Chilipeppar från växthuset |
* Två kilo högrev putsas och skäres i stora tärningar, stek i omgångar för yta och ner i stor gryta
* Stek ett par gula hackade lökar och häll i.
* Lägg i en hel vitlök med skalet kvar (ta bort blast och löst skal och skär av toppen)
* Ta bort stjälk och kärnor ur torkade chilifrukter: en ancho, en chiptotle, en guajillo. Koka dem i lättsaltat vatten 15 min och låt svalna. Slå bort vattnet. Grovhacka chilin och lägg i grytan. (Chili är starkt. Akta er för kokångan och peta er inte i ansiktet de närmaste timmarna)
* Finhacka två färska jalapeños och en spansk peppar och lägg i (ta bort skaft och kärnor först). Dessa hade jag från egen odling.
* Slå på en halv liter ljus öl
* Lägg i kryddor: 3/4 msk spiskummin, 1/2 tsk mald korianderfrö, 1 krm mald kanel, 1,5 msk rökt paprikapulver, 2 msk torkad oregano
* Lägg i tre buljongtärningar / konc fond
* Lägg i två msk tomatpure, 1 msk muskovadosocker, 1 msk nescafepulver (eller lite starkt kaffe)
– Blanda och koka tre timmar. Rör då och då försiktigt.
– Med en timme kvar:
* blanda i en halv dl grovt polentamjöl (ger simmighet)
* Blanda i ett kilo blandade bönor (avrunnen mängd)
– Med tio minuter kvar:
* blanda i 40g mörk choklad eller en msk kakao
– När det är klart:
Smaka och salta – tror det blev 1,5 tsk salt för min del.
Ta upp vitlöken och låt den svalna. Krama ur innehållet ner i grytan och rör om. Kasta skalet.
Serveras till exempel med en klick gräddfil, nachos och guacamole gjord på färska avogadros.
4 kommentarer:
Ser bra ut, men den riktiga trakoriska 'kryddan' saknas, tycker jag. Något surjäst och övermoget, med inslag av skadedjur.
/Byrax
Blir guacamolen konstant om en utgår från ditt recept månne?
Chilin är naturligtvis bara basen för en äkta trakorisk tjuder dit man blandar allt ätbart som finns i närheten.
Emil: He, he, en uppmärksam och upphöjd läsare.
Till 23.
Skicka en kommentar