lördag 21 februari 2015

Vikter, mått och hastigheter


Jag har funderat på om det vore en bra idé att lägga en tabell över enheter för trakoriska vikter och mått i den sista romandelen, i anslutning till personregistret. Jag försöker vara hyfsat konsekvent vad gäller sådant samtidigt som jag försöker emulera situationen i äldre tider: att mått kunde vara ungefärliga och inkonsekventa och att samma beteckning kunde variera mellan kulturer och städer. Min grundregel är att trakorierna är mycket noga med allt som har betydelse för handel och affärsuppgörelser men mindre noga med "bruksmått". Här är några exempel som används i böckerna:

Längdmått
Trakorisk mil = 1800 m
Pilskott = 250-300 m
Spjutkast = ca 40 meter (avstånd)
Replängd = ca 30 meter (längder)
Dubbelsteg = 150 cm (bara om sträckor som kan vandras eller stegas)
Aln = 60 cm
Fot = 30 cm
Famn = 180 cm (bara i djupled och om längder av rep, tyger, nät och liknande som kan mätas med famntag)

Volymer
Tunna = 150 liter
Skäppa = 25 liter
Kanna = 2,6 liter
Stop = 1,3 liter
Balar = så mycket av en buntad handelsvara som kan bäras av två stuvare

Vikter
Skeppspund = 170 kg (mått för skeppslaster)
Markpund = 8,5 kg
Skålpund = 425 g

Vad tror ni om saken?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra mått. En grej jag gjorde i vår kampanj när en av spelarna skulle låna pengar var att improvisera ett komplicerat, och avsiktligt oöverskådligt, system för ränta och avgifter. Kanske kan man tänka sig särskilda namn för olika räntesatser som inte alls hänger ihop logiskt. Typ, 1 Krona=3% ränta på 27 dagar, 1/2 Krona = 1,5% ränta på 4 dagar. Allt för att förvirra och lura den som normalt inte lånar pengar.

Mats

Erik Granström sa...

Mats: Låter trakorisk och bra. Det kan ibland vara svårt att bortse från vår internationella och rationella tid, men det finns många spännande historiska källor att låna från (vilket jag gjort ovan).

En sak som ofta förekommer i rollspel är att man kan växla kopparmynt mot silvermynt mot guldmynt i fasta kurser. Jag har istället försökt att göra dessa till tre olika valutor i Trakorien där guldmynt bara används i stora överföringar mellan furstestater och liknande, silver mellan köpmän och koppar på marknader om man inte byter tjänster och varor. Jag tror att en "vanlig" människa med ett guldmynt skulle arresteras och utredas ganska bryskt.

Anonym sa...

Tycker jag låter som en god idé. Det brukar gå att gissa sig till ungefär vad som avses när man stöter på annorlunda måttenheter men ibland kan det vara lite oklart om isjätten i en text är tre eller sju meter hög med våra mått mätt. Vet man exakt blir det också mer realistisk.

I dina romaner är det också ett pluss att man vet att måttenheterna är genomtänkta och att historiens inneboende logik är ivaratagen.

Det borde ju också passa utmärkt med det trakoriska för om man inte vet vad som är rätt hur skall man då kunna fuska framgångsrikt? :)

/Birke