söndag 15 september 2019

Den fria konfluxenNu händer det äntligen, det som vi pratat om i säkert tio år!

Texterna till Den femte konfluxen, hela den ursprungliga spelsviten som gavs ut mellan 1987 och 1994, släpps idag under Creative Commons-licens. Vi kallar projektet Den fria konfluxen

Det innebär att den som vill kan tanka ner alltsammans lagligt och använda det för eget bruk. Därtill kan du bygga vidare på de gamla texterna och publicera dina alster så länge det sker icke-kommersiellt, med angivande av källan och under samma licens. Förutsättningarna förklaras ingående under länken.

Alla gamla kartor och illustrationer finns med sånär som på Frazettas omslag till modulen Trakorien. Jag har personligen kontaktat och fått tillstånd av alla illustratörer, kartritare, layoutare och originalare som var inblandade när det begav sig (Frazetta lever inte längre).

En viktig sak är att illustrationer, kartor etc INTE omfattas av själva licensen, vilken bara gäller texterna jag har skrivit. Så länge ni använder bilderna privat är det säkert inga problem, men gör ni något annat än delar hela projektet rakt av som det ser ut, med befintlig text, så får ni själva inhämta tillstånd. Upphovsmännen har bara medgivit att jag publicerar dem på detta sätt.

Mycket nöje i Trakorien!


Ett stort tack till Klas Lindberg som dragit det tunga tekniska lasset!
Ytterligare ett stort tack till alla inblandade som entusiastiskt låtit mig använda deras material!

22 kommentarer:

Crilloan sa...

En ber att få tacka så mycket!

När det begav sig så köpte vi svavelvinter men hann aldrig spela då flytt till Uppsala och livet kom emellan. Häften och boxar försvann längs med vägen.

NU ska jag banne mig leda in en grupp gubbar i trakoriens idevärld

C

Danne sa...

Spännande! Tack så mycket! Två frågor, om det går bra:

1: Var kan jag ladda ned allting i så hög upplösning som möjligt?

2: Betyder detta att jag för eget bruk får skicka materialet till ett tryckeri och låta dem göra en nyutgåva av Svavelvinter till mig?

Erik Granström sa...

Crilloan: Toppen!

Danne:
1. Länken i inlägget är den enda som finns, så det är vad du hittar där som gäller.
2. Jag kan som sagt bara tala för texten och den får du gärna trycka upp så länge du inte säljer något vidare. Illustratörerna har medgivit att jag lägger ut deras bilder såsom jag nu har gjort och inget annat. Utan att lova något så har jag svårt att tro att någon skulle bråka över att du gör en egen nyutgåva åt dig själv och kanske ditt spelgäng. Att trycka och dela ut mer allmänt skulle jag inte själv ge mig på. Finessen för egen del är dock att jag ju inte behöver ta ansvar för vad du eller någon annan gör ;-). Jag har bara sagt vad jag fått tillstånd att göra.

Klas Lindberg sa...

Hurra hurra :)

Danne:
Bilderna håller redan ganska god upplösning även om webläsare skalar om dem för att få plats på skärmen. Ladda ner hela det zippade arkivet för bekvämare hantering: http://strimlad.se/fri_konflux/fri_konflux.zip

/Klas

Danne sa...

Tack Erik (igen, samt för den förtydligande förklaringen) och Klas (för den fina hjälpen)!

Brynolf sa...

Godt mos, Erik. Heja heja!

ChrilleT sa...

Är kanske jag som är dålig på att leta men finns de som PDF att ladda ner? Enda jag hittade var som text i webläsaren och i en nerladdningsbar mapp där allt verkade ligga i en röra.

Erik Granström sa...

Nä, materialet finns inte som pdf utan bara online som du såg, men nu finns i alla fall texten digitalt och tillåtelsen att använda den lagligt.

ChrilleT sa...

Ok. Tackar ändå för att det finns online nu och framförallt allt stort tack för allt rollspelsrelaterat du skrivit :)

Erik Granström sa...

Tack själv Chrille! Du och andra entusiastiska rollspelare har lyst upp mitt liv på ett helt oväntat sätt.

Tobias sa...

Intressant. Jag har varit nyfiken på processen som jag förstår gick från en rollspelskampanj till en romansvit. En sak jag funderat på: följer handlingen i böckerna den väg spelet tog med dig som spelledare?

Erik Granström sa...

Tobias: Nej, jag bestämde redan inför romanskrivandet att ha spelen som bas att plocka från utan skyldighet att följa dem. Detta sagt så dyker nog det mesta från spelen upp i någon form i romanerna, men ofta ommöblerat. Spel och romaner är också två helt olika format som kräver olika behandling.

Anonym sa...

Tack Erik, det här kommer förenkla lite research som jag har planerat avsevärt /ttias

Unknown sa...

Detta är ren kärlek. Tack! <3

Jag har så många fina minnen från Trakorien och den här sviten äventyr - även om vi aldrig kom längre än Kristalltjuren i våra tre försök då livet kom emellan varje gång.

Tyvärr gick vår exceptionelle spelledare bort för många år sedan, så nu känner jag att det faller på mig att spelleda sviten till hans minne. En uppgift jag tar på mig med skräckblandad förtjusning.

//Stoffe

Martin sa...

Stort tack Erik - en kulturgärning!
Jag minns hur Svavelvinter blev en snackis hos oss högstadieelever när annonserna dök upp i Sinkadus vintern 1987. Hur vi på håltimmar vandrade runt i gråväder och småregn (lukten från pappersbruket ständigt närvarande) men i tankarna var vi helt uppslukade av detta nya som Äventyrsspel skulle släppa. Ett äventyr som krävde en hel box? Typ som ett helt spel fast ett enda äventyr?!? Unheard of! Sen när det väl släpptes så missade jag tåget helt. Flera av mina bekanta hade, och spelade, Svavelvinter men av olika anledningar var jag aldrig med. I efterhand kan jag inte riktigt förstå hur jag lyckades missa det - vi bodde i ett litet samhälle och det måste ju tagit dem minst ett halvår att spela igenom boxen. Troligtvis handlade det om någon form av snobberi från mitt femtonårs-jag, då jag vid den tiden precis börjat spelleda Traveller och nog ansåg mig vuxit ifrån svenska rollspel. Mycket dum idé, Traveller är så fruktansvärt torrt och tekniskt jämfört med världen och personerna i Svavelvinter. Så småningom kom lumpen, studier och annat emellan och jag gled ifrån rollspelande. För ett antal år sedan kom jag tillbaka till hobbyn men upptäckte då att det var omöjligt, eller i alla fall avskräckande dyrt, att få tag på Svavelvinter. Nu 32 år senare har du gett mig chansen igen. Stort tack!

HH sa...

Hej Erik. Även jag tillhör den generation som spelade Svavelvinter och Konfluxen-sviten i en numera alltmer avlägsen ungdom. Så småningom hamnade jag dock på andra sidan jordklotet i ett främmande land. De flesta av mina kollegor på jobbet är amerikaner, nyazeeländare, australier. Märk min förvåning när jag upptäckte att de nyligen dragit igång en D&D5e-kampanj! (Vi är ungefär lika gamla hela surven.) I och med att arbetspatsen stängde ner här i corona-tider satte jag mig ner och började översätta Svavelvinter till engelska. Mest bara på skoj. Om det verkligen blir av att spela äventyret är dock osagt. Men jag Upptäckte nyligen att kartan för vakttornet vid kvicksilvergruvan saknas på Fria Konfluxens sida. Ska det så vara, eller är det något som saknas och som småningom dyker upp? Mvh. Håkan Henriksson.

Anonym sa...

Håkan, illustrationen är fixad. Tack för iakttagelsen :)

Klas

HH sa...

Perfekt. Tackar tackar, Klas!/H

Erik Granström sa...

Aha, vad bra att Klas fixade det! Jag såg inte Håkans fråga förrän nu.

HH sa...

Vad kan mer säga, det har varit ett rent nöje att få läsa dessa äventyrsmoduler igen! Ett stort tack för att ni lagt ut dom under en creative common licens. En fråga till har jag dock. I Svavelvinter hänvisas det i kap. 13 om väder och vind till en "tabell" där en markör flyttas åt höger eller vänster. Och visst, jag kommer ju ihåg på ett ungefär hur den såg ut. Däremot har jag inte sett den på strimlad.se. Har jag kanske missat den?

Erik Granström sa...

HH: Jag tror att tabellen fallit bort redan i originalutgåvan, vilket missades också av förlaget. Jag använde vädertabellen när jag själv spelade äventyret som sedan blev konfluxsviten, men har den inte kvar dessvärre.

Kul att du gillar äventyren! Det värmer att de fortfarande spelas regelbundet.

Brynolf sa...

Vädertabellen fanns i Gigant om jag minns rätt?