torsdag 21 juni 2012

Glad midsommar från Trakorien!

Små grodorna, små grodorna är vanskliga att se
Små grodorna, små grodorna är vanskliga att se
Båd' öron, båd' öron och svansar skära de
Båd' öron, båd' öron och svansar skära de


söndag 17 juni 2012

Romanerna som e-böcker

Nu finns såväl Svavelvinter som Slaktare små tillgängliga som e-böcker i epub-format. De borde dyka upp hos bibliotek och nätbokhandlare under veckan i takt med att systemen uppdateras. Det jag själv har mest nytta av är sökbarheten i filerna.

fredag 15 juni 2012

Besök på Sf-bokhandlarna i Stockholm och Malmö

Jag kommer att besöka sf-bokhandlarna i Stockholm och Malmö med anledning av att spelet och pocketversionerna kommit ut. Jag signerar gärna eller så kan vi bara prata om ditt och datt. Kom gärna förbi om ni är i respektive trakt.

Stockholm: imorgon lördag den 16/6, sisådär mellan 14.15 och 17. Även Fria ligan finns på plats.

Malmö: Lördagen den 30/6 kanske mellan 11.00 och 15.00. Vi tänkte gå ut på någon pub kvällen den 29/6. Plats är ännu inte bestämt men om ni är intresserade så kontakta mig.

måndag 11 juni 2012

Signering

Rollspelet Svavelvinter har anlänt! Jag har just signerat de etthundra förhandsbeställda exemplaren som nu är på väg i bil söderut för packning redan ikväll. Imorgon tisdag går böckerna iväg och på lördag blir det släpp på Sf-bokhandeln i Stockholm. Jag ska dit och Fria ligan ska dit.

Kom gärna du också!

fredag 8 juni 2012

I biskopens armar

En mycket bra vecka går mot sin ände. Igår träffades jag, Mattias Lilja, Petter Bengtsson och Fria ligans gossar på puben Bishops Arms i Stockholm för summering och avfirande av rollspelet Svavelvinter så här långt och för en diskussion om framtiden. Projektet har varit ansträngande för alla inblandade men samtidigt blivit mycket lyckat. Böckerna skickas idag från tryckeriet och på måndag räknar ligan med att köra upp ett lass till mig för att jag ska signera de hundra första förhandsbokade exemplaren. Det blir samtidigt första gången som jag faktiskt kan hålla spelet i min hand och inte bara min hand över spelet.

Glädjande nog är mycket på gång för framtiden. För ett år sedan var tanken att producera den bok som nu kommer och sedan mest droppa småsaker på nätet, men nu vill Fria ligan fortsätta att ge ut material till spelet Svavelvinter. Formerna diskuterades där en variant är att släppa kortare men fullständiga äventyr som PDF:er eller i tidningar vilka sedan kan ligga till grund för mer utbyggda tryckta moduler. Petter kom med en bra idé rörande balansen mellan traditionellt spelande och fria former enligt "story now": att man bygger ett äventyrslandskap genom vilket man lägger en räls, dvs ett färdigt äventyr vilket spelgruppen kan, men inte måste, följa. Från rälsen avgår ett antal stickspår som spelgruppen själva kan bygga ut.

Fria ligan planerar själva ett shagulitäventyr på Marjura till nästa nummer av tidningen Fenix efter ett grundkoncept av Anders Sveen och Jonas Möckelström. Mattias Lilja har ganska färdiga planer för en modul om staden Fontra Cilor medan jag själv arbetar på ett äventyr i Tricilves undre värld. Petter Bengtsson har för sin del idéer om en modul i vildmarken. Jag inventerar som bäst lämpliga trakoriska träsk.


Tidigare i veckan tog min yngsta dotter, aka Grotebelia, studenten med högsta möjliga betyg i samtliga kurser, något jag misstänker att även romanernas Grotebelia hade gjort om hon fått möjlighet att gå i skolan. Jag är oerhört stolt och imponerad. Det betyder självklart mycket för mig, inte minst eftersom jag har varit väldigt engagerad i barnens skolgång såsom varande arbetandes från hemmet. Den två år äldre "Melbrigga" var i det närmaste lika framgångsrik och läser för tillfället till läkare här i Uppsala. Båda två slog sin pappa när det gäller betyg vilket jag tar som bevis för evolutionen.

lördag 2 juni 2012

Trakorien för nybörjare

Fria ligan bad mig skriva en kort presentation av Trakorien att använda på deras webbplats, i kortversioner av reglerna etc. Här är en första version. Kom gärna med synpunkter.


Trakorien är ett handelsrike i en påhittad renässansvärld. De fyra trakoriska huvudöarna befolkas av en brokig samling folk och kulturer som genom historien har bekämpat och erövrat varandra. För tillfället dominerar ön Paratorna som under beskydd av sin skamlöst kommersiella religion mjölkar omländerna på rikedomar. Alla grannar avskyr de arroganta, falska och amoraliska paratornierna som visserligen tar livet med ett leende och ger kvinnor samma möjligheter som män men är ogenerat rasistiska och misstror all lärdom. När översittarnas lönsamma svavelmonopol kollapsar ser många ett tillfälle att göra något åt saken, inte minst därför att den mystiska femte konfluxen närmar sig, en ödespunkt i tid och rum där stora omvälvningar är att vänta.

Den trakoriska världen liknar Europa runt år 1500 men har många egenheter. Naturen är besjälad så att levande berg, moln och vindar samsas med drakar och andra mytologiska bestar. Människorna lever i själva verket på de gigantiska jorddragarnas kontinentalsköldar vilka smitts och fogats till ett världsklot för att skydda de brinnande furianerna innanför. Hela världen tycks vara iscensatt efter gudarnas ritningar men arbetet är så illa utfört av förvirrade underhuggare att tillvaron ofta glappar och gnisslar i fogarna. Magi fungerar, fast sällan som det var tänkt. Trollkarlar är därför fruktade men misstros ofta och jagas av skapelsetrogna präster. Mäktigast är de som behärskar Det Höga Språket – de förbjudna gudaord som styr verkligheten.

Italienska renässansen, republiken Rom och inte minst vår egen framgångsfixerade tid är de främsta inspirationskällorna till Trakorien. Därtill har många drag liksom hela gudavärlden hämtats från de mesopotamiska kilskriftskulturerna.