onsdag 18 maj 2011

Lägesrapport

Nu händer det en hel del. Själv spurtar jag med slutredigering som ska vara klar till den första juni när manuskriptet ska skickas till Coltso. Jag koncentrerar mig på att korta ner och dela meningar så att boken får mer flyt. Naturligtvis kommer ytterligare ändringar att göras, men det är skönt att ha en hyfsad bastext att utgå från. Testläsarna har också påpekat en del saker av logisk natur: "Borde inte X veta att..." eller "Y kan läsa tankar i kapitel 10, och då skulle han ha märkt att...". Jag vill helst slippa skriva stora nya stycken men oftast kan även logiska problem lösas ganska enkelt sedan man väl har upptäckt dem. Dessutom finns förstås möjligheten att göra fler ändringar även sedan förlaget fått manuset.

Coltso har fogat in både mig och Svavelvinter och Slaktare små på sina sidor vid det här laget. Jag var i Stockholm och blev fotograferad av Cato Lein för webbsidorna och boken. Det är inte lätt att fotograferas, särskilt som jag fick order att inte se glad ut utan hellre "lite farlig". Det blev bra förstås även om man inser att åren går när man ser närbilder av sig själv.

På rollspelsfronten hade jag och Fria ligan ett möte den 12:e maj som blev lite av en kickoff. Tre illustratörer arbetar nu med bilder till spelet. Min uppgift har varit att ge bildförslag och att skicka korta utdrag om sådant som ska avbildas så att rätt stämning kan fångas. Texterna som våra bidragsgivare har skrivit kortas och jämkas samman av Mattias Lilja inom en gemensam ram. Vi använder därvid krönikören Ludenbrand från Kalklanden vilken dyker upp i romanen Slaktare små. Han skriver en svavelosande krönika om Trakorien med titeln "Vedergällning". Ludenbrand är modellerad efter krönikören och biskopen Liudprand av Cremona som på 900-talet skrev om romare och greker just under denna titel. Själv har jag åtagit mig att skriva en presentation av Tricilve och Ransard, men det får vänta till juni.

6 kommentarer:

Skarpskytten sa...

Erik, finns det någon tidsplan? När kommer jag att kunna hålla spelet i mina dödliga händer?

Erik Granström sa...

Skarpskytten: Vi siktar på tidig höst, dvs september eller oktober i samband med lanseringen av romanen så att de två kan dra nytta av varandra. Mest hänger det nog på om illustrationerna hinner färdigställas. Den mesta texten finns redan och ska bara bearbetas och kompletteras.

Jan Erik sa...

Lustigt att se en bild av dig där du inte ser glad ut. Har iofs bara träffats en gång personligen men det känns inte så "in character".

Erik Granström sa...

Jan Erik: Jag FICK ORDER om att inte se glad ut! Det var faktiskt inte så lätt och jag fick då och då ta en paus för att skratta åt alltsammans och mjuka upp käkarna.

Jan Erik sa...

Jo precis. Antar att fantasy är allvarliga saker och därför vill man tydligen inte läsa en bok av någon lustig spjuver. Jag menar, hur skulle det se ut om det fanns humor inbakad i "seriös" fantasy? :p

Skarpskytten sa...

Tack Erik! Det blir årets rollspelshändelse i Sverige, tillsammans med Western (som iofs skulle kommit ut för flera år sedan).