måndag 2 juli 2012

Investalerna

Jag skriver just ett äventyr med titeln Lojalisternas tid till det nya rollspelet Svavelvinter. Det utspelar sig i Tricilves slum under tiden mellan romanerna Slaktare små och Bladverk (lindrig spoilervarning om ni inte läst Slaktare små). Jag passar på att utveckla miljön eftersom den också ska besökas i nästa roman. I avsnittet om mäktiga grupper har jag just skrivit om Investalerna och tänkte att texten kunde roa och inspirera.

En extra utmaning till er läsare: Identifiera de referenser som finns i avsnittet!


Investalerna
Nya Sfärens fall har sänt konvulsioner genom hela kastykerkyrkan. Det har alltid funnits en spänning och maktkamp mellan kyrkan å ena sidan och kejsaren/Bodâken å den andra. Många är rädda för att Nya Sfärens förräderi ska användas som förevändning för att minska kyrkans makt i stort eftersom orden tillhörde kyrkan. Kastykerkyrkans nuvarande pelarfader Pontimus den gödde är en marionett i kejsarens händer och kan inte agera även om han också delar oron. Istället leder de heliga Investalerna diskreta undersökningar och aktioner med hemligt stöd från många prästsammanslutningar. Investalerna är en mycket respekterad och uråldrig inrättning som åtminstone officiellt står över all misstanke och därför måste vara noga med att inte komprometteras.

Investalernas organisation och funktion
Investalerna är sex utvalda kastykerprästinnor som anses förkroppsliga marknadens essens. De är därför mycket högt respekterade, särskilt av köpmän, och generellt så strikt sakrosankta att det medför dödsstraff blott att förolämpa dem, yttra sig nedsättande om dem eller i synnerhet att skrämma dem. Investalerna får inte själva äga något, ha en släkt, tillhöra någon annan sammanslutning eller ens yttra åsikter annat än inom sitt ämbete. Den högsta investalen är för närvarande en kvinna vid namn Ryndana. Två gånger om året, vid sommar- och vintersolstånd, firar hon ”det heliga äktenskapet” med kastykerkyrkans pelarfader genom ett offentlig samlag på en plattform utanför kastykertemplet i Stenstaden. Eftersom pelarfäder tenderar att bli feta och kroppsligt lågpresterande genom sitt ämbete får ofta maskerade naditscher, manliga tempelprostituerade, vara deras ställföreträdare i akten. De ursprungliga investalerna var en slags orakel för klädesbranschen som vandrade upp och ner för Paramyrgiets boulevard i nysömmade kläder och bedömde det kommande modet.

Hela det kommersiella Trakorien iakttar via marknadssiare noga investalernas humör och uppträdande. Rapporter sprids ständigt med ord som ”investalerna är oroliga / mättade / lugnade” vilket anses ha mystisk inverkan på affärer över hela riket utan att någon egentligen är klar över mekanismerna. En särskilt viktig funktion är att fastställa den heliga efterbörden, dvs den extra avkastning som pengalån och affärer för tillfället bör åsättas. Den heliga efterbörden kallas också ränta, efter slaktarnas traditionella namn på bukens inälvor.

Investalernas tempel med den perfekta marknaden

Investalernas köptempel ligger på Korpåsens högsta punkt med utsikt över stenstaden bortom floden Doklatke. Närheten till såväl slum som finare kvarter anses vara viktig i sammanhanget för att ge en rättvis bild av samhället.

Utanför templet, vars inre endast de sex investalerna får beträda för att vårda köpglädjens heliga eldar, finns en öppen marknadsplats där ett heligt och symboliskt skådespel uppförs varje dag mellan solens uppgång och nedgång. Minst två investaler deltar alltid i skådespelet där man också finner andra stående rollfigurer:
Den lynnige som är symbol för den flyktiga affärslyckan
Illern med sin pälsmantel, en symbol för företagsamhet och affärslist
Mannen på gatan och Den fattige, vilka symboliserar kunder och arbetskraft
Guldmannen med sin sax, en helt guldmålad person som symboliserar valutan. Under varma dagar eller oroliga scener kan guldmannen bli svag eller överhettad inne i sin guldfärg vilket anses vara ett dåligt omen.

Marknadssiare följer noga den perfekta marknadens skådespel där investaler och andra aktörer handlar med symboliska varor såsom tallkottar eller nyfiskade krabbor. Slutsatser dras rörande utsikter för kommers och köpmän kan till och med göra riktiga affärer på scenen där exempelvis en råttsvans kan få motsvara en skeppslast kapsikerpeppar som redan ligger i hamnen fullt synlig från Korpåsen.

18 kommentarer:

Oskar sandström sa...

Väldigt roande läsning!
Investalerna är vad jag kan se en parodi på börsen eller "marknaden", som bland ekonomisidorna i tidningarna oftast behandlas som en faktisk person som måste trugas eller sättas på svältdiet.

Kristoffer Nåhem sa...

Otroligt svårt att identifiera referenser förutom alla krassa och klarsynta träffar på dagens börsbeteende.

Kan riktigt se framför mig scenen med en tidigare naditsch, som via Rynanda fått en bekväm roll och lättsamt leverne som Guldmannen. Det uppstår ettt svartsjukegräl på den perfekta marknaden --> Investalerna blir oense och allmän oro i samtlig affärsverksamhet uppkommer i Tricilve under det närmaste kvartalet...

En investalie verkar vara en mycket intressant person att träffa i en rollspelssejour :-)

Erik Granström sa...

He, he inte illa. Jag avvaktar med svaren utom ett: Guldmannen med sin sax är investeringsbanken "Goldman Sachs".

Kristoffer: bra uppslag!

Gustav sa...

Den fattige= kreditvärderingsinstitutet Standard and Poor's?

Gustav sa...

Sen är ju benämningen investal är lite rolig sammanslagning av vestal (en slags prästinna i antikens Rom) och investering.

Erik Granström sa...

Gustav: Rätt på båda, men Standard and Poor's var faktiskt BÅDE "Mannen på gatan" (som en slags standardmedborgare) och "Den fattige" ;-)

Investal är som du säger modellerat på vestalerna (romerska jungfruprästinnor som var just sex till antalet, i alla fall ett tag) och investering. Ordet investering kommer dessutom av latin investio, vilket betyder "att klä", därav att investalerna började som modeorakel.

Gustav sa...

Den lynnige är ju förstås kreditvärderingsinstitutet Moody's, tänk att det skulle ta så lång tid för mig att komma på! Illern har jag dock inte listat ut än.

Erik Granström sa...

Gustav: Inte illa (iller?) Det mesta är avslöjat men säg till när ni vill ha det sista.

Jonas sa...

Illern är väl då Fitch Ratings då?

Erik Granström sa...

Jonas: Så är det, allt för konkurrensneutraliteten! Fitch är ett äldre engelskt ord för Iller som annars kallas "Polecat".

I övrigt kan tilläggas att:

* "Rynanda" är ett anagram på Ayn Rand, extremkapitalismens egen mamaka.

* Det heliga äktenskapet firades i Mesopotamien som en fruktbarhetsrit - här för att gynna avkastning och till körens taktfasta bolarlagsstämmor.

* efterbörd är moderkakan som följer med den nyfödda varelsen ut, dvs den där lilla extra avkastningen, samt att inälvspaketet verkligen kallas "ränta" på slakterier.


Mina romaner är fulla av den här typen av anspelningar. Idealt ska de tillföra sammanhanget något, vara tvetydiga, användas i oväntat sammanhang och inte vara nödvändiga att avkoda för sammanhanget. Ett som jag tycker lyckat exempel är "profaneten Makulon Nihivelli" där profanet är profanera + profet och själva namnet är en omkastning av Niccoló Machiavelli samt anspelar på makulera och nihilism. Han citerar dessutom anarkisten Bakunin.

Erik Granström sa...

"Kapsikerpeppar" kommer förresten av Capsicum, det latinska namnet på Spansk peppar inklusive paprika, jalapeños, chili etc. Det var ju måttligt listigt men kanske värt att påpeka i sammanhanget.

Guendolin sa...

Anspelningen på Ayn Rand är klockren då jag själv beskrev Kastyke och Kastykekyrkan för mina spelare som "Ayn Rand med sex armar".

Gustav sa...

Gör guldmannen klipp med sin sax? :)

Erik Granström sa...

Gustav: Självfallet! ;-)

markus sa...

Jag trodde de sex investalerna som fastställer den heliga efterbörden var de sex ledamöterna i riksbanksdirektionen. En av deras huvuduppgifter är ju att sätta reporäntan.

Erik Granström sa...

Markus: The more allusions the merrier!

Unknown sa...

Hej! Har precis beställt Slaktare små då mina ögon njöt ohämmat av att läsa den första delen. Tror jag dock bör läsa om den första, då mitt minne sviktar med åldern. Minns med gråtmildhet det fabulösa storverket Trakorien som jag läste som ung spoling. Kommer den återutgivas månne? Vanliga halsningar från en gammal rollspelsräv i Juneköping!

Erik Granström sa...

Hej Joachim,

om du inte läst Svavelvinter på några år så kan det nog vara en bra idé att läsa om den att döma av andras erfarenhet. Dels friskar du upp minnet, dels kommer du förmodligen att upptäcka en hel del nytt när du vet vad som ska hända.

Vad gäller den gamla spelmodulen
Trakorien så finns det en stående avsikt att ge ut texten som faximil, men det är inte prioriterat och har därför en tendens att skjutas upp (illustrationerna har jag heller inget att säga till om). Vet inte om du har sett det sprillans nya rollspelet som kom ut alldeles nyss, annars skulle du säkert ha glädje av det: http://frialigan.se/svavelvinter/