fredag 12 juni 2015

Gjutenheims Utgård

Jag har just avslutat ytterligare ett kapitel som gavs ovanstående titel. Gjutenheim är de marjuriska isjättarnas övergivna by på berget Baletind vilken läsarna får besöka, Utgård kallas storthulens hövdingagård. Namnet har byn fått av att husens stommar gjutits av basaltlava släpad från Thulerbergens vulkaner medan taklaget är bröstkorgar från valar på vilka mammutbetar och jättevitmossa lagts.

På bilden en illustration med jätte i utkast av Gustaf Ekelund till Svavelvinterspelets konfluxmodul.

I Gjutenheim finns isjättarnas ornamenterade och guldmålade brudsläde Bukantoren. Jag har modellerat den efter dogen av Venedigs praktgalär Bucintoro varifrån man årligen offrade en guldring för att fira stadens bröllop med havet. Vilken roll farkosten spelar i romanen får ni se.

Montage: Grotebelia.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ser ut att vara fin skidåkning.

Jonatan

Birkebeineren sa...

Stämningsfull bild. Gillar hela konceptet med jättar i en kall och istäckt miljö. Namnet Utgård får en ju att tänka på nordisk mytologi och jättarna där (jotunar på norska). Några kopplingar mellan dessa jättar och deras roll som varken människor eller gudar och jättarna i Trakorien?

Erik Granström sa...

Jonatan: Synd att skidåkning inte verkar vara så stort i Trakorien

Birke: Gjutenheim = Joutenheim förstås, och Utgård var en fästning i Joutenheim. Kopplingen är nog inte så stor annars, fast jag tycker jättarna är intressanta.

Anonym sa...

Härlig bild. Mera!

/Byrax