torsdag 20 augusti 2015

Citat eller icke-citat


Jag citerar som ni vet ganska mycket i mina böcker. Därtill förvanskar jag medvetet citat men kontrollerar då ursprungslydelsen för att veta vad jag gör och varför. Detta finns redovisat i mina noter som kanske publiceras någon dag. Om citatet härstammar från ett språk jag hjälpligt kan tyda (dvs. engelska, tyska eller spanska) så försöker jag gräva fram ursprungslydelsen och fundera över översättningen. Exempelvis översatte jag Richard Dehmels dikt "Verklärte Nacht" från tyska när jag skrev kapitlet "Alkurians allians" i Slaktare små, liksom spanska repliker ur Tirso de Molinas pjäs "El Burlador de Sevilla" (förebild till Don Juan) vilka sedan Nekromorbus använder i Svavelvinter.

Något jag irriterar mig orimligt mycket på är när folk droppar citat på exempelvis FaceBook utan att uppge källa, dvs inte bara den förmente upphovsmannen utan också var citaten står att finna. Ganska ofta är dessa citat felaktiga. Min vän, arkeologen Robin Iversen, förklarade att fornfynd lyfta ur sitt sammanhang i princip är värdelösa. Detsamma gäller för min del citat.


Igår läste jag exempelvis följande, tillskrivet Nietzsche:
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

Jag letade och fann en uppsjö av delningar på nätet, men ingen källa. Som det förefaller sade aldrig Nietzsche detta. Lustigast / mest irriterande är den uppsjö av uttolkare och besserwissrar som flockas. En person utläste N:s sympati med galningar eftersom han själv höll på att bli galen – något jag aldrig tror N skulle uttrycka, för sentimental var han inte om än mycket annat. På en FB-sida tillskrevs samma citat den eminente George Carlin vilket renderade minst femtio påhopp om obildning eftersom detta ju är Nietzsches ord!

Ett annat citat jag förgäves försökt belägga, tillskrivet Sartre alternativt Viktor Frankl, är följande:
"There are two ways to go to the gas chamber, free or not free"

Jag tror att detta citat förekommer något förvanskat i filmen "The Box", som i stort handlar om människans ansvar för sina egna val med tydligt tema från Sartre. Har dock inte lyckats belägga det.


UPPMANING:
Ge era exempel på berömda men falska citat!
Den som sedan kan belägga ett påstått falskt citat får extrapoäng.





26 kommentarer:

Oskar sandström sa...

Att felcitera Voltaire har väl blivit något av en folksport. Mig veterligen ligger han inte bakom "Jag delar inte dina åsikter men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem"

Erik Granström sa...

Oskar: Helt korrekt. Som du ser ligger Nietzsche bakom det också ;-).
Skämt åsido tycks citatet ha uppkommit i en biografi om Voltaire från 1906.

Elysseus sa...

"Ingen privilegierad grupp i historien har övergivit sina privilegier frivilligt" tillskrivet Martin Luther King, av förespråkare för drastisk kamp mot förtryck och diskriminering.
I själva verket skriver han "sällan". Argumentet handlar inte om att de förtryckta behöver gå ut i oförsonlig kamp och erövra sina rättigheter i oförsonlig strid mot de privilegierade, utan riktar sig snarare till de privilegierade själva. Jämlikhet kommer inte att hända självmant, utan det är var och ens plikt att ta aktiv ställning mot sina privilegier. Ungefär så.

Leif Eurén sa...

"Great minds discuss ideas;
average minds discuss events;
small minds discuss people."
är ett av mina favoritcitat, och det tillskrivs oftast Eleanor Roosevelt. Men hur det ligger till med vem som faktiskt myntade citatet är oklart. Det är just därför jag använder beteckningen "tillskrivs".

Björn sa...

Inget ändå starkt som Okunnighetens hat mot visheten - Galileo Galiei

Aldrig hittat källan...

Patrik Centerwall sa...

Ett liknande exempel är Bosse Parneviks dikt Invandrarna som oftast inte återges i sin helhet och dessutom brukar tillskrivas Tage Danielsson. Parnevik har dock sagt att han tycker det är smickrande att folk tror att det är Danielsson som har skrivit dikten så det får väl anges som en förmildrande omständighet.

Peter Mikkelsen sa...

America was built on speed. Hot, nasty, bad-ass speed - Eleanor Roosevelt, 1936

Jag vill ju så väldigt gärna tro att detta är ett verkligt citat... (Från förtexterna till Adam McKay/Will Ferrell-biffen "Talladega Nights")

Socialist Simon sa...

Min favorit är "Jag avskyr din rätt att leda och fördela arbetet och är beredd att bygga en Golem av kött för att mörda dig!"
/Henrik Johansson

Roney sa...

Denne verkar ha hittat källan till citatet:

http://www.samefacts.com/2009/07/everything-else/bleg-quotation-source/

Själv trodde jag att det var en översättning av en Jan Stenmark-serie... det kändes verkligen som något han skulle kunnat gjort.

Erik Granström sa...

Roney: OK, Henri Bergson kommer nära. Samtidigt ska väl ett citat vara ordagrant, annars är det inget citat.

Fredrik Kjällbring sa...

"Detta skall hädanefter bliva min musik" sade inte Karl XII när han hörde kulorna vina kring huvudet första gången. Det var Voltaire som satte det i hans mun.

Erik Granström sa...

Fredrik: Då kan ju Voltaire gott ha det!

"Och sen med en ovänlig min, tryck remmar'n mot hans trut!"
/Nästan Bellman

Robin sa...

Jag har aldrig påstått något sådant!

...eller, jo, det har jag.

Bästa är väl i min mening "Elementärt, min käre Watson" som på något sätt ses som själva essensen av Sherlock Holmes, trots att Holmes aldrig säger det i novellerna/romanerna (citatet är i stället från en klumpig teaterpastisch).

Erik Granström sa...

"Play it again, Sam!" sägs heller aldrig i filmen Casablanca efter vad jag minns.

Robin sa...

...även Hanns Johsts "Wenn ich Kultur höre ... entsichere ich meinen Browning!" har stoppats i många andra nazisters mun och dessutom förvanskats.

Anonym sa...

Albert Einstein, "if the bee disappeared off the surface of the globe, man would have only four years to live".

Kan inte tänka mig att Einstein skulle sagt något så dumt. Gräs (vete etc) är ju inte beroende av insekter för pollinering. Är biodlare btw
Mats Å

Erik Granström sa...

"There is no honour among thieves."
Shakespeare

I Henry IV, act II, scene II säger Falstaff: "A plague upon't, when thieves cannot be true to one another!". Det är nog det närmaste man kommer.

Å andra sidan ska Walter Scott och Cervantes ha hävdat motsatsen i sina texter.

Jakob sa...

"Elementary, my dear Watson!"
Detta sägs inte vid något tillfälle i böckerna om Sherlock Holmes, enligt Mattias Boströms bok om detektiven.

Krumelurfilur sa...

En närliggande sak som jag stör mig på är när ett skeende blir återberättat och tolkat på ett felaktigt sätt.

Ett exempel är att Einstein skulle ha haft dåliga betyg, något som används för att "påvisa" att genialitet inte kräver studieflit. Detta stämmer inte alls (åtminstone inte för Albert som hade toppbetyg i matte och fysik), och är troligen ett missförstånd i och med att betygsskalan "vändes" ungefär då Einstein tog examen (så att betyg "1" blev det högsta istället för det lägsta).

Ett annat exempel är myten om den ryska rymdblyertspennan - jag bemödar mig inte med att berätta hela historien, men man hittar den lätt med en googling, exempelvis här:
http://www.scientificamerican.com/article/fact-or-fiction-nasa-spen/

Erik Granström sa...

Magnus G: Instämmer i detta. Sedan finns alltid en frestelse att falla för en förklaring som är enkel, lättfattlig och kan tillämpas brett. Det ligger nog i vårt sökande efter "Grand narratives".

Anton sa...

Under gymnasiet fick vi i klassen höra följande citat uppläst av vår lärare, och vi ombads gissa vem som sagt det:

"Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare. "

Läraren överraskade oss när vi fick reda på att det var Sokrates som låg bakom detta. Andemeningen är intressant då det handlar om att reflektera över huruvida folk i alla tider (2400 år) sagt att det är på väg utför med ungdomen. Tänkvärt tyckte vi.

Dock är det inte Sokrates som ligger bakom citatet ovan.

http://www.faktoider.nu/sokrates.html

Erik Granström sa...

Anton: Jag trodde att det var Cicero eller kanske någon Seneca, fast det är förmodligen också fel.

Anonym sa...

Jag har ett kompendium till en vetenskapsteori kurs, av alla ställen, som inleds med ett citat av en känd filosof och som alla mina efterforskningar pekar på är falskt. Det kan förstås vara ett väldigt subtilt test av läsarens kritiska tänkande, tyvär tror jag att det bara är en för slapp syn på humaniora. /ttias

Anton sa...

Från påstådda citat av 2400 års ålder till nutida. Det cirkulerar just nu ett falskt citat av Angela Merkel som i svensk översättning lyder:
"Kunde vi rädda bankerna så kan vi rädda flyktingarna".
Mycket tyder dock på att hon inte uttryckt sig så*. Hennes uttalande i engelsk översättning lyder:
"We have many examples where we showed we can respond. Remember the bank rescues. During the international financial crisis, the federal and state governments pushed through the necessary legislation in a matter of days."

Tack till Rasmus Fleischer som driver bloggen copyriot.se, där frågan togs upp häromdagen.

* Vad folk inte har sagt är av förklarliga skäl rätt svårt att leda i bevis.

Erik Granström sa...

Anton: Det är sant att man knappast kan bevisa vad folk inte ha sagt, och därför tycker jag att man måste vända på bevisbördan: Den som hävdar ett citat bör kunna hänvisa till en acceptabel källa som kan granskas. Just detta förefaller vara mycket svårt eftersom väldigt många ansamlingar av citat på nätet inte listar källor ens när dessa är välkända – som om autenticiteten skulle vara ointressant:

"Vadå, det här lät väl klokt! Någon måste ha sagt det!"
Mark Twain på Twitter

Olle Ohlsson sa...

Ett av de mest spridda felciteringarna är väl att Einstein skulle ha sagt att definitionen av galenskap är att upprepa samma handlingar flera gånger och förvänta sig olika resultat. Jag läste en krönika om det citatet för ett tag sedan och det finns inga belägg för att Einstein ska ha sagt det. Det förekommer dock i en roman från 1983 och det är även då citatet börjar spridas.

Fast den största är väl "jag tänker, alltså är jag" som Descartes inte har skrivit någonstans.