lördag 26 oktober 2019
Barnbok
Om någon undrar vad jag sysslat med sedan jag höll föreläsningen i Gustavianum den 21 september, så har jag skrivit en barnbok. Jag har haft en idé på gång under några år, och när en barnbokstävling dök upp så gjorde jag slag i saken. Tiden var knapp, så jag tänkte mest se om det var möjligt, och blev lite förbluffad när jag lyckades skriva hela boken på nästan 150 000 tecken under en dryg månad. Nu har jag gott om tid att redigera före deadline. Sedan återstår förstås att se om boken faller förlaget i smaken, men jag har hur som helst haft väldigt roligt och omsatt den idé jag hade. Det innebär att jag snart kan återgå till mitt mer omfattande bokprojekt och kanske ta mig an en planerad expansion till spelet Svärdets sång nästa år.
Dessvärre kan jag inte säga något alls om vad boken handlar om, eftersom manus ska skickas in anonymt, men det hela blev ungefär som jag tänkt mig.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Kul! Grattis till ny genre, eller vad säger man i såna lägen?
Tobias: Det kan man väl säga?
Hej Erik! Stort tack för dina fantastiska böcker som sveper iväg en till en ny värld.
Och grattis och lycka till med den nya barnboken och nya projekt.
Jag skriver här för att fråga om tipps då jag håller på att förverkliga en dröm, skriva en bok och då i fantasy stil.
Värden börjar ta form men jag slits ständigt med hur jag ska planera, prioritera och bygga. Inspireras stort från hur du byggt upp din värld som känns så verklig.
Så får man fråga hur du la upp ditt arbete med skapandet av en helt ny värld?
Åter igen, dina böcker är ett av det bästa jag läst, så stort tack!
Mvh Åsa
Hej Åsa och tack själv för de värmande orden!
Vad gäller det här med världsbyggande så är det nästan ett ämne för en hel bok i sig. Om du bläddrar här i min blogg och söker på ”skrivarbetet”så kommer du att hitta en del användbart.
Några principer som hjälpt mig i all korthet:
* Hämta inspiration från annat än fantasy om det är vad du jobbar med. Historia / politik / sömnad / sagor / gymmande – vad som helst. Inspireras du (för mycket) av fantasy så blir det lätt samma.
* Kombinera olika saker, gärna sådant som inte verkar passa ihop. För Melukha i böckerna kombinerade jag Mayaindianer, sumerer och Pakistan (Melukha är f.ö. en autentisk historisk kultur, men man vet inte vilken). Mina drakar baserades på celler i kroppen och konfluxerna av nya versioner av dataprogram.
* Var på plats i ditt land! Jag börjar inte rita länsgränser eller andra översikter utan försöker se platserna framför mig och sedan bygga ut dem. Det blir lätt dött annars.
* Planera inte för mycket och planera utan att låsa dig. Säg hellre: ”Lärda vid akademin i Sormesia hävdar att” än ”så här ligger det till”. Sormesierna kan ju visa sig ha fel om du vill ändra dig. Jag blir lätt uttråkad som författare om jag vet för mycket, samtidigt som det är bra att ha en planerad stomme. Jag brukar arbeta som en orienterare: jag har fast punkter dit jag ska, men låter mig överraskas i vägval och detaljer under skrivandet.
* Säg inte mer än du behöver, så kan du utveckla vid behov.
* Samla mycket detaljer och idéer utan att oroa dig över hur de passar ihop. Min erfarenhet är att mönster framträder nästan av sig själva när man når en viss komplexitet. Se: https://erik-granstrom.blogspot.com/2016/03/arbetsgang.html
* Lägg ut krokar och detaljer utan att veta vad du ska ha dem till. Plötsligt kommer de till användning. Se: https://erik-granstrom.blogspot.com/2015/07/det-vita-papprets-schack.html
* Försök aktivt att återknyta till sådant du skrivit tidigare och var inte rädd för att hoppa tillbaka i texten för att få ihop det (om det är publicerat så är det för sent). Se: https://erik-granstrom.blogspot.com/2016/03/kontinuitet.html
* Om du har vissa regler i din värld så se till att det finns obegripliga undantag. Så är det oftast på riktigt med saker som faller ur ramen. Ibland växer de till ett fruktsamt sidospår.
* kör du fast, så stånga dig inte blodig eller ge upp, utan backa och se om det inte finns en annan väg.
* Ta dina egna idéer på allvar och behandla dem med respekt.
* Hämta mod i hur lite samtiden alltid har fattat av sitt historiska skeende. Om situationen är förvirrad för dig som författare så är det normaltillståndet i samtiden.
Hoppas att detta kunde ge lite hjälp!
Hej Erik!
Och tackar stort för svar och att du tog dig tid! Det värmde mycket.
Och allt var till stor hjälp. En del har jag tänkt på och mycket var tänkvärt och inspirerande. Läste länkarna du skickade och de gav också mycket mark att stå på.
Världen jag bygger vandrar jag ständigt i, blir nästan ett beroende att varje tid som ges besöka den. Och nu med nya verktyg och tanker reser jag dit för att fortsätta bygga min dröm.
Stort tack för kloka ord om massvis med inspiration!
Skicka en kommentar