tisdag 11 oktober 2011

Musikinstrument

En illustratör till rollspelet ville veta hur några trakoriska musikinstrument ser ut för att kunna rita dem. Jag tänkte att beskrivningarna kunde roa även er andra. Sedan får vi se hur de blir på bild.

Klockerin
Musikanten sitter ner och spelar på som på en liten harpa.
Instrumentet har strängar och en mängd glasklockor på vilka man spelar med metallspröt som träs på fingrarna. Ett ljuvt instrument som ofta används av kurtisaner. Vanligen improviseras musiken fram under längre sessioner till måltider eller kvällsbetraktelser över livets goda.

Kordofon
Tänk er ett mellanting mellan fiol och mandolin på vilken man spelar både med stråke eller genom att knäppa. Tre bassträngar sitter lite bredvid de andra vilka man bara knäpper på. Kordofonen är ett melodibärande instrument som ofta används av barder för att ackompanjera sång. ("Kordofon" är egentligen beteckningen för alla instrument med strängar spända över en resonanslåda).

Malmbänk
Förebilden är ett indonesiskt instrument. Tänk er en Xylofon med solida metallstycken istället för träblock satta över en resonansbänk. Man sitter eller står och slår på dem med olikstora hammare (från små pinnar till stora släggor). Det finns allt från mindre, bärbara malmbänkar till stora fasta konstruktioner som spelas av upp till sex man.

Halsknaster
En ren fantasiskapelse. Jag tänker mig ett rytminstrument där man vevar fram ett raspande ljud som på en vevlira eller en harskramla. Man hänger instrumentet framme på magen som ett dragspel, vevar med ena handen och trycker med den andra ihop eller drar isär en resonanscylinder för att få olika ljud samtidigt som man med nacken lyfter eller lägger på ett dämpande tygstycke för att öka eller minska volymen. Spelaren kallas ofta "knastertupp" beroende på de lustiga nickande rörelserna under spel.

7 kommentarer:

brynolf sa...

Hehe, halsknastret gillas skarpt!

David sa...

Får vi se bilderna här när de kommer? Det vore väldigt trevligt/kul.

Erik Granström sa...

David: Jag ska höra om det går för sig med ett smakprov. Det är inte jag som bestämmer, men i så fall lägger jag upp det här.

ttias sa...

Malmbänk gav mig huvudvärk bara du länkade till det hemska indonesiska instrumentet. Jag genomlevde en middag akompanjerad till sådan på Bali. Det är inte avslappnande och ger ingen direkt middagsro.

Låter halsknaster som en gammal vinylskiva? Suveränt instrument i sådana fall. Borde tillverkas och massproduceras.

Erik Granström sa...

ttias (för "matt" av malmbänken för att skriva hela namnet?): Trinsmyrisk musik kallas "Runglerdunk" av Paratornier. Du vet alltså varför ...

Svensson sa...

"Malmbänk", det låter matigt. Ack att få lyssna till dess toner.

Jag kommer att tänka på andra fiktiva instrument, som "baliset" i Frank Herberts "Dune". Ett slags strängsinstrument, hanterat av barden Gurney Halleck. Här är en fin scen från Director's Cut av Dune-filmen från 1984.

Det är en customiserad Chapman Stick. CS är en elektrifierad planka med 10-12 strängar som både kan agera bas och gitarr och vara polyfon. Båda händernas fingrar trycker på strängarna.

Chapman Stick finns i verkligheten men har viss skiffyprägel. Ett bra val för Dune måste jag säga.

Erik Granström sa...

Svensson: Fint stycke och jag slås av hur många bekanta ansikten man ser i filmen. Musikinstrument har för mig en särskild tjusning och jag har en tendens att skaffa dem med ambitionen men inte förmågan och ihärdigheten att lära mig spela på dem. Att hitta på maträtter i böckerna är en annan favoritsyssla.