tisdag 3 juni 2014

Transgenre

Rollspelet Svavelvinter kom ut 2012 och såldes snart slut. Fria ligan har sedan dess givit ut spelbokens regeldel igen och till hösten är det tänkt att andra halvan ska komma ut med en ny beskrivning av Trakorien, uppdaterad enligt romanen Vredesverk. Jag och Jerry Lasota, glimmertvillingarna från Lojalisternas tid, arbetar som bäst med texterna. Mitt åtagande i sammanhanget är, förutom att granska nya texter som sakkunnig, att dels skriva en ny intronovell, vilken ska ersätta den första utgåvans "Berättelser i kryptan", dels att skriva ett nytt äventyr som ska ersätta "Arhems sista dagar".

Efter lite diskussioner hit och dit har vi nu enats om en lösning som jag tycker är både praktisk och spännande: Jag skriver introduktionsnovellen som ett kapitel till den kommande romanen Vanderland. Min tanke var hela tiden att belysa vad ransarderna har för sig på Saphyna när inte Vredesverk är på plats, och eftersom detta hur som helst måste in i nästa bok så slår jag två flugor i en smäll och tjänar tid i romanskrivandet. Kapitlet bereder scenen inför händelser som sedan kommer att utvecklas i boken. Samtidigt bjuds läsarna på ett tidigt smakprov som förhoppningsvis retar aptiten. Min förlagsredaktör har godkänt saken vilket är ytterligare ett bevis för det goda samarbetet mellan parterna. Som ytterligare gränsöverskridning kliver en person från spelmodulen Lojalisternas tid in i handlingen och kommer sedan att vara med i Vanderland.

Vad gäller äventyret går trangenrifieringen i motsatt riktning, såtillvida att en scen från Vredesverk plockas upp och spelarna får agera det som hände sedan romanen gått vidare till annan plats. Jag tror att utmaningen kommer att bli mycket spännande och ett annorlunda äventyr i vilket karaktärerna inte förväntas utföra hjältedåd utan snarare ska ta sig ur en mycket besvärlig situation, där jag hittills listat femton möjliga initiala vägar. Simon Engqvist som lett många Svavelvinter-sessioner på spelkonvent är sakkunnig rörande spelbarheten och bidrar med idéer eftersom han och jag lustigt nog kom på samma uppslag helt oberoende av varandra.

Bilden ovan visar Elric of Melniboné, en av mina förebilder till den ransardiske gripryttaren Mardigan, abomasernas stamledare, som dyker upp i spelnovellen och sedan i Vanderland. Den andra förebilden till samma person är Julian Assange.

8 kommentarer:

Henke sa...

Låter som ett mycket spännande äventyr. Ser fram emot detta och kommer gärna med synpunkter på materialet om det skulle vara intressant.

Erik Granström sa...

Henke: Visst. Jag skriver på det under sommaren så får vi se när det börjar bli klart. Du kanske kan testspela?

Annaklara sa...

Apropå något som inte rör detta inlägg är jag mötte dig även idag. Och du är dålig på att svara på pm via FB. Bara en parentes från min sida!
/Annaklara

Erik Granström sa...

Annaklara: Men du sade inget? Sedan hittar jag inget pm från dig på FB, men jag pingar dig istället.

Henke sa...

Det gör jag så gärna!

Coras Vandraren sa...

Hej Erik!
Jag och mitt rollspelsgäng är en mycket konservativ grupp, som om det vore rollspelspolitik, skulle vi landa på SDs plats. Vi är helt enkelt allergiska mot allt annat än Drakar och Demoner. Jag tror vi spelar igenom ALLA äventyr som Äventyrsspel någonsin släppt väldans många och gånger och det innefattar även Femte Konfluxen serien... som är en serie vi alltid avslutar varje kampanj med.

En stor eloge till allt du har skapat och medskapat!

Att det tog såhär lång tid att sända min eloge till dig, säger ju en del om våran gubbiga och extremt tröga "samhällsbevarande" approach till livet att det är väldigt svårt för mig (och dem) att hålla sig uppdaterad med alla dessa nymodigheter.....

Kommer världsboken vara kompatibel till Hederliga Drakar och Demoner?

Jag ser att du skriver något om den avslutande delen i konfluxsviten.
Gäller detta en sista del I THE Femte Konfluxen?

Finns det någon ytterligare information om Världsboken?

Är Trakorien HELA världen i ditt nya rollspel?

Som du märker har jag (VI) varit inlåsta i en källare på Marjura alldeles för länge för att på något vis ha möjlighet att förstå sig på vad som händer i Trakorien och i övriga världen.

Erik Granström sa...

Coras: Tack för elogen!
Några snabba svar:

* Vad gäller världen så har jag gjort om gamla hederliga Ereb, eftersom det var ett lapptäcke och dessutom innehöll en massa saker som jag inte gjort. "Min" kontinent heter "Argond" men ni känner igen en hel del eftersom jag har behållit namn som jag hittade på i Ereb. Det finns kartor över Trakorien, Argond, Tricilve etc för gratis nedladdning här: http://frialigan.se/spel/svavelvinter/ladda-ner/ (scrolla ner)

* Trakorien är alltså INTE hela världen. Kontinenterna Soluna, Akrogal och Samkarna finns även här liksom den nya kontinenten Olyanda. Världen heter Timatia (efter Tiamat då).

* Världsboken är nog kompatibel med DoD även om ni får översätta de tekniska speltermerna. Vissa länder är som sagt inte riktigt likadana som i Ereb. Vi ska ha ett planeringsmöte nu den 17:e juni men arbetar redan på boken.

* Med "Den avslutande delen i konfluxsviten" menas förmodligen de fyra romanerna. Känner ni inte ens till dessa så är det riktigt illa, och i så fall undrar jag om ni inte suttit instängda i en försluten gravkrypta de sista decennierna ... ;-)

Coras Vandraren sa...

Tackar något oerhört för responsen!

Helt otroliga kartor på hemsidan. Världsboken låter väldigt lockande.

En av oss har visst läst dina böcker fick jag veta nu. Ska nog ploga igenom dem jag med!

Jag tycker du, Blixt och andra gamla D&D skapare borde dra ihop ett gäng och skapa några retromoduler med nytt innehåll för D&D.

Jag menar, Kiss, Rolling Stones och så vidare gjorde väl en "sista" världsturne? (Det gjorde dem senaste jag tittade upp ur, ehm, ja det är nog en gravkrypta!... ;) )

Väntar med spänning på fler moduler!