torsdag 2 januari 2014

Schrödingers bok

Erwin Schrödinger formulerade 1935 sitt berömda tankeexperiment om katten som, innesluten i sin låda med öppnad/ej öppnad cyanidkapsel, varken är död eller levande.

Jag kan känna mig som försöksledaren utanför kattlådan när jag nu på allvar börjar planera konfluxseriens sista bok: ett antal personer eller varelser går in i sista romandelen, alla med ett potentiellt öde som ännu inte är helt bestämt. Vissa är förstås redan körda respektive räddade, men ganska många ovissa, och det gäller också ganska centrala gestalter. Som författare kan jag känna något som liknar andäktighet inför min roll att bestämma vad som ska hända och det ganska snart; när jag väl börjar skissa upp detaljerna så kommer var och ens lott att fastställas och sedan blir det mest en fråga om att framställa berättelsen på ett så intressant sätt som möjligt.

Egentligen är det bara tre personer / varelser som har given immunitet till slutet, vilket förstås inte betyder att jag kommer att ta kål på resten utan att deras öden helt enkelt står till berättelsens förfogande.

Schrödinger avfärdade sitt eget tankeexperiment som fånigt och ville bara visa att kvantmekanik inte har tillämplighet i makromiljö. Schrödingers bok är däremot fullt och fast på allvar.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Koklai, Urboren och Ramona?

Jonatan

Erik Granström sa...

Jonatan: Ni får gärna gissa, men jag säger inget. Fast Koklai ... OK ... han är nog svår att ta död på vilket ni kommer att förstå efter att ha läst Vredesverk. Och som sagt menar jag inte att alla andra dör, bara att tre personer/varelser har strikt 'plot immunity' för att slutet ska gå ihop som jag har tänkt mig det.

(Jag förmodar f.ö. att du menar Jarmona med Ramona ;-) )

Mäster Mäkolv sa...

Schrödingers katt och Granströms tupp? Skillnaden är att den senare alltid kan antas vara levande, oavsett cyanidkapselns varande.

För övrigt ser jag fram emot en omfattande epilog. :)

Joel Haglund sa...

Gissar på att plot immunityn går till Arn, Uroboren och Shagul...

Inväntar spänt Vredesverk!

Anonym sa...

Javisst! Fånig felskrivning.

Jonatan

ttias sa...

Som gammal rollspelare hoppas jag att du ställer upp en slumptabell och rullar tärningar för att avgöra deras öden.