onsdag 7 september 2011

Larvatus prodeo


"Larvatus prodeo"
- Jag träder fram maskerad

Här kommer en stämningsfull bild från DiFolternas fältläger Parenkymon i Stromaträsken nära Skuger i Ilibaurien. Ett par scener i romanen Slaktare små utspelar sig där. DiFolterna är spagyriker och dramatiker som med sitt renande av essenser och med sin folkfostrande teater söker rena Ilibaurien från opianderdrogens förbannelse. Om någon tycker att maskerna ser bekanta ut så är det ingen slump; shaguliten Malek Mangus bär en mask just från DiFolternas teater.

“Först när de efter någon timme närmade sig träsklägret Parenkymon trängde månen ur dimmorna för att belysa scenen i all dess ödslighet. Besökarna såg en hel samling olikstora byggnader med spetsiga tak vilande på pålar och sumpholmar. Åldriga tusenrotsträd klöste med sina hänggrenar takspånen på torn och skjul, kanske i drömmar om att återerövra en förlorad avskildhet.”Bilden är gjord av Magnus Fallgren för det nya rollspelet Svavelvinter som kommer senare i höst.

7 kommentarer:

Kristoffer Nåhem sa...

Fantastiskt :-) Jag trodde jag kunde många ord men detta var nytt. Sökte på Spagyriker och fann länkar till denna blogg (2009) samt den här sidan:

http://www.alternativhalsa.se/Spagyriska_ekologiska_ortmedel

Som gediget kostintresserad person upptäckte jag till min förfäran att jag tror på det mesta av effekterna (vitlök, ingefära, blåbär, mm) dock utan att naturläkemedlet genomgått en "spagyrisk process".

Kemist är jag ju. Varför inte bli Spagriker och senare en fullfjädrad DiFolt :-)

Bara åtta dagar kvar plus tid för posten att komma...

Erik Granström sa...

Kristoffer: Jag läste en bok om Paracelsus och plockade upp ordet från honom (liksom ett recept på hur man tillverkar en homunculus!). Det var förmodligen han som myntade det.

DiFolten Gozcana da Skugre förklarar saken i romanen sålunda: På öarna kallar man oss av oförstånd alkemister men vi är inga guldmakare utan föredrar benämningen spagyriker – de som renar och återkombinerar essenser.

David sa...

Riktigt cool bild, maskerna påminner lite om en venedig-mask (Baúta).

Är Stromaträsken och skuggornas träsk samma plats?

/sydost-david

Erik Granström sa...

SO-David:

Nä, inte samma träsk. Skuggornas träsk är för att öka förvirringen omdöpt till Sumbraträsken och ligger som tidigare kvar norr om Malossisjön, men Stromaträsken ligger i Ilibaurien nära staden Skuger. Jag klafsade dit dem mest för att jag ville ha Gobrugda nära DiFolterna och inte i Skuggornas träsk som i spelet. Ett annat kapitel utspelar sig för övrigt i Sumbraträsken.

Nils sa...

Mycket stämningsfull bild och text.

OT: Vilken stad i vår värld skulle du säga ligger närmast Tricilve till sitt "inre väsen"? Jag tänker spontant på Mexico City eller Rio de Janeiro. Kaos, makt, prakt, förtvivlan och överdåd om vartannat.

Roney sa...

Se där, denna bild är fantastisk!

Erik Granström sa...

Nils: Jag har aldrig varit i Rio eller Mexico city, men har alltid föreställt mig Tricilve som Rom och Fontra Cilor som Babylon. Jag har inte varit i de städerna heller.