lördag 4 augusti 2012

Ett glas vatten

En föreläsare pauserar ibland för att fukta munnen medan han överblickar sina anteckningar eller ser ut över publiken. Så känner jag mig idag. Kan ingen komma med några uppmuntrande ord utan att för den sakens skull bli inställsam? Kanske berätta en anekdok?

7 kommentarer:

David sa...

Mer roliga fakta än en anekdot.

Vad hände med blandningen av olja, svett och badvatten som skrapades av i de antika grekiska och romerska baden?

http://www.mun.ca/gazette/1999-2000/Sept.23/research/or-res.html

Jag säger bara ett ord: gloios!

Erik Granström sa...

Tack David: Låter som något man genast kan överföra till baden i Tricilve.

David W sa...

http://www.youtube.com/watch?v=EWB_COSUXMw Jag tycker alltid att den klassiska zombiesnigeln piggar upp och inspirerar. Den är säkert inte ny för dig men fenomenet känns väldigt trakoriskt på nått sätt.

Kristoffer Nåhem sa...

Uppmuntrad av att vara tillbaka på jobbet efter fyra veckors semester i bästa svenska sommarvädret kan jag fly en stund till...

OS är vår tids gladiatorspel. Badmintonmatcherna som skulle förloras var ju extremt patetiska att se men mygel om rätt gruppplaceringar förekommer även från svenska lag.

Konsten att fuska och mygla snyggt måste vara något som Kastyke hyllar och välsignar.

Rotundan som Praanz nu lämnat en tid måste fyllas med nya hjältar. Antingen en lika bra fäktare oh atlet men mer troligt av en slipad fuskare?

Finns det någon slags Trakorisk tiokamp där öarnas atlet kan utses? Regler, domare och spelinsatser styrs givetvis i Kastykes anda.

Vidare en anekdot: Paddor är tåliga djur. Efter att ha försökt stänga den tunga yttedörren på sommarstugan tre gånger med full kraft upptäckte jag varför det inte gick. En stor padda blockerade ena hörnet med sitt huvud. När han trillade baklänges, rätt groggy, kunde jag stänga dörren friktionsfritt. Om paddor spelade Kväsa gumse så skulle jag hålla den paddan som kandidat till distriktsmästare i Dalom.

Magister sa...

Anekdot: När Lord Dunsanys nyblivna hustru frågade honom hur djup den temporära sjön framför slottet (ängen där brukade vara täckt av vatten på sommaren) var, lyfte han upp henne och slängde i henne.

Kristoffer Nåhem sa...

Om frihet och det höga språket

Jag försökte förklara det höga och det låga språket för min sambo.

Ett ord på det höga språket uttalar hela dess sanna innebörd och vidd.

Jag tog ordet "frihet" som exempel:

Friheten är ditt vackra namn.
Vänskapen är din stolta moder.
Rättvisan är din broder.
Freden är din syster.
Kampen är din fader.
Framtiden ditt ansvar

Likt den gudomliga väven måste ord (på det låga språket) vävas samman med andra för att man skall förstå hela dess begrepp.

Björn Alfzelius beskriver ordet frihet genom en sång (som från början är skriven av nån spanjor?) men genom den förstås begreppet mer som helhet.

Via livserfarenhet betyder varje ord betydligt mer nu än vad det gjorde när jag först hörde sången som barn och jag förstår nu mer av höga språkets frihet än tidigare även om jag säkert bara är en bråkdel på vägen att förstå och begripa hela vidden.

Just att ord vävs samman till större begrepp tycker jag blir en fin länk mellan det höga språket och den gudomliga väven.

Nils L sa...

Jag gillade fotot på bloggen nedan som är från ett av gästhusen i Versailles.

Nog skulle man kunna tänka sig ett av palatsen i Tricilve strax innan undergången? Det saknar bara två duellanter på borgården, eller kanske några köpmän som försöker hinna göra upp en sista affär innan tsunamin kommer...

http://www.stuckincustoms.com/2012/08/31/drama-at-versailles/#disqus_thread

För övrigt kan jag rekomendera City of Fortune av Roger Crowley som handlar om Venedigs uppgång och fall som stormakt i medelhavet under medeltid och tidig modern tid. Där har du några skulle som definitivt skulle gett trakorierna en match i skupelfri kapitalism. Men de var förmodligen redan en inspirationskälla?

http://www.amazon.co.uk/City-Fortune-Venice-Naval-Empire/dp/0571245943

Hälsningar!
Nils L