

Erik Granström sa...

Jens GG:

Jag vet inte riktigt och känner heller inte till Mutants regler, men tanken är att göra spelet modulärt så att konkreta äventyrsplatser kan placeras in på valfria platser av spelgruppen. Rent konkret är inte så mycket bestämt än, utan vi ska träffas och prata under våren. Reglerna är dock varken min grej eller mitt intresse.