måndag 19 september 2011

Boktävlingens resultat

Tävlingens tio vinnare som vann varsitt exemplar av Slaktare små

59p Pål Toler
42p Mike Wall
42p Pär Eriksson
39p Victor Sjöström
34p Martin Landgren
32p David Skog
32p Gustav Linder
31p Simon Engqvist
27p David Johansson
26p Kristoffer Sundberg
Svar tävlingsomgång 1


1.1 Personal Jesus med Depeche mode. Själv lyssnar jag mest på Marilyn Mansons version.

1.2 Eternal Flame med The Bangles. Atomic Kittens version är alltså en cover.

1.3 Loranga ur Barbro Lindgrens böcker. Citatet var faktiskt lite fel men ganska nära.Svar tävlingsomgång 2


2.1 Ramses II eller Ramses den store. Ozymandias eller Osymandias som är en grekisk transskription av faraons tronnamn User-maat-re Setep-en-re är alltså inte rätt svar även om raderna var hämtade från Shelleys dikt där han använder det namnet. Just därför preciserade jag frågan så som jag gjorde.

2.2 Hingsten Morvarch kunde springa på havsytan. Hästen förekommer i den bretonska legenden om staden Ys som sjunker i havet. Morvarch ska betyda "havshäst" på bretonska. Kung Gradlon flyr på Morvarch ut över havet med den ondsinta dottern Dahut bakom sig i sadeln, men ekipaget blir för tungt och kungen knuffar av Dahut. Om ni hört Debussys stycke "Den sjunkna katedralen" så handlar det om staden Ys. Skeckerna på Paratorna kallar för övrigt Tricilve för e-Ys. Say no more...

2.3 Häxan Baba Yaga eller Baba Jaga reste i en mortel och stakade med en mortelstöt. Jag har hämtat stugan på hönsben från musiksviten "Tavlor på en utställning" som jag lyssnat mycket på medan jag skrivit.
Svar tävlingsomgång 3


3.1 Rätt svar var tarotkort nr 14 - "måttfullhet" (temperance). på detta kort ägnar sig en kvinna just åt att försiktigt hälla vätska mellan två kärl på det sätt som citatet beskrev. Eftersom citatet preciserade att en trollkarl utförde handlingen så fick jag dock godkänna även kort 1 - "trollkarlen" på det sätt jag beskrev ovan.

3.2 Det var filosofen Roland Barthes som skrev om studium och punctum i sin bok Camera Lucida. Lustigt nog så läste jag denna bok långt innan jag visste att Bartes var filosof också. Frågan var lite olyckligt formulerad för jag vet inte om Barthes faktiskt var fotograf eller om han bara teoretiserade om fotografier, men ingen tycks ha hängt upp sig på detta.

3.3 I amerikanernas "great seal" som pryder dollarsedlarna i USA står det e pluribus unum - "en ur många", syftande på att många blir starka tillsammans. Jag tyckte att det passade trakorierna i omvänd form av många anledningar och kan tacka Ola Wikander för översättningen. Knippet med spön har för övrigt liknande innebörd och dyker också upp redan i romanens inledande barnvisa:

Slaktare små går till lammen i mist
En yxa är bunden i knippet med kvist
Svar tävlingsomgång 4


4.1 Rätt svar var Cremona. Legaten Ludenbrand är nämligen modellerad efter Liudprand av Cremona som på 900-talet skrev en krönika just med titeln "Vedergällning" där han läser lusen av det mesta. Det trakoriska rollspelet kommer att ha Ludenbrand som en slags berättare och jag har i romanen plockat rena citat från Liudprands originalkrönika. Ledtråden att svaret finns närmare än ni tror syftade på att jag tidigare skrivit om krönikan och Liudprand på min blogg.

4.2 Albrecht Dührer är förebild till Arvor Salmello. Denne är i sin tur en sammanslagning av skalden Arvor + kurtisanen Salmello från spelen. Dührer var en beundrandsvärd man, men självporträttet gjorde mig genast full i skratt. Monty Pythons hyllning på tyska börjar 4.06 in i detta klipp.

4.3 Det är Modest Mussorgskijs porträtt som är förebild för trollkarlen Kamalkus. En ledtråd i själva frågan var orden "en natt på den kala klippan". Så heter nämligen ett av Mussorgskijs mest berömda verk som bland annat spelas i Disneyfilmen Fantasia. Kapitlet om Kamalkus i boken heter för övrigt också "En natt på den kala klippan". Mussorgskij skrev också den berömda sviten "Tavlor på en utställning" som figurerat i en tidigare fråga.
Svar tävlingsomgång 5 - finalen


5.1 Sagan är Elddonet av HC Andersen. Inte mycket att tillägga

5.2 Det var cyklopen Polyfemos och hans fårflock som åsyftades i denna fråga, ni vet jätten som Odysseus lurade genom att säga att han hette "Ingen". Odysseus stack ut cyklopens öga och smet sedan genom att binda fast sig och sina män under magen på jättens får. Nyckelordet i frågan var alltså "Ingen". Ordet syftar både i Slaktare små och i odyssén på en person i berättelsen - ni får själva se vem.

5.3 Svaret är "Nattmarsch i St Eriks gränd", en av de s.k. Gluntarne, en samling sånger om 1800-talsstudenters öden i Uppsala. "Till rännstenens djup från salongens höjd" är ett direkt citat ur sången.

5.4 Romanen är "Slottet" av Franz Kafka. I denna bok kommer huvudpersonen "K" liksom Praanz da Kaelve till ett slott där absurda händelser inträffar. Några svarade "Processen" av samma författare, men det kan jag inte godkänna eftersom huvudpersonen dels heter "Josef K" och dels inte gör någon "ankomst till en liknande plats" utan befinner sig i samma stad hela tiden.

5.5 Dikten var "Jabberwocky" av Lewis Carroll från en av böckerna om Alice i underlandet. Filmen var "Pimpernel Smith" med Leslie Howard. Jag angav lite olyckligt att filmen var från 1942 när den faktiskt är från 1941. Jag lurades av följande klipp på Youtube. Den scen som åsyftas kommer en minut in i klippet.

14 kommentarer:

brynolf sa...

Tjohoo!

Kristoffer S sa...

Finalen var verkligen ruskigt svår! Just fråga två fick jag ge upp. Jag var inne på det rätta svaret men hade Sofokles Oedipus och en uppsjö ställen i Bibeln som likvärdiga kandidater. Låt mig aldrig leta genom Internet efter en förförd flock igen! :)

I efterhand ter sig svaret, som sig bör, förargligt mycket mer självklart än vad jag upplevde det sent igår natt. "Ingen"... så klart! Jag stirrade mig blind på flocken och förförandet.

Tack för en underhållande tävling!

Victor Sjöström sa...

Grattis till Pål Tolmer! Starkt jobbat.

Henke sa...

Tack för en spännande tävling!

Det känns en aning bittert att falla på mållinjen (förmodligen genom att svara fel företeelse ur rätt berättelse). Det faktum att Slaktare Små nu äntligen finns i butik överskuggar dock denna petitess.

Gustav sa...

Mycket utmanande och rolig tävling! Sällan har mina geniknölar gnuggats så mycket som de senaste dagarna.

Erik Granström sa...

Jag lider själv med alla som hamnade just utanför pallen, men eftersom tio personer tävlade runt strecket efter omgång fyra så var det nästan ofrånkomligt. Nästkommande personer hade alltså poängen 25, 24, 23, 22, 22, 21 och 20...

Pål Toler sa...

Tack för en rasande trevlig tävling!

Ska bli extra kul att läsa boken nu när man har fått upp ögonen för en del av de anspelningar som texten rymmer.

/Pål, som för övrigt verkar ha vunnit en extra bokstav till sitt efternamn också...

David sa...

Underbar tävling! Sånt här borde man ha i morgon-tv istället för trisskrap!

Birkebeineren sa...

Mycket svårt den här gången. Tror jag läste mig genom halva Odysséen innan jag ...valde fel flock! Gissade Kirke och hennes flock av förförda svin. Visste ni hur många flockar som omhandlas av Homeros? Tror att denna miss och ett klantfel i lördags puttade mig under strecket. Men men, så kan det gå! :)

Grattis ni som vann och tack för en mycket rolig tävlig!

David sa...

Jag måste tacka för en rolig och bitvis frustrerande tävling.
Det känns skönt att ingen tog tips av Tricilve och gick över lik.
Svaret till fråga 5.1 fick jag ur en kalle anka pocket. Det måste ta priset som tävlings märkligaste källa.

Grattis till de andra topp 10
/Sydost-David

Anonym sa...

Jag snubblade givetvis på Kafka. Har bara läst en bok av honom. Och det var inte Slottet. Fåraflocken tog jag däremot.

Men det här var en mycket trevlig tävling. Ser fram emot fler!

Carl David Dolata sa...

Stort grattis till vinnarna. Själv har jag dock redan fått min slaktare små skickad i posten, så jag känner mig som en vinnare ändå.

Erik, hur snabbt kom de rätta svaren in egentligen? Var det bara någon timme innan alla "extrapoängen" var tagna?

Erik Granström sa...

Carl David: Nej, faktum är att bara tre personer kom in med alla fem svaren rätt så det fanns massor med poäng kvar när tävlingen slutade. Andra kom däremot in med den lägre bonusen som gällde fyra korrekta svar.

Erik Granström sa...

Sydost-David: Jag fick själv frågan om Odyssén från Illustrerad klassiker som jag läste som barn. Serier ÄR kultur"